Sõltuvus

Ma ei tea enam mitmendat korda ma sellele postitusele viitan, aga mäletate, kui kirjutasin sellest, mismoodi mind ajas kohutavalt närvi, kui Joosep öö otsa fanfaaritas ja üritas sihikindlalt läbi nina oma aju välja nuusata ning kui ma siis heast südamest julgesin moka otsast soovitada, et ole hea inimene ja kasuta ninaspreid, siis sain sellise pahameele osaliseks, et hakkasin kahetsema,et ma üldse midagigi ütlesin. Joosep nimelt pole ninaspreide fänn, kuna kardab sõltuvuse tekkimist. Ma küll seletasin, et sellest ei jää peale paari kasutus korda sõltuvusse ja pealegi ravimiinfos on kirjas, et soovituslik kasutamisaeg on nädal aega, nii et sushutagu julgesti ja ärgu piinelgu ja fanfaaritagu ja lasku mul lihtsalt rahus elada.

Seda teavad ka vist juba kõik, et ma ise jäin ka mõned päevad hiljem haigeks. Ja seda ikka kogu täiega. Kui ma eelmisel nädalal kirjutasin, et kui nohu ja sellega kaasnev haistmis- ja maitsmismeele puudumine välja arvata, siis on mul juba täitsa niševoo. Kuid tänaseks olen juba nädal selle niševoo tundega koos elanud ja olukord on muutusteta. Endiselt on mul nohu ja endiselt kasutan ma ninaspreid - juba kolmas nädal. Haiguse tipphetkel sushutasin spreid iga kahe tunni tagant ninna, sest no muidu ei olnud lihtsalt võimalik hingata. Progressi on õnneks nii palju olnud, et mingist hetkest alates pikenesid need vahemikud nelja tunni peale ja nüüd ma kasutan 2x päevas, aga nohu taganemise märke pole kuskilt. Mul on vasak ninapool kohe eriliselt kinni ja minu ninasprei kasutamine enne ööd ja hommikul ärgates on juba sama rutiinne tegevus nagu pensionäridel proteeside klaasi panemine ja hommikul suhu toppimine.

Ma kasutan Sudafedi ninaspreid, sest see on ainus, mis ei põhjusta mul ninaverejooksu. Võib-olla nüüd on aastatega tekkinud mõni uus toode, mis sobiks minu tundlikule ja kapriissele ninale, aga ma ei ole eriti aldis testima. Ma omal ajal proovisin kõikvõimalikud variandid läbi, alustades looduslikust kodus kokku keevitatud segudest ja lõpetades apteegitoodetega, kuid alati lõppes see suure ninaverejooksuga.

Ma kuulsin, et praegu pidigi mingi uus viiruslik nohu ringlema, mis pidavatki kuskil kolm nädalat kestma, aga mul endal on selline tunne, et see kolm nädalat on juba ammuilma möödas ja ma olen selle ninakinnisuse ja nohuga igaveseks kokku laulatatud. Esmaspäevast alates on mul kasutusel juba teine tops ninaspreid ja no ei tule see tatt ninast välja. Lihtsalt hängib kuskil seal sügavustes. Kahel korral ma sain ohata, et kui hea on normaalselt hingata, aga see oli peale korduvaid aevastusi ja nutmist, siis läksid lõõrid lahti. Aga ma väga ei tahaks nüüd terve oma ülejäänud elu ainult selleks nutta ja aevastada, et saaks inimese moodi hingata ja lõhnu tunda. Ma olen juba nii ahastuses, et pidasin juba eneselegi märkamatult plaani oma pulmonoloogilt küsida soovitusi ninakinnisuse ja nohu vastu, kui siis äkki mulle turgatas pähe, et daah, see tegeleb ju kopsudega, mitte ninaga. Aga no kopsud on ju ka hingamisega seotud :D

CONVERSATION

15 kommentaari:

  1. Olin ise ca 5 aastat ninaspreist sõltuvuses ja soovitaks sul näiteks paar päeva mitte kasutada ja jälgida, kas läheb paremaks. Ise jäin sõltuvusse täpselt samas olukorras - olin haige ja nohu ei tahtnud lihtsalt üle minna ja nina jäigi kinni 5 aastaks, kuna kasutasin spreid liiga palju ja liiga kaua. Sain lahti sellest siis, kui mõistsin, et see pole normaalne ja lõpetasin kasutamise. Nina oli umbes üle kuu aja veel kinni ja see periood oli nii piinarikas, kuid õnneks läks nina lõpuks jäädavalt lahti ja nüüd ma ei julge enam ühtegi ninaspreid kasutada :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma võtsin endale iga õhtu eesmärgiks öö spreivabalt mööda saata, aga varahommikul murdusin ja haarasin ikka sprei järgi, kuna nina oli nii kohutavalt kinni ja mul oli juba peavalu sellest hapnikupuudusest tekkinud, kuid kuna nüüd sellest postituse kirjutamisest on kuus päeva möödas, siis tänaseks on mul õnneks juba viies ninaspreivaba päev. Esimesed ööd olid kohutavad, ma lihtsalt surin selle ninakinnisusega, aga õnneks suutsin kogu olukorda mõistusega võtta ja seda paljuski tänu siia jäetud kommentaaridele :)

