Rahu, ainult rahu, mina küll ei muretseks üleliia palju

Ma vaatan uudiseid ja loen inimeste väljaütlemisi ja pean tunnistama, et ma ei saa aru, miks nii paljud inimesed on mures sellepärast, et Donald Trumpist sai uus Ameerika president. Jah, ma saan aru, et inimesed kardavad Trumpi välja ütlemiste pärast, et kas USA ikka tõttab meile appi, kui Venemaa peaks otsustama ühel hetkel meid rünnata. Kuid mina sellepärast nii väga ei muretseks, kuna meil on endal tublid kaitseväelased, Kaitseliit ja pluss siis see riikidevaheline leping, mis kehtestab mõlema osapoolte kohustused. Inimkeeli öeldes tähendab see seda, et kui Eesti paneb SKPst 2% julgeoleku alla, siis NATO jätkab meie kaitsmist. Ja Eesti on seda lepet täitnud ja rohkemgi veel.

Reedestes uudistes näitas, et mismoodi isegi 200 ameeriklast protestisid selle vastu, et Trump sai presidendiks. Nagu päriselt? 200? Arvestades USA elanikkonda, siis see on sama hea, kui meie Joosepiga läheksime kahekesi tänavale protestima. Naeruväärne! Miks sellest üldse uudis oli vaja teha?
Lisaks, uskuge mind, kui oleks Clinton saanud presidendiks, siis oleks samamoodi tänavatele plakatitega vehkima tuldud. Ma lihtsalt ei mõista milleks on tarvis kogu aeg näidata Trumpi presidendiks saamist mingi globaalse katastroofina, nagu mitte ühtegi head asja ei kaasneks selle valikuga. Mina ootan küll pigem huviga kui hirmuga, et mis edasi hakkab saama.

Mina ei üllatunud, et Trump sai presidendiks, kuna olgem ausad Clintoni ja Trumpi vahe protsentides oli niivõrd marginaalne, et ma isegi imestan, et kuidas need poliitanalüütikud üldse julgesid nii kindlalt väita, et tõenäoliselt võidab presidendivalimised Clinton. Üldse kogu see presidendikampaania oli minu jaoks kuidagi nõutust tekitav. Pidevalt püüti Trumpi maha teha ja Clintonit ülistada. Trump on kloun ja Trump on rassist jne. Kuid keegi eriti ei kisendanud sellest, et Clinton on suurkorporatsioonide käpiknukk, Clinton kaitses kohtus lapsevägistajat, Clintoni meeskonna üks liikmest oli pedofiil jne.
On täiesti võimalik, et kuna konstantselt loobiti Trumpi sopaga üle ja tehti maha, siis ameeriklased ei julgenudki küsitlustele ebapopulaarset varianti välja käia ehk ausat seisukohta välja öelda. Või siis inimestel viskas kogu see Clintoni ülistamine üle ja andsid nimme hääle Trumpile.
Igatahes ma tahaks loota, et USA sai endale targa ja majandust hästitundva presidendi. Ja las nad keskenduvad oma riigi siseasjadele ja las nad hakkavad tegelema omaenda rahvus- ja julgeolekuküsimustega. Kaua see USA ikka tervet Euroopat jõuab kantseldada ja aidata. Natuke võime ise ka oma julgeolekuga tegeleda. Pealegi Venemaa, Hiina ja USA on niivõrd suured ja mõjuvõimsad riigid, et kui kuskil keegi peaks väga äärmuslikke võtteid kasutusele võtma, siis igal juhul keegi neist sekkub.

Kui kasutada uudisteankrute väljendit, siis tagasi Eesti uudiste juurde...
Mind üllatab hoopis meie oma valitsuse tegemised. Ma olin nõutu, kui peaminister Taavi Rõivas oli valmis enne umbusalduse avaldamist kõikidele opositsiooni ja koalitsiooni liikmete küsimustele vastused andma, kuid opositsiooni polnud saaliski. Tulid ainult kutsungi peale kohale, et umbusalduse poolt oma nupukest vajutada. Minu arvates suht nõme. Nagu mingi lasteaed. Ma mõistan, et tegu oli demonstratiivkäitumisega, et näidata oma suhtumist praegusesse peaministrisse. Mingisugune statement, aga kamoon, me ei ole enam lasteaialapsed. Kui ei suuda viisakalt ja täiskasvanulikult käituda, siis ära roni valitsusse istet soojendama. Aaa, vabandust, nad ei soojendanudgi istet, sest neid tüüpe polnud saaliski. Aga eks näis, kas Eestis pääseb võimule siis pigem vasakpoolsed vaated või mis üldse saama hakkab.

