2021. aasta kokkuvõte

Ma olen nende aastalõpu kokkuvõtetega alati rongist maha jäänud. Ja siis olen olnud sisemiselt enda peale natuke kuri ja siis hakanud suure huviga teiste omi lugema ja siis iga küsitluse lõpus raskelt ohanud ja mõelnud, et ei tea, kas märtsi lõpus oleks liiga imelik aasta kokkuvõtet teha.
Aga mitte enam! Ja ei tahaks postitust kohe lubadustega alustada, aga katsuks nüüd edaspidi iga aasta selle traditsioonilise kokkuvõtte ära teha. Sest nii põnev oleks ju edaspidi vaadata ja võrrelda, et mis on aasta jooksul toimunud. Sest juba vanarahval oli kombeks öelda, et päevad pole vennad ja nii pole ka aastad.
 Aga okei, aitab lobast ja asume asja kallale...

1. Mida sa tegid aastal 2021, mida sa polnud varem teinud?

Tahaks suurelt ja rasvaselt kirjutada – dialüüsi. Veel käisin südant sondeerimas (ei olnud üldse tore). Aa jaa, ostsime mais krundi, korraldasin Joosepile esimese aastapäeva puhul üllatuspikniku, koos fotoshooti ja aaretejahiga. Ja veel sain sõita elektritõuksiga. Siiani oli Ainuke kokkupuude nendega olnud see, et inimesed jätavad neid suvalt keset kõnniteed vedelema ja siis pimedad on väga õnnetult nende otsa koperdanud. Nii et, kui teil selle väikese liigutuse peale käed otsast ei kuku, siis olge täitsa meheks ja pange tõuks peale kasutamist kenasti tee äärde püsti seisma. Mina ja väga paljud teised (kehvasti nägevad inimesed, lapsekärudega emad, jalutuskepiga vanaemad, ratastoolikad jne) täname teid südamest!

Joosep ei ole vahepeal digimuutunud. See on hoopis Heiki, vist. Ma pole päris kindel. Aga igatahes oli ta mulle kaardilugejaks.

2. Kas sa pidasid kinni oma uusaastalubadustest? Kas annad uusi lubadusi?

Ma olen viimasel ajal suht kanaaju. Seega ma ei mäleta hästi, et ma oleks suutnud ühestki varasemast uusaastalubadusest kinni pidada.  Aga ma mäletan, et möödunud aastavahetusel me lubadusi teineteisele ei jaganud. Ja ilmselt kavatsen seda lubaduste mitte andmist ka see aasta jätkata. Ei ole mõtet endale ise stressi tekitada või panna end olukorda, kus tunned end läbikukkununa, kui ei suuda lubadustest kinni pidada. Pigem proovin iga aasta olla natuke parem inimene, rohkem sallivam, rohkem kannatlikum jne. Ja võib-olla mõne eesmärgi poole püüelda. Hetkel on selleks meie heleroosa unistuste maja koos aia ja ilusa hooviga. See kõik ei juhtu muidugi järgmise aasta jooksul, ent pikas perspektiivis tahaks iga aastaga natuke lähemale sellele unistusele liikuda.

 

3. Kas keegi su lähedastest sünnitas?

Ei. Aga järgmine aasta on oodata suuremat beebibuumi.

 

4. Kas keegi su lähedastest suri?

Jah. Ema poolne vanaema. Ja seda väga hiljuti.

 

5. Mida sa sooviksid omada aastal 2022, mis puudus aastal 2021?

Uut neeru ja pankreast. Siis saaksin natukese iseseisvust tagasi, voolikute otsast lahti jne.

 

6. Mis riike külastasid?

Tähendab, selle koroona, dialüüsi ja kõikide muude hädade tõttu jäid kõik reisid seekord Eesti piiridesse.

 

7. Mis kuupäev aastast 2021 jääb igaveseks su mällu? Miks?

2. märts. Sest siis olime Joosepiga koos haiglas. Samas osakonnas ja samas palatis ning mul alustati dialüüsraviga. Ma mäletan igavesti seda ootusärevust kui mulle esimest korda lahus kõhukelme vahele lasti ja kuidas mul oli niii raske olla. Esimestel päevadel olin nagu rase part. Taarusin ühelt jalalt teisele, toestasin käega kõhtu ja kuna magu oli lahuse tõttu nii kokku pressitud, siis ei suutnud ma toitugi suu sisse võtta.

Istun siin kohkunud näoga voodi peal ja üritan Joosepi jutust aru saada

8. Mis on selle aasta suurim kordaminek?

Meil sai kodulaen läbi. Arvan, et see on tähistamist väärt küll.

 

9. Mis oli su suurim läbikukkumine?

See, et ma ei suutnud regulaarselt kõndimas käia. Et ma ei suutnud ahvatlustele ei öelda.

