Kelle poole tuleks selle probleemiga pöörduda?

Kuskil paar aastat tagasi hakkas mul mingi imelik köha endast märku andma. Alguses oli see selline harva esinev nähtus, kuid mida aeg edasi, seda hullemaks on asi läinud. Märgin kohe alguses sellise pisikese fakti ka ära, et suitsumees pole ma kunagi olnud, nii et sealt ei tasu ka põhjust hakata otsima. Kui ma just pole passiivse suitsetajana saanud mingeid ränki kahjustusi...

Ma alguses ise ajasin selle köhimise oma kurgumandlite süüks, sest kui ma aastaid tagasi TÜ Kliinikumi endokrinoloogias sees passisin, siis kutsuti peaaegu pool osakonda kokku minu hiiglaslikke kurgumandleid uudistama. Küsiti veel imestunult, kas ma kartulit saan ikka normaalselt süüa. Ma olin tol hetkel küll sellise näoga, et whaat?! Muidugi saan, pole kunagi probleemi olnud. Kuid nüüd on mul selline geiss, et kui tahket toitu söön, siis hakkan praktselt kohe peale esimest ampsu läkastama. Eriti hull on olukord siis, kui söön kartulit, leiba, saia ja muud sellist kraami. Kuid sellist taolist hinge kinnitõmbavat köhimist esineb ka näiteks õuna söömisel. Ja piisab täitsa paarist ampsust, kui juba hakkab see jant pihta. Samamoodi olen hakanud läkastama ka siis, kui näiteks õhuliikumine muutub. Täpsemalt siis, kui liigun õuest siseruumidesse. Naermise ajal on samuti sarnast olukorda esinenud. Eriti siis, kui Joosep mind kõdistab ja tekitab minus sellega pinget.  Seega ma nagu mingisugust allergiat küll ei oska endal kahtlustada. Pealegi ma pole kunagi allergiline olnud ka.

Ilmselge on see, et kindlasti pean ma mingisuguse eriala tohtri poole pöörduma, aga millise? Ma olen väsinud oma kopsutükke välja köhimast ja olgem ausad, see pole ju päris normaalne. Esiteks on see ebameeldiv ja häiriv ja teiseks ka piinlik. Ma olen kordumatu arv kukkunud kohvikus ja ühisüritustel läkastama. Tavaliselt inimesed kohe murelikult uurivad, kas tõmbasin toidu kurku ja ma siis köhides noogutan, sest ma ei taha hakata seletama, et tegelikult on asjalood nüüd nii, et ma niisama iga jumala kord natuke lämbun, kui söön kartulit, liha, leiba ja blaa-blaa-blaa, no worrys.

Ma isegi ei oska päris hästi seda tunnet kirjeldada. See pole mingi selline tavaline viirusköhale sarnanev köhimine, vaid pigem lämbumisköha. Enne köhimist muidugi eelneb selline ebameeldiv tunne kurgus. Hingata saan ja õhk käib ka läbi, kuid siis järgmisel hetkel tõmbuvad silmad märjaks ja läheb tamburai lahti. Kui köhimise ajal tahan õhku kopsudesse tõmmata, siis vahel kostub konkreetselt selline hääl nagu ma tõmbaksin oma viimast hingetõmmet, justkui õhk ei pääseks läbi käima. Kogu see tamburai lõppeb tavaliselt kuskil minuti või paari jooksul. Ja enamasti võin südamerahus sama toitu edasi süüa, aga lihtsalt pean rahulikult oma köhimistega ja läkastamistega ühele poole saama. See on siis see kõige tavalistemal hetkedel.

Ühesõnaga ma ei tea, mis mul viga on või mis seda põhjustab. Küll ma olen kahtlustanud endal kurguvähki, kopsuvähki, bakteriaalset infektsiooni ja sada muud surmatõbi. Ja isegi allergiat, kuigi ma julgen selles väga sügavalt kahelda.
Kas kellegil on veel sarnaseid köhahooge või millise eriala arsti poole tuleks sellise jamaga pöörduda? Jajaah, mõni võib ju praegu mõelda, et no jälle üks sama tark tegelinski siin, kes küsib netist nõu, selle asemel, et antud küsimusega oma perearsti poole pöörduda. Aga no viimane kord tahtis perearst mind EMOsse saata, kui tegi avastuse, et mul on neerupuudulikkus. Seega ma usun, et ma saan siit vähe asjalikumat nõu.