Kui keegi juhtus juhuslikult vaatama selle nädala Kolmeraudset, siis mulle pakkus tohutut naudingut Mihkel Raua suhtumine IRL ja Sotside erakonna esimeestesse. Lausa lust oli vaadata, mismoodi Raud ladus neile puid alla. Kellel jäi saade vaatamata, siis soovitan soojalt see järelvaadata. Mihkel Raua suhtumine ja olek annavad üpris täpselt minu mõtted ja oleku edasi, sest täpselt samamoodi mõtlen ja tunnen ka mina.

CONVERSATION

9 kommentaari:

  1. Oh Lord! Lõpuks näen ma kedagi kes ei kaaguta teistega kaasa :D. Mitte et mina suur teadja olen, aga oma elukaaslase kõrvalt olen ka midagi meelde jätnud.

    Näiteks on üks saar kus käivad rikkurid ning kus nad siis vägistavad lapsi. Ka Clinton käis seal oma mehega. Kahjuks meedia näitab asju teisest küljest, seega ma enam ei usu seda mida ma telekast näen või raadiost kuulen. Mina arvan et Clinton tõsine saatan, sorry :D.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle lihtsalt vahest tundub, et inimestel puudub igasugunegi whats so ever analüüsimisvõime ja kriitikameel seoses meedia poolt väljastavate uudistega. Kõik need pealkirjad, väljaütlemised ja arvustused, mis üheselt külvavad inimestesse ebakindlust, hirmu ja paanikat, kõike seda võetakse sõna-sõnalt tõe pähe ja kukutakse üksteise võidu lahmima ja kaagutama. On ju varemgi öeldud, et läbi meedia saab inimestega küllaltki korraliklt manipuleerida. Mäletan, et inimesed tõmbasid endal ketta käima ja kaagutasid konkreetselt selle uudise juures kaasa, kus kirjutati meedia mõjuvõimust ja manipulatsioonist, aga aeg möödub ja tulevad uued lambi uudised ja kõik on unustanud selle targa jutu" manipuleerimise ja mõjutamise kohta :D

      Mind ajas ausalt öeldes juba oksele see Clintoni ülistamine ja kui aus olla, siis ma ei mõista miks inimesed selles miskit kahtlast ei näinud, et natuke imelik pole või, kui kogu aeg söödetakse rahvale Clintonist kiidulaule ette...

      Kustuta
  2. Vaatamata sellele, et Trump ei ole mulle kunagi sümpatiseerinud, siis ei ole ma tema võidu osas ka niivõrd negatiivselt meelestatud kui enamik Eesti inimesi üldiselt tunduvad olevat. Eks suuri otsuseid teeb USAs ju ikka kongress, mitte president. Ja välispoliitikat ajab enamasti ikka välisministeerium. Olen kuulnud, et kõik need radikaalsed "lubadused" mis Trumpi valimiskampaanias läbi käisid, olid enamuses siiski välja hõigatud vaid tähelepanu saamiseks kui plaanina kohe ellu viima hakata. Aga Clintoni kohta ausalt öeldes suurt üldse ei teadnud, seega olen seļles osas praegu täitsa üllatunud. Eestis toimuv on minu meelest ka üks paras lasteaed. Plaanin nüüd kindlasti selle Kolmeraudse saate ka järgi vaadata! ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ah, kuule need valimislubadused võib täies südamerahus vähemalt pooled kõrvust mööda lasta, sest need jäävad täitmata. Täpselt nagu igal pool mujalgi maailmas.
      Donald Trump pole mulle ka tea mis sümpaatne, aga kui valida nende kahe vahel, kas Trump või Clinton, siis tõesti mina eelistasin Trumpi. Ma ei ütle, et Tnõustusin kõigi Trumpi seisukohtadega ja väljaütlemistega, kuid sellegipoolest oli Trumpil minu jaoks oluliselt rohkem plusse.
      Me jälgisime Joosepiga mitmeid otseülekandeid debattidelt ja mulle hakkas kohutavalt vastu Clintoni ilmselge valetamine. Isegi siis valetas otseeetris edasi, kui talle tõendusmaterjalid nina alla topiti. Jumala eest, ole vähemalt nii palju väärikas, et kui oled vahele jäänud, et siis julged olla aus ja tunnistada oma vigu.
      Trumpi otsekohesus ja sellised "enne ütlen ja siis mõtlen" väljaütlemised ehmatasid paljusid, kuid minus tekitab taoline vahetu suhtlusviis usaldust. Vähemalt tead, milliste kaartidega vastane mängib.
      Ühesõnaga sellest võiks lõputult rääkida ja rääkima jäädagi. Lihtsalt, kui meil endal Eestis inimesed ütlevad, ,et reformikad on nii kaua olnud võimul, et kogu see kupatus juba vaikselt stagneerub, et las tulevad uued, siis miks ei või ameeriklased siis sama kardinaalset pööret ette võtta. Ameeriklased on ka väsinud nendest ühe näo ja tegudega presidentidest ja soovivad muutusi ja eks aeg näitab, kas ameeriklased tegid õige valiku ja kas saavad oma soovitud muudatused jne.

