Järvejooks

Uurisin eile siis natuke Viljandi järvejooksu kohta ja leidsin Googeldades sellise lehe, kust ma väga palju teavet just ei saanud, aga sain siiski vajaliku e-maili ja panin kõik oma küsimused kirjaga korraldajate poole teele. Kuna plaanisin trassi läbida ainult koos Janetiga, siis uurisin, et milline on raja märgistus ja kas ja kui palju on kõrvalisi teid, kuhu võib ära kalduda. Selliste asjadega on alati hea kursis olla, sest ma ei tahaks korraldajatele peavalu põhjustada, kui nad peaksid pärast ühte pimedat koos juhtkoeraga metsast taga otsima. Veel uurisin distantsi pikkuse kohta, mida tuleks osalejal kaasa võtta, palju on osalustasu ja kus saab end regada. Selle märkisin ka igaks juhuks ära, et plaanin juhtkoeraga rajale minna, et hilisemaid arusaamatusi või sekeldusi vältida.
Täna hommikuks oligi juba mulle postkasti kiri koos vastustega potsatanud ja sellest sain teada, et kogu trassi pikkus on 12 km, raja valik vaba (see tähendab, et rada ei ole tähistatud, on vaid kaks kontrollpunkti, milleks on sillad järve otstes). Seega hargnemisi ja liikumisvõimalusi on kaugelt rohkem kui üks. See on nüüd mulle üks tõsisemaid mõtlemiskohti, et kas lähen ainult koos Janetiga ja võtan riski, et võin vahepeal õige raja pealt ära kalduda ja seoses sellega oma trassi pikkust märkimisväärselt pikendada või otsin endale kindluse ja turvalisuse mõttes ka kahejalgse kamraadi kaasa, kelle nägemisele vahepeal toetuda. Samas mõtlen, et ega väga ära eksida ikka ei saa ju, sest minu loogika ütleb, et vaja on hoida kõige järvepoolsemat rada...olgu selleks siis vastavalt, kas vasakpoolne või parempoolne rada.
Registreerida saab end Järvejooksu kodukal )mille aadressi mulle miskipärast ei lingitud ja seega ei saa seda ka siin teiega jagada).Teine võimalus end Järvejooksule regamiseks on aga www.sportos.ee keskkond, sõltuvalt kuupäevast hinnad muutuvad. Täna (24.03.16) on see veel 7€, alates 10.04 10€, alates 15.04 15€ ja võistluspäeval kohapeal 20€. Küsimusele, mida tuleks osalejatel kaasa võtta, vastati tahtmine ja rõõmus meel ning lisana märgiti ära, et võrreldes linnatänavatel toimuvate jooksude / kõndidega, on tegemist küllalt raske ja vahelduva reljeefiga maastikul kulgeva trassiga.
Kuidas tundub, kas keegi tunneb, et on füüsiliselt piisavalt vormis ja julge, et koos minuga 1. mail Viljandisse 12 kilti vallutama tulla?

CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Teeme ära! ;)

    M.