CONVERSATION

22 kommentaari:

  1. Minul oli sama ja tuli välja, et mul on kopsus bakter. Sain rohud peale ja peale esimesi tablette kadus juba kõik ära. Kopsuarst peaks ka sellele murele lahenduse leidma. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Okei... Ma ootan, kas tuleb veel pakkumisi ja siis lähen võtan perearstilt kõikidele soovitatud erialaarstidele saatekirja ja vaatan, kes mida leiab :)

      Kustuta
  2. Pigem ikka kurgu-nina-kõrvaarst, kui tegemist on ûlisuurte mandlitega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma seal olen korduvalt käinud ja arst ütles, et mandlitelt võetud proov ei ole üle referensi ja seega veel ei lõika. Kuigi jah, sellest visiidist on nüüdseks juba 5-aastat möödas :)
      Aga ma ei taha hästi uskuda, et suured mandlid ajavad inimest sedasi köhima ja läkastama... Kõlab veidralt. Ja pealegi sellisel juhul oleksin pidanud ju lapsena ka siis niimoodi köhima...

      Kustuta
  3. Ega sa vererõhu tablette ei tarbi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tarbin... Kui täpne olla, siis Gardacet ja vastavalt vererõhutasemele, kas 2,5mg või 5mg.

      Kustuta
    2. Cardace toimeaineks on ramipriil, mille kõige sagedasemaks kõrvaltoimeks on köha...ehk teha esialgu vererõhuraviskeemis muutusi 😊

      Kustuta
  4. Raske öelda, ma arvan, et kõige hullemat ei tasu karta. Allergia on üks võimalik asi küll, see võib elu jooksul ka tekkida. Südameprobleemid ajavad köhima, ka seda oleks hea kontrollida. Samuti erinevad bakterid kopsus. Aga on üks asi, millest kiputakse mööda vaatama, aga mis põhjustab samuti üsna ebatavalisi vaevusi - väsimus, kõrvetised, köhahood. Nimelt erinevad parasiidid. Väga sageli vaatavad arstid sellest mööda ja avastavad selle alles pärast väga põhjalikke uuringuid. Uss kõhus kõlab küll koledalt, aga tegelikult on sellest suhteliselt lihtne lahti saada, aga kui lahti ei saa, põhjustab see teinekord suhteliselt raskeid vaevusi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mkm, ussid on täiesti kindlalt välistatud, sest teeme parasiitide tekke vältimiseks profilaktika mõttes tabletikuuri ja seda umbes iga paari aasta tagat.
      Aga no samas on mul diabeedi tüsistuste tagajärjel kergemat sorti südamepuudulikkus ka tekkinud, nii et selles osas võib Sul isegi õigus olla... Aga ma vist alustan oma otsinguid enne allergoloogi juurest :)

      Kustuta
  5. Alati ei pruugi köha kui sümptom olla seotud hingamisteede haigustega. Kui kõhuga probleeme - kõrvetised, ebamugavustunne ning arvestada ka et tarbid erinevaid ravimeid, mis maole võivad mõjuda, siis ei tasuks ka reflukshaigust välistada. Esimene sümptom ongi üldjuhul kuiv ja ebemeeldiv köha.

    VastaKustuta
  6. Vastused
    1. Ma köhisin aastakese (käisin ca 3 kuud peale köha algust perearstil,kes saatis kopsupilti tegema -kõik korras ja sinna see jäigi).Kuidagi imelik tundus pelgalt köha pärast uuesti perearsti tülitada. Ja nii ma muudkui köhisin. 24/7. Lapsed hakkasid hommikuti ütlema,et emme ei lase oma köhaga magada.Kohati olid köhahood sellised,et ajas öökima,silmist pisarad jooksid,õhku nappis. Temperatuuri muutumine oli ka näiteks üks köha esilekutsuja (suvel kliimaga autosse istumine...).Lõpuks läbi juhuse hakkasid asjad arenema (käisin lapsega allergoloogi juures Lunini lastehaiglas ja sealne imeline arst dr. Kaja Julge vestluse käigus võttis hoopis mind nö. letti) . Tänase päeva seisuga on mul diagnoosiks allergiline astma. Saan ravi ja köha peaaegu kadunud.Lõpliku diagnoosi sain kopsukliinikus dr. Kliimani juures. Nii et alusta perearstil käiguga,saad saatekirja uuringutele (erinevad testid,mis kinnitavad/välistavad astma).Aga kuidagi väga tuttavlik on see,mida siin kirjutad.
      Kadi

