Sinisilmne abistaja ehk kas mind tõmmati lohku

Eile nägin ma ühes Facebooki grupis noore naise abipalvet, mis oli sinna 21 minutit tagasi postitatud. Ma hnimesid ei hakka avalikustama, sest teema on tundlik ja pealegi see, mis ma edasi kirjutan ei pruugi ju sada protsenti tõele vastata. Aga ma lihtsalt väga tahaksin teada, mida teie kogu sellest asjast arvate. Lugu siis nimelt järgmine.

Üks neiu oli teinud postituse, kus küsis, kas kellegil oleks ära anda riideid ja hügieenitarbeid ja kui on, siis palun kirjutada postkasti. Kuna mul nii või naa seisab ees kappide revideerimine, siis kirjutasin ilma pikemalt mõtlemata. Saan mina riietest lahti ja keegi teine uutest riietest rõõmu. Niisiis kirjutasin, et mul oleks ära anda riideid, enamus neist S suuruses, kuid leidub ka teisi suuruseid. Neiu vastas suhteliselt kiiresti, umbes minutiga, et tema kannab kahjuks L suurust. Ma sellele rohkem ei reageerinud ja tegin omi toimetusi edasi, kui siis tunnike hiljem meenus, et ahjaa, ta ju küsis hügieenitarbeid ka, et neid saan ju ikka saata. Ja nii ma küsisingi, et mida tal hügieenitarvetest vaja oleks. Sain vastuseks, et šampooni, dušigeeli, hügieenisidemeid, tampoone jt asju.
Tõttasin poodi ja ladusin korvi kolmed sidemed, kaks pakki päevakaid ja ühe suure paki öösidemeid, siis Garnieri šampooni, roosad kolmekordse teraga žiletid (naiste värk, pealegi on need paremad, ei pea peale ühte korda kasutamist kohe minema viskama. Osad on sellised, et kui ühe korra kasutad, siis järgmisel korral on juba veits selline tunne nagu kraabiksid end roostes noaga. Aa, ja dušigeeli võtsin ka. Viimasel hetkel viskasin veel valge šokolaadi mustikatega ka korvi, et raskel ajal natuke suu magusaks saada ja no sõbrapäev ka kohe ukse taga.

Kirjutasin siis neiule, et kuna elame linnast nõks väljas, siis saaksime homseks kogu vajaliku kraami ära tuua, mille peale ta küsis, kas ma pakiautomaati ei saaks saata ja mina taaskord, ilma et oleksin midagigi küsinud, ütlesin „jaa, ikka saan“. Ja kui nüüd päris aus olla, siis see oli see hetk, kus mul hetkeks puges esimest korda väike kahtlus põue, kuid raputasin selle sellega maha, et kui naine peab juba internetist hügieenivahendeid omale paluma, siis võib-olla tõesti ei taha näost näkku kohtuda. Ei saa nagu inimesele seda pahaks ka panna. Ja kahtlus tekkis mul üldsegi sellepärast, kuna ütles, et on Jõgeva kandis tööl, aga grupp, kust abipalus asus üldse teises linnas.
Kui küsisin, et kuhu pakiautomaati ja mis numbrile pakk saata, siis Numbri andis kohe, kuid automaadi kohta vastas, et peab vaatama, et mis see lähim on. Lõpuks saatis pildi pakiautomaadi asukohast (ma ei öelnud talle, et ma pime olen). Lubasin, et panen see nädal paki teele. Neiu viisakalt tänas mind, juba teist korda ning küsis veel, et palju ta võlgneb. Ma ütlesin, et mitte midagi ja et loodan, et on natukenegi abiks.

See on nüüd see kogu meie vestlus ja lugu. Pakk on mul koos ja ootab ära saatmist. Kuna siin on mõningased red flagid, siis jagasin oma lugu ka Whatsapi naisteka grupis, mille ma siin mõned kuud tagasi lõin. Arvamusi oli seinast seina. Üks arvas, et tema oleks eelnevalt ikka uurinud, et kuidas ta sellisesse olukorda on sattunud, et vajab hügieenitarbeid, et kas siis tõesti ei jaksa isegi tüki seepi osta. Ja kui tal raha pole, et selliseid asju endale soetada, siis miks ta toiduraha ei küsinud ja kui käib tööl, siis kuhu see raha kulub jne. Minul aga keerles peas ainult üks mõte, et aga võib-olla on ta sellises väga kontrollivas suhtes, kus kogu raha läheb mehe kätte, mees ostab toidu, aga see teda ei huvita, kuidas naine päevade ajal hakkama saab. On ju selliseid mehi ja suhteid küll ja veel, kus mees ütleb, et see pole tema probleem, et vaadaku naine ise, kuidas hakkama saab. Ma ei tea ju. Aga lihtsalt on ennegi ju loetud ja kuuldud selliseid asju, et käed lihtsalt vajuvad rüppe ja sõnu pole, lihtsalt ei ole. Tunned ainult tohutult valu südames selle naise pärast ja mõtled, et kuidas ta ometigi sellisesse manipuleerivasse suhtesse sattus.