 

10. Kas sa olid haige või said mõne vigastuse?

Noh, juba miljon korda mainitud dialüüsile suutsin ma ka pöidla auto ukse vahele jätta ja selle tagajärjel endale luumurru hankida.
 Lisaks olen rekordarv kriime jalgadelt avastanud. ma olen nagu sõjaveteran, kes on kaetud kõikvõimalike kriipsude ja kraapsudega. See on kõik tänu dialüüsile, mis muudab mu naha mega kuivaks, nii et iga väiksemgi müks jätab jälje.

 

11. Möödunud aasta parim ost?

Ma kõlan juba nagu katkine plaat, aga kahtlemata oli krundi ost parim ost. Kõik muu on selline kaduva väärtusega. Ma muidugist ei eita, et mõni uus riideese tegi mulle ka rõõmu ja pani südame kiiremini põksuma. Aga siiski jah, kui pean kõikidest asjadest selle ühe valima, siis kahtlemata on selleks meie päris oma maalapike.

 

12. Kelle käitumine teenib sult aplausi?

Eks ikka Joosepi. Mees, kes on iga jumala päev mu dialüüsravi ette valmistanud. Lahusekotte lahti rullinud, paika pannud, eeltäitmist kontrollinud, trenaažikotte tühjendanud jne. Ta on olnud kogu selle keerulise aja minuga. Lohutanud, hoidnud ja ka kõige raskematel hetkedel minult naeratuse välja võlunud. Ja seda 10 kuud jutti. Pole kahtlustki, et katkematu aplaus ja lillesülemid kuuluvad just talle. Lav ya!

Väike selfie koos põsemusiga

13. Kelle käitumine ajab südame pahaks?

Mitte kellegi. Aga kurvaks muudavad mind inimesed, kes on enesekesksed, kelle tõde on see ainuõige ja kes ei märka endast nõrgemaid. Üleüldine soojuse ja hoolimise puudumine. Kogu see „maailm pöörleb ümber minu talje“ mentaliteet ajab südame pahaks. Influentseritest tooks esile Triinu Liisi ja Jussu never ending tsirkuse, kus nad oma käitumisega vähendasid vägivalla ohvrite tõsidust.

 

14. Kuhu läks enamik su raha?

Kogumishoiusele. Meil on nii, et me paneme Joosepiga osa sissetulekust hoiusele, mis on mõeldud maja ehituseks. Seda ei ole küll palju, aga kes tasa sõuab, see kaugele jõuab.

 

15. Mis sind möödunud aastal tõeliselt elevusse ajas?

Kui üks kirjastus kirjutas ja pakkus võimalust minu lugudest kokku panna raamatut. Minu lugudes pidavat olema vaprust ja tugevust, südamlikkust ja õrnust, tahet ja võitlust, pettumusi ja rõõme…

 

16. Mis lugu jääb alatiseks aastat 2021 meenutama?

Ma olin oma tervisega nii hõivatud, et ei oskagi mingit lugu eraldi välja tuua. Aga kui just peab, siis sai natuke rohkem kuulatud sellist artisti nagu Ruth B ja lugu „Lost Boy“.

 

17. Võrreldes eelmise aastaga oled sa:

I õnnelikum või kurvem? Kurvem. Kuidagi raske aasta on olnud emotsionaalselt, füüsiliselt ja vaimselt. Naer ja huumor ei ole küll mu päevadest kadunud, ent kõiksugu väikesed asjad mõjutavad emotsionaalset seisundit praegu väga palju. See pidavat dialüüsravi saavatel patsientidel olema tavaline.

II kõhnem või paksem? Paksem. Ma pole vist viimase kahe kuu jooksul Joosepilt ühtegi teist küsimust nii palju küsinud kui seda, et „kuule, kui sa mulle otsa vaatad, ütle, kas ma olen näost paks?“.

III vaesem või rikkam? Rikkam. Aga eks tööd sai ka kõvasti rügatud.

 

18. Mida sa soovid, et oleksid rohkem teinud?

Raamatuid lugenud, bloginud ja kõndimas käinud.

 

19. Mida sa soovid, et oleksid vähem teinud?

Muretsenud asjade pärast, mida nagunii muuta ei saa..

 

20. Kas sa armusid aastal 2021?

Ei. Aga Joosep suudab siiani minus liblikaid kõhus tekitada.


21. Kui palju üheöösuhteid?

No mida küsimust. Ma olen ikkagist aus abielunaine. Vastus on null.

 

22. Mis oli su lemmik sari?

Reaalselt ei vaadanud mitte ühtegi sarja.

 

23. Kas sa vihkad kedagi täna, keda sa eelmisel aastal samal ajal ei vihanud?

Ei. Viha on nii tugev ja negatiivne tunne, et ma päriselt ka ei mürgita end selliste emotsioonidega.

 

24. Parim raamat, mida lugesid?

Piinlik küll, aga ma vist ei lugenudki ühtegi raamatut lõpuni.