      Kustuta
    2. Kuule Sinu lugu sarnaneb tõepoolest väga minu omale, sest mul tehti ka alguses kopsupilt, aga kuna see oli korras, siis jäetigi asi sinnapaika ja nii ma köhingi tänase päevani rõõmsalt oma kopse välja :D

      Kustuta
  7. Ma vist isegi saan aru missugust köhale ebameeldivat tunnet sa silmas pead. Ma ise ka siin köhin aeg-ajalt nagu oleks minemas manala teed. Aastaid hiljem aga ikka veel elus. :D vahepeal sain sellest köhimisest muidugi ka jagu, eks küllap ka seetõttu. Praegu jälle igal ajal ja kohas läkastan. Päris õudne ikka. Ma loodan et sa saad selgusele, mis sul seda põhjustab ja vabaned sellest täielikult. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega umbrohi nii lihtsasti ei hävine (evil laugh: ma nimetasin just Sind umbrohuks :D).

      Täiesti off topic teema, aga ma lisasin Su oma blogrolli... Kas see on OK, et oled seal oma päris nimega? :)

      Kustuta
    2. Haha :D On küll ok oma nimega olla. :D

      Kustuta
  8. Pakun ka allergiat, isegi kui varem pole esinenud. Minu lapsel olid sellised köhahood, et naabrid ei saanud öösel magada. Me ei teadnud täpselt milles asi oli, aga viimases hädas sai allergiarohtu antud ja tunni pärast laps magas rahulikult.Meie kasutasime Zyrtekit, aga on ka teisi. Proovi ja kui köha kaob, on tegu allergiaga.

    VastaKustuta
  9. no ma pakuks neidsamu endokrinolooge, kes su kurku kunagi uurisid. nad tegelevad kilpnäärmega, mille probleemid tekitavad ka kripeldust kurgus ja kuiva köha, mu lapsel oli. kilpnäärme probleemide kindlaks tegemiseks on konkreetne vereproov, mida saab teha ka perearst. ravitakse tablettidega.

    aga ma üldse ei arva, et ma oleksin pädev meditsiinilist nõu blogis jagama, aga kuna sa küsisid ja see versioon kommentaaridest veel puudus ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No 22. detsembril lähen oma veresuhkrute pärast endoka vastuvõtule, uurin siis ühtlasi toda kilpnäärme värki ka :)

      Kustuta
  10. Köhisin ka ühe pika perioodi samamoodi, lõpuks avastati kopsuklamüüdia ja veel mingi teise bakteri/seene nakkus, ma enam ei mäleta nime. Peale tabeltikuuri läks aegamööda üle.

    VastaKustuta
  11. Mükoplasma bakterist põhjustatud bronhiiti pakuks mina, mind kimbutas see kunagi ligi aasta, kuni lõpuks kopsuarst leidis selle bakteri vereprooviga. Mul olid ka sellised köhahood, et pisarad silmist väljas ja nagu lämbuks. Soovitaks kopsuarsti juures käia seega. See on ravitav! Sa ei pea kannatama :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mu üks tuttav ütles, et tal leiti ka kopsust bakter ja määrati ka antibiootikumikuur, mille pooleli jättis, kuna sellega hakkasid seenhaigused üle organismi vohama, eriti just seal naiste asjades... Ma ei kujuta ette, kas kõigil mõjub see nii või on selle ära hoidmiseks mingi hea nipp, sest nii on ka veits nadi elada, kui ühest haigusest saad lahti ja samal ajal hakkab järgmine vohama...

      Kustuta

Back
to top