      Kustuta
  3. Mina igatahes muretsen. Püüan põhjendada, miks.

    Trumpil on palju halbu omadusi. Paljud neist ei ole meie jaoks olulised. Mis Eestil sest, et USA haridus läheb allavett (sest haridusministriks saab kreatsionist) või abordikeel laieneb (sest meditsiini juhid on pro-life).

    Aga tal on üks omadus, mis loeb:
    Trumo keskendub sisepoliitikale KÕIGE MUU ARVELT.

    Mida see tähendab muu maailma jaoks:
    - USA taganeb kliimakokkulepetest. Mis tähendab, et neid ei austa ei sisuliselt, ei formaalselt ka teised suurriigid. Planeedi jaoks katastroof.
    - Ida-Euroopa läheb tagasi Vene mõjusfääri. Trump usub, et tugevad juhid võivad oma mõjusfääris teha mida tahavad. Ta ise tahab täit tegevusvabadust Ameerikas. Seega jääb Kagu-Aasia Hiinale, Ida-Euroopa Venemaale.

    Meie kaks protsenti ei puutu väga asjasse. Meie riigikaitse põhineb ühisel heidutusel koos liitlastega. Trumpi poliitika ja põhimõtted ütlevad, et NATO tugi kukub tagant ära. Lääne-Euroopa ei ole asendaja, sest nende kaitsekulutused vähenevad ja nad ei suuda ega taha Kaliningradi-tagust Baltikumi kaitsta. Me jääme oma julgeolekus üksi ja see võib olla Eesti iseseisvuse lõpp.

    Loodame, et ei ole, eks. Aga kõik, mida Trump on teinud või öelnud, tüürib sinnapoole.

    Trumpil on veel efekte. Lääne demokraatlik protsess põhineb sellel, et valijad kuulavad argumenti, mitte emotsiooni. Trump (ja Brexit) lükkas selle elegantselt ümber. Mida see toob Euroopale - ei tea. Ilmselt paremäärmusluse ja separatismi tõusu. Eestile on ka see ohtlik.

    Praegu nomineerib Trump enda esimese ringi abisid ja tippjuhte. Kuna Trumpi enda seisukohad on väga volatiilsed (saadame kõik välja - ei saada - saadame osad välja), siis on tema abidel tema poliitikas suurem osa kui varasemate presidentide omadel. Järgmised paar nädalat näitavad, kes USA poliitikat järgmise nelja aasta jooksul päriselt tüürima hakkavad.

    Kokkuvõte. Kui Trump teeb seda, mida lubas, on nii USA kui Eesti korralikult käpuli. Jah, peaks küll muretsema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Clintonil pole siis ühtegi negatiivset külge või?
      Mina juhiks tähelepanu jällegist sellele, et ega Trump üksi tervet riiki ja maailma juhtima hakka. Ameerika võib küll olla presidentaalne riik, kuid ega nõunikud ja kongress ei lase ka päris kõike presidendil otsustada. Kuna ma eespool juba kirjutasin natuke oma teisi mõtteid ka antud teema kohta, siis ei hakka end kordama, aga üks arusaamatus tekkis mul praegu küll Sinu kommentaari lugedes. Abordikeelu laienemine? Kas mitte Clinton polnud see, kes pooldas aborti ja Trump oli abordivastane? Ma lihtsalt tean, et minu ameeriklastest sõbrad, kes samuti Trumpi poolt hääletasid, andsidki just sellepärast oma hääle talle, kuna Trump plaanib lubaduste järgi hakata keskenduma rohkem sisepoliitikale ja ei poolda aborti.
      Lisaks ma ei võtaks sellest sõnast "sisepoliitika" nii kõvasti kinni, sest see, kui president soovib riigisisest poliitikat tugevdada, ei tähenda, et välispoliitika jääb unarusse. Ma tahaks loota ja uskuda, et mitte ükski riigipea pole nii rumal, et lõpetaks koostöö teiste riikidega. Vaevalt Trunpi eesmärk on teha Ameerikast Põhja-Korea 2.

      Kustuta
    2. Clinton kõikide oma jamade ja valedega oleks olnud Eesti jaoks kindlasti parem valik. Ülejäänud maailma jaoks ka. Ta oleks palju rohkem käinud sissetallatud rada ja jätkanud USA praegust (ja meile soodsat) poliitikat.

      Täpselt: Clinton pooldab aborte (õigemini abordi võimaluse lubamist ja riiklikku rahastust) ja Trump mitte.

      Kustuta
  4. NewYorkeri artikkel septembrikuust.
    http://www.newyorker.com/magazine/2016/09/26/president-trumps-first-term
    Loe ja mõtle. See on vaid spekulatsioon, kuid põhjendatud spekulatsioon.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jajah, neid sarnaseid artikleid spekulatsioonidest on meediast läbi käinud lademetes.

      Kustuta

Back
to top