Meie naisteka grupis oli ka loomulikult mulle kaasaelajaid ja keegi mind välja ei naernud. Nad lihtsalt väga loodavad, et ma väga ei pettu, kui selgub, et mind siiski kasutati ära. Ma ise mõtlen nii, et isegi kui tegemist on mingi eriti salakavala petuskeemiga (mida minu aju ei suuda praegu välja peilida), siis mina olen siiski teinud head, olnud temaga igati delikaatne ja mõistev, vastu tulnud jne. Et kui tegemist on tõesti salakavala petisega, siis jäägu see puhtalt tema südametunnistusele... Mina ei pea sellega elama. Aga kui inimene päriselt on hädas ja vajab abi, siis läks väike toetuspakk ju õigesse kohta. Pealegi ma arvan, et me ei tohiks kogu aeg sedasi ka ringi käia, et me kõiki ja kõike kahtlustame, sest nii võivad päris hädasolijad ju abist ilma jääda. Muidugi ei tasu kogu aeg heldelt, roosad prillid ees, kõikidele küsijatele „kala“ jagada, kuid vahest ju ikka. Vastavalt sellele, mida süda sees ütleb.  

A seda unustasin mainida, et kui Joosep tema profiili vaatas, siis ütles, et mitte ühtegi pilti pole tal endast, isegi mitte ühtegi postitust. Kuid samas on tal ära märgitud keegi boyfriend ja kuigi noormehe konto on privaatne, siis ühel profiilipildil on ta koos ühe kahekümnendates lihtsa neiuga. Selles mõttes lihtsa, et ei mingeid kulinaid, glämmi ega pepu uppis poosetamist. Joosep ütles, et mitte midagi alarmilöövat selles pildis ei ole. No mine ja võta siis kinni, eks.
Ja no kui ma praegu seda lugu siia teile kirjutan, siis ma ei saa rinnale taguda ja öelda, et ma ei saanud petta, kõik on korras. Ikka on mingi väikene, tibatillukene kahtlus sees närimas, kuid teisalt ma mõtlen, mismoodi peaks keegi mind L suuruses riiete ja hügieenitarvetega lohku tõmbama!?? Kasutab tampoone pliidi alla tule tegemiseks, riided müüb maha (jumala eest müügu) ja  sidemeid kasutab ma ei tea milleks, et ma tunneksin end jõle petetuna.

No ma ei tea, öelge palun teie mulle, kas ma olen aasta Abistaja, aasta Idioot või aasta Sinisilm. Ma tunnen end küll pisut naiivsena, eriti tundsin ma seda siis, kui naisteka grupis naised uurisid, et kas ma tema tausta kohta uurisin ja ma olin nagu ee, ei uurinud. Tõtt öelda ma isegi ei tulnud sellise asja peale, et hakata nii delikaatse teema kohta midagi pärima. Nüüd muidugi mõtlen, et oleks võinud, aga egas ma nüüd enam hakka tagantjärele pärima. See oleks veidi imelik. Mul pakk koos, lubasin selle nädala jooksul posti panna ja kui ma nüüd praegu kirjutaksin ja hakkaksin küsima, et kuule, mida sa nende asjadega ikka teed ja kuidas sa sellisesse olukorda elus oled jõudnud jne jne. See tunduks nagu eriti debiilne ja leim.

