SKA vastus vaidele

Sain siis reedel Sotsiaalkintlustusametilt kirjaliku vastuse oma vaidele. Ma ei tea, kas kõikidele sellistele dokumentidele kehtestatakse ligipääsupiirangud, aga kuna minu looga seoses võttis minu ja SKAga ühendust ka Postimehe ajakirjanik, siis meilis seisis kirjas, et kuni aastani 2097 on minuga seotud dokumendile kehtestatud ligipääsupiirang. Et põhimõtteliselt surmani on see salastatud ja keegi ei tohi teada saada, mis seisab ametlikus dokumendis. Nii et teil ei jää muud üle kui uskuda minu sõnu ja ümberjutustust.

Aga kui nüüd siis lühidalt ja oma sõnadega see lugu kokku võtta, siis SKA selgitas, et kuna eelmise viieaasta taguse otsusega määrati mulle sügav nägemispuue, mis oli kehtiv kuni 18. september 2022 ja vastavalt seadusele oli minule ühes kuus makstava sotsiaaltoetuse summaks määratud 53,70 eurot, siis nad maksid 18 päeva eest toetust, sest käesoleva kuuga oleks mu puue lõppenud. Ehk sealt tuligi see 32,22 eurot.
Ning et 07.09.2022 seisuga on mulle määratud uus sügav puue. Nad küll möönavad, et jah, otsuse tegemine läks mõned seaduses ettenähtud tööpäevad üle, ent kuna mu puue kehtis 18. septembrini, siis selleks ajaks oleks otsus igal juhul ära tulnud ja et see mõne päevane hilinemine ei põhjustanud mulle olulisi muudatusi. Ning nad on oma targast andmesüsteemist juba järele kontrollinud, et 08.09 olen ma saanud puuduoleva 21,48 eurot ka kätte ja et sisuliselt on nende poolt asi lahendatud ja korras (neljapäeval tõepoolest laekus mulle see puuduolev summa).

Ja ma ei teagi. Mul polegi vist neile rohkem midagi öelda. Selle kohta, et miks pole 7. septembri otsuses kirjas, et tegu on sügava NÄGEMIS puudega, öeldi, et seda ei pandagi enam eraldi otsusesse kirja, ent puudekaardile, mille nad saadavad, et sinna see kindlasti läheb. Et ma pean nüüd ainult siis seda va puudekaardi veel ära ootama.

Aga kui nüüd tagasi vaadata sellele olukorrale, siis segadust külvaski see, et Töötukassa maksab töövõime hindamise toetust möödunud kuu kalendripäevade eest, aga SKA maksab toetust siis jooksva kuu eest. Mina seda ei teadnud. Ja ma olen endiselt arvamusel, et kui nad poleks oma otsuse tegemisega läinud üle ettenähtud tähtaja, siis  poleks sellist segadust üldse tekkinudki. Seadus ütleb, et SKA teeb puude raskus määramise otsuse 15 tööpäeva jooksul peale töövõime hindamise saabumist ja minu töövõime hindamine potsatas mulle postkasti 09.08 ja kui me sinna need 15 tööpäeva juurde liidame, siis saame otsuse tähtajaks 30.08. Ja tulles veel omalt poolt SKAle vastu, mõeldes sellele, et süsteemide vaheline info võib vahel mõned päevad aega võtta, siis usun, et kolme päevaga oleks info jõudnud kenasti liikuda ühest süsteemist teise ja hiljemalt 02. septembriks oleks jõudnud ju otsuse ära teha või ei?

*SKA maksab oma toetused alati välja jooksva kuu viiendal kuupäeval ja minu otsus tehti 07.09, peale seda kui olin 05.09 vaide esitanud.

Ja ega enam ei teagi, kas kõik olekski nii kiiresti ja hõlpsasti lahenenud, kui ma poleks vaiet esitanud ja seda pisut suurema kella külge riputanud. Ma tahaks siiralt uskuda, et neil päriselt oli ka plaanis see olukord võimalikult kiiresti ära lahendada, ka ilma lärmi tõstmata ja Postimehe ajakirjaniku sekkumiseta. Ja kuigi lugu on iseenesest lahenduse saanud, siis Postimees on endiselt huvitatud selle loo kajastamisest, keskendudes laiemalt puudega inimeste takerdumistest bürokraatiarägastikku.
Et siis jah, selline natuke läbi lillede vabandus see vist oli.. kui sedagi. Kui oleks vastupidine olukord olnud, vaevalt et nad siis nii vastutulelikud ja kiired oleksid olnud. Ma lihtsalt mõtlen, et kui riigiasutus nõuab puudega inimestelt peensusteni tähtaegadest kinni pidamist, siis ta võiks ju ise seda sama suuta teha.
Aga noh, mis seal enam – lõpp hea, kõik hea. Õppimise koht kõigile.

CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Tead, selle SKAga on igal rindel jama. Näiteks tahavad nad ukrainlastelt üle keskmise üürihinna korteri ees, kus polnud kööki, remont oli 10+ aasta tagune, seinad auke täis ning kommunaalid jagataks võrdselt terve maja peale jne või siis ähvardabvad 3-4 kuud varasema väljatõstmisega jne jne. Keegi võiks nende puuduliku suhtlemisoskuse tõsiselt ette võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tead, ma ei oskagi mitte midagi öelda. Kogu see asi võtab lihtsalt ohkama.
      Kui nad näiteks kuulsid, et minu asi on ajakirjandusse jõudnud, siis nad ütlesid, et oleks võinud natuke ette hoiatada .Aga kui nii võtta, siis me võiksime kõik hakata üksteist ette hoiatama. SKA oleks võinud mind ka natuke ette hoiatada, et nad ei jõua ettenähtud kuupäevaks oma otsust ära teha...

      Kustuta
  2. Juba selle lause pärast :
    siis meilis seisis kirjas, et kuni aastani 2097 on minuga seotud dokumendile kehtestatud ligipääsupiirang.

    Peaks sellest avalikult kirjutama. See, kuidas meil armastatakse kõike salastada, on läinud üle igasuguse piiri.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mina igatahes olen andnud Postimehe ajakirjanikule loa käsitleda minuga seotud andmeid, sest ma ei oska ette kujutada, mida salajast on minus ja minu pimeduses. Isegi seda ÜLI salajast dokumenti lugedes ei mõistnud ma päris hästi, et mis osa sealt peaks olema 75. aastaks salastatud. Imelik.

      Kustuta
  3. Juurdepääsupiirang kehtestatakse riigiasutustes kõigile dokumentidele, mis sisaldavad inimese terviseandmeid jms. Sedasi on seadus lihtsalt ette näinud. See ei tähenda, et sina ise ei või enda kohta käivaid andmeid jagada, see on sul ikka lubatud ja seda ei saa keegi keelata. Ning see 75 aastat on ka täiesti seaduse poilt ette nähtud periood nende andmete kaitsmiseks ja taaskord ei puuduta isikut ennast, kes võib enda kohta käivaid andmeid jagada kellega tahes🙂

    VastaKustuta

Back
to top