    VastaKustuta
  2. See järvejooksu koduleht peaks olema see: http://viljandijarvejooks.ee/
    Raja kohta nii palju, et suurem osa rajast on ikkagi üks tee, mida kõik jooksjad ühtmoodi läbivad, kuskil kolmandal kilomeetril tuleb suurem hargnemine - vabal valikul saab siis joosta kas järve ääres kulgevat terviserada mööda (distantsilt vast mõnisada meetrit lühem, aga samas reljeefilt raskem variant, sulle ilmselt lihtsam järgida, kuna teelt kõrvale kalduda väga ei anna), või siis männimäe majade vahelt suurele teele, mida mööda siis järve otsa, kus kaks rajavarianti uuesti kokku saavad, kuid see teine variant ei ole selline otsene üks ja konkreetne tee, vaid lihtsalt selline umbes majade vahelt läbi jooksmine - neid jooksjaid on küll küllalt palju, seega vahest pole ka väga hullu. Teine suurema erinevusega koht on kuskil umbkaudu poole raja peal, kus kiiremad (ja vähem porikartlikud) jooksevad lõigu läbi totaalse võsa ja mudamülgasete, võidab jälle natuke meetreid, samas tervisesportlasel pole mõtet sinna müttama minna (mina ise pole oma kümne läbimiskorra jooksul kordagi läinud ja selle kiirusega läbijate hulgas, kus mina umbkaudu jooksen, olen üldse harva kedagi sinna teelõigule keeramas näinud, seega eks see natuke rohkem selliste profimate jooksjate värk ole, ülejäänud jooksjad jooksevad jällegi mööda ümber järve kulgeval terviserajal. Natuke ohtlikum/kahtlasem koht võib sinu jaoks olla üks teiselpool järve asuv järsak, mida läbida tuleb ja järsak on ta sõna otseses mõttes. Suurem osa aeglasema satsi jooksjaid sealt jooksusammul alla-üles minna ei riski, sest tegu on peaaegu et püstloodse ronimisega alla oja juurde ja siis teiselt poolt jälle üles, pidevalt tuleb jälgida, et jalga suure hooga valesti ei asetaks ja välja ei väänaks või valeastaku tulemusel hoopis ninali ei lendaks, seega kardan, et seal kuluks kahejalgne nägija/abiline küll marjaks ära, samas kui väga rahulikult võtta ja vaikselt minna, siis äkki saab ka hakkama... :) Ma tegelikult ju ei oska hinnata kuidas sa tavapäraselt liigud. Igatahes väga vinge, et oled otsustanud osa võtta ja loodan, et mu kirjutisest oli natukene abi, kui mõni spetsiifiline küsimus veel tekib raja või muu kohta, võin proovida vastata, ma seal jooksnud juba omajagu :)

    VastaKustuta
  3. Ooo, aitäh Sulle, Aveli, sellest kirjeldusest oli väga suur abi! :)
    Üks täpsustav küsimus siiski tekkis...kas ma sain õigesti aru, et terviserada on täies pikkuses asfaldkattega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oii :) Tore kui saan abiks olla. Asfaltkatet ei ole (või no... kuskil esimesel ühel-kahel kilomeetril vaid on ja jooksu lõpus ka ja siis juhul kui Männimäe majade vahelt minna, siis natuke veel), terviserada on sellise peenema kruusakattega, mõnes kohas ka muldtee, samas pean vist täpsustama, et kuigi raja esimene pool (sealpool järve, kus start on ja esimes järve otsas ka), kulgeb mööda terviserada, siis teisel pool järve jooks mööda terviserada ei kulge (selles mõttes et... kui korraldajad väidavad, et raja valik täiesti vaba, siis võib-olla isegi võiks seda teed minna, kuid kilomeetripostid ja joogipunkt seal ikkagi ei asetse ja pole ma ka kuulnud, et keegi järvejooksul terve raja terviserada mööda jookseks, see järve ümber kulgev terviserada on muidu hoopis 16 km pikk ehk siis võistlus polegi seda mööda ette nähtud). Teisel pool järve kulgeb rada peamiselt mööda suhteliselt kitsaid sissetallatud radu üle heina- ja karjamaade (seal ka see järsak, teed kui sellist peale sissetallatud raja järsaku juures polegi). Loodan, et seletus liiga keeruliseks ei läinud, kui läks, siis küsi üle :)

      Kustuta
  4. Ahsoo, see oli jällegi üks kasulik infokild. No ma loodan, et ma mahun enamvähem ikka juhtkoeraga kõrvuti kõndima, aga no eks paistab :D (paistab kumb heinas sumpab).
    Hah, ma loodan, et ma viimaseks ei jää, see oleks päris piinlik :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mahute kõrvuti ikka ja no, kui ka ei mahu, siis palju seda heina esimesel mail ikka on, pole vaal kasvama hakanudki teine :D Ja viimaseks jäämist ära karda, seal osavõtjaid nii palju (sh kepikõndijad), et usun, et pole tarvis muretseda :)

      Kustuta

Back
to top