Ärge ostke mõttetut träna kingituseks

Iga aasta on üks peavalu nende kingituste valimiste, otsimiste ja ostmistega ja kui lõpuks leiad mingi kingi, mis Sinu enda arvates on täitsa OK, siis mõtle uuesti, sest sageli pole kingisaaja ikka oma kingiga rahul. Terve internet blingib praegu Sulle näkku, et just see on hea kingiidee, aga võiks hoopis korra kogu selle virrvarri vahel hetkeks maha istuda ja ajaseierile pidurit tõmmata ning mõelda, et kas tasub ikka kõiksugu pudi padi kokku osta, lihtsalt selleks, et oleks kink, mida sõbrale, peretuttavale ja sugulastele kinkida? Okei, andmise- ja kinkimiserõõm on juttude järgi see kõige suurem rõõm, aga kas alati ikka on...
Üks asi on minu meelest made by my own hands ja selliseid kinke on alati äge saada, eriti kui see fitib Su olemuse või kodusisustuse või mille iganes asjaga, sest need on omanäolised ja ainulaadsed. Aga mulle ausalt ei ole vaja iga aasta kinkida uut küünlajalga, mis on eri kollektsioonidest, mul ei ole vaja piiksuga pasunat ja rahakassat, mis on päriselt ka sellised kingid, mida on kingitud ja seda sellepärast, et see on naljakas. Hetkeks võib ju olla tõesti naljakas või selline whatthefakk reaktsioon, aga pärast ma viskan selle pasuna sahtlisse ja sinna see ka jääb.
Ma ei tea, võib-olla olen õel, aga ma olen selles osas väga praktiline inimene ja mulle ei meeldi saada kingituseks asju, mis ei sobitu mu koduinterjööriga või minu enda olemusega. Ma pigem eelistan, et inimene kasvõi küsib, et mis oleks minu soov kingiks saada või siis kingitakse miskit originaalset või tegevust. Näiteks eelmine aasta kinkis Joosepi vend ja vennanaine meile professionaalse fotograafi juures 30 minutilise fotosessiooni ja näiteks see aasta ma tean, mida Linda mulle kingib, sest tuub lihtsalt luges mu Soovidepuud. Kuigi ma rääkisin juba enne blogi alustamist sõpradele ja tuttavatele, et ma unistan punasest mütsist, sallist ja käpikutest, siis mitte keegi ei vaevunud neid mulle kuduma, aga näe Linda, armsa inimesena, koos emaga kudusid mulle selle komplekti valmis ja nüüd ma ei jaksa ära oodata, et millal ma need kätte saan.
Okei, mõned inimesed ei ole just erilised käsitöömeistrid (vaadake kasvõi näiteks Kikut, eksole), aga selle eest on teda õnnistatud geniaalse mõistusega ja oskab olukorrad lahendada kuidagi eriti hästi...kingib kasvõi paki koeramaiustusi või koerale palli ja ma pole sugugi kurb, et kingitus pole otseselt mulle, vaid tunnen rõõmu, et mu koer saab tunda rõõmu.
Aga mis on siis minu kogu selle jutu mõte...ma lihtsalt mõtlesin, et kui kellegil on veel kingitused ostmata või mõni kink puudu ja teil pole õrna aimugi ja mitte ainsatki ideepojakest, mida inimesele kinkida või mida sooviks, siis äkki selle asemel, et soetada järjekordset träna, teete hoopis väikese annetuse ja see kellele soovisite kingituse teha...võite meisterdada ise kaardi ja kirjutate luuletuse sisse vms ja annate teada, et ei osanud talle kingitust valida, aga otsustasite temale mõeldud kingiraha annetada heategevuseks ja ma usun, et see inimene on selle otsusega küll rahul...eriti kui valida oleks, et kas saada kingiks kasutut träna või teha head, siis mina valiksin küll viimase (eriti kui veel teaksid, et millist valdkonda tema hea meelega toetaks).
Kui hakkasin mõtlema, et aga kellele siis jõuludeaeg annetada, siis meenusid mulle loomulikult lapsed, kes ei saa jõuludeaeg kodus olla, vaid peavad veetma oma jõulud haiglaseinte vahel, et siis võiks annetada nende kingipakkidesse. Ma mäletan, et ma ise olen ka pidanud lapsena jõulud haiglaseinte vahel veetma ja see oli nii tore, kui meil käis seal jõuluvana ja ma sain endale suure pehme koera, kellel oli medaljon kaelas ja kellest sai mulle lahutamatu sõber, kuni selle hetkeni, mil ma sain päris oma esimese koera- kääbusšnautser Bjutti. Teine koht, kuhu annetada, võiks olla seotud loomadega või äkki teha koos perega ühine otsus, et see aasta ei osta lastele Monster High
nukke ja klotse, vaid jõululaupäeval lähete ja võtate varjupaigast endale ühe uue pereliikme.
Ühesõnaga sellised mõtted mul seoses jõulude ja heade kingiideedega ja mõttetu rahakulutamisega.Kuidagi unustatakse järjest enam ära, et mis on nende pühade tähendus, kõik on justkui raha peale väljas ja oluliseks on muutunud hoopis see, et mis ma tänavu aasta küll kingituseks saan, kuigi võiks hoopis rõõmu tunda teineteisest ja olla õnnelikud, et oleme üksteisel olemas.

CONVERSATION

3 kommentaari:

  1. Jaaa mina ka nõus! Ei ole tõepoolest mõtet osta mingit jama kokku. Lapsele on mul küll hunnik asju (asjalikke asju siiski) kokku ostetud. Aga lähedastele plaanis täitsa oma kätega midagi toredat luua. :)

    VastaKustuta
  2. Ma loodan, et minu kingitus Sulle sobis;-)

    VastaKustuta

Back
to top