Mure Janeti pärast

Eile suutis janet mind korralikult enda pärast muretsema panna. Päeval oli nagu kõik korras. Käisime linnas, koju jõudes kepsles vallatult ja rõõmsalt ringi ja muudkui tonksas mind oma niiske koonuga, nõudes õhtusööki. Vahetasin linnariided mugava kodukleidi vastu, kokkasin natuke endale ja Joosepile ja siis andsin kutsadele krõbuskid ette. Janet sai oma tavapärasele toidule lisaks ka atoopilist dermatiiti leevendavat ravimit, mida ta on juba aastaid iga nädalavahetus saanud.

Kuna mina tundsin end räsituna, siis mõtlesin, et tukastan umbes poolteist tundi enne näosaate algust. Mõeldud, tehtud. Viskasin end mõnusasti diivanile külili ja tõmbasin paksu pehme pleedi kõrvuni. Tavaliselt poeb Janet mulle jalgadesse magama ja nii ka seekord, kuid ei läinud viite minutitki, kui hakkas jant pihta. Kõigepealt keerutas ta niisama mul jalgades ja maigutas suud. Lakkus oma käppasid ja paar korda diivani käetuge. Kui oli tagasihoidlikud miljon korda proovinud vasaku ja parema külje peal uinuda, aga mitte miskit sellest välja ei tulnud, siis lõpuks otsustas maha hüpata ja läks köögilaua alla. Seal püsis paar minutit ja edasi läks diivani ette, siis diivani kõrvale, siis kööki kaltsuvaibale, siis magamistuppa voodi alla, siis Joosepi selja taha, siis oma pehmele lebomatile, siis jälle minu jalgadesse ja vahepeal tiirutas niisama sihitult mööda elamist ringi. Igas kohas viibis maksimaalselt paar-kolm minutit ja kõike seda saatis pidev suu maigutamine ja matsutamine. Puhas ja värske vesi oli olemas, kõik oli nagu olemas, aga miski nagu ikka vaevas seda väikest poobikut.

Selline tunne tekkis nagu ta vaevleks valude käes või miskit näriks teda. Ma ei teagi kohe. Võib-olla on need vanadusega kaasnevad liigesevalud, aga need algasid siis küll kuidagi liiga järsku. Vähemalt minu jaoks. Kui bussi pealt maha astusime, siis lasin veel Janeti rihmast lahti ja jalutasime Joosepiga käsikäes koju. Janet samal ajal kepsles ringi nagu noor gasell haljendaval aasal. Polnud ühtegi märki valust või terviseprobleemidest ja siis äkitselt peale õhtusööki hakkas selline jant pihta. Täna ta on õnneks palju rahulikum ja öö möödus ka suuremate komplikatsioonideta. Imekombel on ta praegu isegi juba ligi tunnike ühe koha peal suutnud püsida ja paksu und lasta.


CONVERSATION

10 kommentaari:

  1. Äkki tal oli süda paha? Tundub nagu sedamoodi. Sõi õues miskit sisse, mis iiveldama ajas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hmm, päris kindlalt seda söömise asja välistada tõesti ei saa, kuna umbes pool minutit varem jooksis maja nurga taha ja alles siis jõudsime meie järgi. Igatahes ma tõesti loodan, et see oli mingitsorti iiveldus, aga mitte valu.

      Kustuta
  2. Võibolla jäi tal midagi hammaste vahele kinni. Meie poobik ka maigutas ja matsutas sedasi, kui selline asi juhtus, lisaks kraapis käppadega koonu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda hammaste või igeme ja mokkade vahele toidu jäämist ma välistaksin, kuna seda on tal varasemalt ka juhtunud ning siis on hoopis teistmoodi käitunud. Pigem nagu nätsutab suus keelega ringi ja on rõõmsas meeleolus, kuid eile oli ikka silmnähtavalt vaevatud ja matsutas umbes 15 sekundiliste intervallidega.

      Kustuta
  3. Uhh, vaene Janet! :( Loodan siiralt, et see oli vaid ühekordne mööduv nähtus.

    VastaKustuta
  4. Halvemal juhul viitavad sellised sümptomid maokeerule ja maokeerd nõuab viivitamatut kirurgilist sekkumist. Vabalt võis minna seekord ka nii hästi, et magu n.ö keeras ennast õigesse asendisse tagasi ja Janet rõõmustab teid oma eksistentsiga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen varasemalt kuulnud nendest maokeerdudest, aga kas need mitte ei teki liigselt kiiresti toidu õgimise tagajärjel? Või on veel mingeid põhjustajaid? Ses suhtes, et Janet ei käitu toidu suhtes tüüpilise labradori retriiverile omaselt. Armastab küll süüa, aga närib oma krõbinaid rahulikult ja vaatab isegi vahepeal ringi :)

      Kustuta
  5. Minu küllaltki noore koeraga oli ka hiljuti sarnane matsutamise mure (matsutas eelkõige pikalt just puhkehetkedel). Kiire guugeldamine ütles, et sellist matsutamist põhjustavad tavaliselt erinevad igemeprobleemid või veepuudus organismis, väiksema tõenäosusega ka mingid seedeelundkonna haigused. Minu koeral läks mõne päevaga üle, arstile sellega ei jõudnudki (mis on suur ime, sest ma olen kõige hullem paanitseja üldse, kui asi puudutab koera tervist). Ühesõnaga - ei teagi, mis see oli. Ehk siis üsna kasutu kommentaar :D Haha :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, täitsa mõttetu kommentaar :D
      Ei-ei, tegelikult just väga kasulik ja hea teadmine edaspidiseks, sest kunagi ei tea, millal võib sedasorti teadmist vaja minna, nii et tänud! ;)

      Kustuta
  6. Hambad vaata kindlasti kõigepealt üle, sest isegi kui koer muidu on teistmoodi käitunud, siis nüüd võib asi teisiti olla. See on lihtsalt esmane kontroll ja peaks näha olema. Aga jah, see matsutamine viitab südamepahadusele ka. Igatahes, kui üle ei lähe, siis arsti juurde. Ka mõni tõsisem probleem (nt sooleummistus) võib endast niimoodi märku anda.

    VastaKustuta

Back
to top