Aga olgu, ma lähen googeldan nüüd selle neiu noormeest. Ma enne postituse kirjutamist ei tahtnud seda teha, sest kui ma oleksin välja selgitanud, et tegemist on kriminaaliga, asjaarmastajast vangis istunud petisega, siis poleks ma seda postitust kirjutanud. Siis ma oleksin kirjutanud hoopis nutva ja halava postituse sellest kui naiivne ja sinisilmne võib üks inimeseloom olla ja oleksin teisi omasuguseid hoiatanud.
Aa, ja mul kulus nende hügieenitarvete peale umbes 20 euri. Pole just mingi tappev summa, aga niisama petisele ei annaks. See on juba ühe täitsa arvestatava toidukorvi hind praegu poes. Selle eest saaks juba nii mõndagi.
Kuid olgu, tõmban joone alla ja andke siis teada, kuidas teile kogu see lugu tundub? Kas mind tinistati tampoonipaki ja šampooniga ära või tegin kõigest hoolimata õigesti kuulates oma südant? Mida teie oleksite (minu asemel) sellises olukorras teinud?

CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Tundub veider petuskeemiks minu meelest. Küsida hügieenitarbeid...riided veel..Samas kui need riided muidu lõpetaksid prügikastis siis andku minna ja müügu maha. Ehk mina arvan, et sa ei saanud petta ja kaldun sinna aasta toetaja poole. Kriminaalist mees võibki olla ju vabalt ka täiega kontrolliv. Ehk ei tea, mis lugu seal taga on. Igal juhul ei ole sina midagi valesti teinud ja võid vabalt ühe halo ringi endale pea kohale joonistada 🙂

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mulle tundub ka veider, et küsib spetsiifiliselt just L suuruses riideid. Ta oleks võinud ju võtta ükskõik millises suuruses riideid vastu ning pesemiseks ja päevade jaoks tooteid küsida ei kõla minu jaoks samuti skeemitamisena. Ja võimalik, et seal taga polegi mingit erilist lugu, lihtsalt noor naine käib tööl, palk on väike, maksud tõusnud ja kõik kallinem ja ta lihtsalt ei suudagi endale hügieenitarvikuid osta.
      Aga mina lähen ja joonistan siis endale ühe halo ringi ümber pea.

      Kustuta
  2. Erinevates Tartu gruppides tegutses mõnda aega tagasi neiu, kes soovis sarnaseid asju, sarnasel viisil. Kuna inimestel tekkis kahtlus tema suhtes, sest postitusi ilmus iga kuu, kolis ta teistesse gruppidesse ümber. Ei ütle, et on sama olukord, kuid ütleksin, et pigem mitte abistada, sest kes vajab päriselt abi, ei susserda.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga selles see häda ongi, et ma ei näe susserdamist. Mõned kahtlased asjad on (nagu see, et kontol pole ühtegi pilti ja postitust, pakki tahab postiga saada jt), kuid gneed pole ju surmapatud.
      Ma ikka saadan paki ära ning edaspidi hoian silmad lahti.

      Kustuta
    2. Jaa, selle neiu näol pole tegu otseselt petturiga, vaid lihtsalt laisa inimesega, kes ei suvatsegi ise oma elu nimel vaeva näha. Sugulased on talle õpetamisega abi pakkunud aga seda ta ei taha, ainult asju.
      Vabalt võib Kai aidatav päriselt abi vajada, võib ka samasugune teiste kulul elaja olla. Kui sulle Kai, see ostetud summa liiga ei tee, siis muidugi aita ja tead ise, et oled aidanud. Kui ta järgmine kuu vms uuesti küsib, siis tead, et rohkem ei aita ja nii on.

      Kustuta
  3. Ma olen vb ka naiivne, aga ma mõtlen, et kui inimene mõtleb välja petuskeemi, kus küsib konkreetses suuruses riideid ja hügieenitarbeid, siis tal ilmselt ongi hull häda käes.

    Ma ei kujuta ette, kuidas ta petta saaks. Müüb tampoonid ja seebi maha? Kus? Kellele? Kes neid ostaks?

    Inimestel on elus erinevad probleemid ja kui ta nt ema on, siis võibki kokku hoida enda arvelt, et lastel kõht täis oleks.

    Menstruatsioonivaesus on täiesti asi. Viimastel aastatel aktuaalne teema olnud ja koolidessegi tasuta hügieenivahendid jõudnud.

    Sul läks kogu korvi peale 20 eurot - see võib väga madala sissetuleku juures päris suur summa olla.


    Muidugi võib olla, et inimene ei oska rahaga majandada või mis iganes, aga ma sinu asemel ei muretseks. Aidatud sai ta ju ikka.

    VastaKustuta

Back
to top