 

25. Mis oli su suurim muusikaline avastus?

Nagu ma juba mainisin, siis mul polnud väga mahti mussi kuulata. Seega jäid ka suuremad avastused olemata.

 

26. Mida sa tahtsid ja said?

Armastust.
Ja veel sain hästi palju tööd teha erinevate projektidega. Kirjeldustõlke loomine EV kontsertetendusele, teatrietendustele, muuseumitele jne. Olen hästi tänulik nende võimaluste ja usalduse eest!

 

27. Mis oli selle aasta parim film?

„Hüvasti, NSVL!“ pakkus toreda elamuse.
Lauri Randla debüütfilm on komöödia ingeri-soome Tarkkinenide pere värvikast elust Eestis nõukaaja viimastel aastatel. Johannes sünnib eriskummalisse ingerisoome perre. Kui tema ema otsustab Soome tööle minna, jääb poiss Sillamäele vanavanemate kasvatada. Johannesel tuleb hakata üksinda elu tōsiasju avastama. Ta armub kōrvuni kooliõde Verasse, kakleb, riskib, saab karistada… ja taustal laguneb kurjuse impeerium, mida peeti igaveseks. Aga Leninid langevad, peale tungivad värvilised barbid ja reklaamid, taanduvad krokodill geenad ja tossavad moskvitšid… ja uksed läände lüüakse valla!

 

28. Mida sa tegid oma sünnipäeval? Kui vanaks said?

Issand. Ma ei mäleta. Eelmine aasta korraldas Joosep mulle üllatuspeo, aga see aasta… Täitsa lõpp. Ma päriselt ka ei mäleta. Õnneks vanust veel mäletan – 36.

 

29. Mis on see üks asi, mis oleks teinud aasta nii palju paremaks?

Kui südame sondeerimisel poleks selgunud, et mu kaks soont on kinni ja et neid oleks vaja stendidega laiendada. Vot kui seda poleks olnud, siis ilmselt oleks mul juba uus neer.

 

30. Kuidas sa kirjeldaksid oma selle aasta moestiili?

Joosepi lohvakad T-särgid, hommikumantel ja kui väga külm hakkas (minu puhul igapäevane nähtus), siis tõmbasin selga beebiroosad dressid, mis on mega pehmed. Ja dressikal on kapuuts ja kapuutsil on omakorda jänesekõrvad. Ma ei tea, mis stiili alla võiks see liigituda. Lasteaia stiilipidu?
Aga ei, ma tegelt riietun ikka nii nagu alati olen riietunud – kannan palju roosat, valget, musta ja armastan pehmeid kootud asju ja nunnusid kleite.

 

31. Mis sind mõistuse juures hoidis?

See, et ma polnud kogu aeg mõistlik. Kui tunne tuli peale, siis ikka lasin oma sisemise kolmeaastase välja lõbutsema.

 

32. Milline kuulsus sel aastal kõige rohkem sulle meeldis?

Tõesti ei tea. Mul suht kama kaks.

 

33. Milline poliitiline küsimus sinus enim tundeid tekitas?

Koroonapiirangud.

 

34.Keda igatsesid?

Uut juhtkoera, kes oleks hästi treenitud ja tubli.

 

35. Ütle meile üks elu õppetund, mida sulle 2021 õpetas.

Usalda oma sisemist häält rohkem! Kui miski su sees ütleb, et midagi on valesti, siis see ongi valesti.

Vot nii. Ja ongi tehtud! Minugi poolest võib see aasta nüüd pasunate saatel ära minna ja enda järelt ukse kinni panna. Loodan siiralt, et uus tuleb palju parem, just emotsionaalses mõttes. 
Kuidas teie aasta oli? Kas oli mingeid suuremaid muutusi, sündmusi või kulges kõik mööda tavapärast rada?

CONVERSATION

3 kommentaari:

  1. http://liisike88.blogspot.com/2021/12/2020-aasta.html?m=1
    Minu kokkuvõte hästi lühidalt. Aga sulle ilusat vana-aasta lõppu ja loodame, et järgmisel aasta tuleb palju õnne ja rõõmu!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuule, väga äge blogi ju! Ma hakkan su jälgijaks. Mul oli kunagi blogis blogirull ka, et keda kõiki ma jälgin ja loen, aga kui tahtsin seda uuendada, siis vajutasin kuskil midagi valesti ja pauhti oligi mu loetelu õhku haihtunud. Ma katsun selle taastada ja siis lisan sinu ka sinna. Tõesti väga tore ja huvitav oli. Nagu sa aru saad, siis ma lugesin rohkem kui aasta kokkuvõtvat postitust.
      Ma loodan samuti, et sinu uus aasta tuleb helgem ja päikselisem! :)

      Kustuta
  2. Põsemusiga pilt on teist kahest väga nunnu.
    M.

    VastaKustuta

Back
to top