Konnakoorijad

Sattusin kordusest järgi vaatama "Radari"
ühte episoodi, kus Robert Kõrvits proovis omal nahal järgi alternatiivmeditsiini usku inimeste uut lemmikut - kambot.

Lihtsustatult öeldes, kes pole juhuslikult saadet juhtunud nägema või pole veel sellest jubedusest miskit kuulnud, siis inimkeha kõrvetatud aukudesse määritakse ühe teatud vihmametsades elava konna eritist, mis ravivat isegi vähist ja diabeedist terveks. Olgu siinkohal öeldud, et tegu on mürgiga, mis on tegelikult looduse ja evolutsiooni poolt konnale enesekaitseks antud, kui peaks tundma end mingilgi moel ohustatuna. Ei ole nii nagu Jaya (endise nimega Katrin) meile saates väitis,, et konnake, kes elab loomupäraselt puu otsas, tuleb aastas korra just nimelt sellepärast puu otsast maapinnale, et "ravitsejad" saaksid rahumeeli loomakese pealt eritist koorida.

(kamboee.wordpress.com)


Robert Kõrvits, tubli ajakirjanikuna püüdis Jayalt välja pinnida veel põhjuseid, miks võiks see konnake veel aastas korra puu otsast alla tulla ja no peale pikka surkimist teatas Jaya, et no nad tulevad paarituma ka. Rõhk sõnale "ka". Sorry Jaya, aga ma arvan, et need konnad tulevadki ainult ja ainult paaritumise eesmärgil puu otsast alla, mitte ei tule silt kaenlas "Koorige mind!". Vaene konn tuleb aastas korra puu otsast alla, et armurõõme nautida ja hoida oma liiki jätkusuutlikuna, aga siis hüppab kuskilt rohututi tagant välja mingisugune isehakanud puutoikaga ravitseja, kes tõmbab konna liistule (loe: tõmbab koivad igas suunas pingule ja hakkab toikaga konnajäsemeid surkima, et too hakkaks mürki eritama). Jaya loomulikult kirjeldas antud protseduuri ikka väga valitud sõnadega. Tahtes jätta mulje nagu konn viibiks kuskil spaas, kus naudib selliseid tavapäraseid koorimisprotseduure. Kindel see, eksole.

Jättes konna elajaliku ja jälgi piinamise sinnapaika ja liikudes edasi selle teraapia enda juurde, siis tõesõna, kui ma olin seda kamboteraapia juttu minuti jagu kuulanud, siis ma sain peaaegu et astmahoo. Mitte, et mul tegelikult oleks kunagi astmat diagnoositud, aga no sellise jutu peale saaks iga tervemõistuslik inimene astma.  Ma ütlen ausalt, minul pole vahet, keda või mida inimesed oma vabast tahtest usuvad ja olen arvamusel, et mitte kellegil pole õigust naeruvääristada kellegi uskumusi ja tõekspidamisi. Kes usuvad Jumalat, kes usuvad kividesse, kes usuvad iseendasse ja kes usuvad konnadesse. Kuid ma ei saa rahulikult pealt vaadata ja kuulata sellist käojaani, kus inimene tõsimeeli väidab, et mingisuguse mürgi manustamise, konnavaimu välja kutsumise, rütmipilli mängimise, oksendamise ja roojamise teel on võimalik vähist ja diabeedist terveks saada. Uskuge mind, kui ma väidan, et diabeedist pole võimalik oksendamise või roojamise teel terveneda. Ma olen oma elukese jooksul piisavalt kettinud ja lekkinud ja no ausalt, ma pole siiani suutnud endast diabeeti välja pasandada.

Muidu poleks nagu hullu miskit, sest iga inimene vastutab enda otsuste ja tegude eest ise, aga paraku on sellel lool ka teine tahk. Kui palju on meie maailmas neid naiivseid ja ma ei kaota kunagi usku-inimesi, kes on viimases hädas valmis haarama ükskõik millisest õlekõrrest kinni. Kahjuks ka lapsevanemad, kes vastutavad siinkohal juba teise inimese elu eest. Kui palju oleme lugenud neid lugusid, kus lapsevanem jootis oma lapsele kodukeemiat sisse ja kui titabeebi hakkas oksendama, siis selle "imelise" ravi väljamõtlejad kinnitasid vankumatult, et tegu on tervenemisprotsessiga. Jah, lapssai tõesti kõikidest hädadest lahti, sest suri toksikoosi. Lisaks on inimesed lõpetanud sellise pimesi uskumuse pärast ka ravimite manustamise. Siinkohal meenub kohe üks diabeetik, kes lõpetas päeva pealt insuliini süstimise, sest väidetavalt on olemas plaastrid, mis teevad diabeetiku imeväel terveks. Kõigest üks plaastrike. Vahet pole, et inimesel on pankreas põhimõtteliselt ära kärbunud ja ei tooda enam hormooni. Plaaster ju ikka toodab ja plaaster suudab ka olematu pankrease toimima panna. Oh seda püha lihtsameelsust küll! Ma vist ei väsi ealeski kordamast, et vähist ja diabeedist tervenemiseks ei aita torusiili joomine, nõgesevihtadega nüpeldamine ega ka see kamboteraapia. No kui selle teraapia lõpptulemus pole just inimese jaoks fataalne, sest no siis on see inimene küll tõesti kõikidest oma hädadest prii.

CONVERSATION

1 kommentaari:

Back
to top