      Kustuta
  2. Võta Sinupreti, see aitab nina kõrvalurgetest lima välja tuua. Kasutatakse ka kergema põskkoopapõletiku korral. Ravib probleemi mitte ei leevenda sümptomeid nagu ninasprey.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tõttasin kohe järgmisel päeval apteeki selle Sinu soovitatud ravimi järgi, aga apteeker ei andnud mulle seda. Isegi ei põhjendanud, et miks ei anna, aga kui seletasin oma sümptomeid, siis soovitas lademes kõiksugu looduslikke preparaate.

      Kustuta
  3. Mina olen vahelduva eduga ksülometasoliinist sõltuvuses olnud juba nii 15 aastat. Hakkasin ka algul nohu ajal kasutama ja pärast enam lahti ei saanud - mingil määral on alati nina kinni. Vahepeal olen ka päris pikke pause saanud teha, aga nii kui nö päris nohu jälle tuleb, siis ma hakkan seda jälle kasutama, sest ma lihtsalt ei kannata täielikult blokeeritud nina välja, aga selle kasutamist lõpetada on pärast jube raske. Ainus võimalus ongi ravim minema visata ja siis paar päeva piinelda - õudne tunne nagu hingamine oleks äkki nii raske (mina lihtsalt sunnin ennast sel ajal suu kaudu hingama). Aga üldiselt juba paari päevaga läheb olukord täitsa talutavaks - päris "tühi" ei ole mul nina kunagi, aga täitsa saab elada. Oh, aga need esimesed paar päeva on ikka hirmsad võõrutusnähud :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen ka nüüdseks saanud vist Sudafedi sõltuvusest vabaks, aga järgmist nohu kardan. Ei teagi kohe, kas või kuidas järgmisel korral talitada, sest minu jaoks on samuti ninakinnisus üks talumatumaid olukordi.

      PS. Sul oli tuline õigus - need paar esimest päeva ja ööd olid lihtsalt kohutavad!

      Kustuta
  4. Minul aitab ainult Galazolin (see pole spray, vaid tilgad).

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tõttasin koheselt apteeki, aga mulle ei müüdud neid tilkasid :D Võib-olla ehmatasin ma apteekri oma sõltuvusjutuga ära ja sellepärast müüs mulle ainult looduslikku kraami :)

      Kustuta
    2. jeebus, see on tavaline käsimüügiravim, samas riiulis sudafedide jms, las Joosep ostab tagavaraks teile :) aga lisaks munale saab ilma spetsiaalse soojakotita ninakoopaid edukalt soojendada ka nii, et lased jämeda soola pannil kuumaks ja topid soki sisse ja siis hoiad seda ninal :) sool püsib kaua soe ja seda saab korduvalt kasutada.

      Kustuta
  5. Taimaalt pärit Tiigrisalv. Minu teada on seda aeg-ajalt ka Eesti apteekides saadaval. Sarnase mõjuga on ka Hustagil salv. Ma määrin seda õhtuti ja hommikuti rinnaesisele ning eriti karmi ninakinnisuse korral ka hästi õrnalt nina alla (see ei ole tegelikult soovitatud). Sellel on hea eukalüpti lõhn, mis aitab lõõrid lahti hoida ja öösiti magada. Tavaliselt läheb ca nädal, et nohust lahti saada, sel korral kestab millegipärast kauem. Ka panen ma öödeks voodi kõrvale värske lahtilõigatud sibula - samuti aitab hingamisele kaasa. Loodan, et paraned kiirelt!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud väärt ja heade soovituste ja soovide eest! :)

      Kustuta
  6. Üks uus ja huvitav toode on Capster - millega saad regulaarselt enda nina loputada. Ausaltöeldes ma ise ei ole proovinud, aga olen juba pikka aega teada tahtnud, et kas see päriselt ka aitab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Olen sellest kuulnud, aga tundub natuke hirmutav. Ma soetasin esialgu lihtsalt meresoolalahusega ninasprei. Seda tohtivat täpselt nii palju kasutada nagu mahti on ja süda lustib :)

      Kustuta
  7. Minu nohuravimid on Vietnami salv talla alla ja rinnaesisele, kui meelde tuleb siis vahel harva loputan spreiga nina, kuid maruhästi toimib minu puhul sooja hoidmine põskkoobastel, kuna spets soojakotti pole, kasutan selleks keedetud muna. Et ei kõrvetaks, mässin räti sisse ja istun munad põskedel tükk aega. Ja nohu lahkub palju kiiremini kui ilma selle tegevuseta. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaah, mu ema rääkis ka miskit munadest, aga see tundus nii uskumatu ja naljakas :D

      Kustuta

Back
to top