Kella edasi-tagasi kruttimine

Kõik on vist juba sellega kursis, et täna öösel kell 4 on üleminek talveajale. Mina isiklikult arvan, et selle kella edasi-tagasi kruttimise võiks ükskord ometigi ära lõpetada. Minule isiklikult mõjuks see küll hästi. Jääks ära see insuliiniga ja muude ravimitega mängimine. Lastel ja täiskasvanutel oleks teadlaste sõnul ka palju parem ja kvaliteetsem elu, kui me selle kella keeramisega ei ajaks oma bioloogilist kella segi. Pidavat tundlikematele inimestele maru palju stressi, unehäireid, peavalusid ja mida kõike veel põhjustama. Kuna ma sutikene Googeldasin ka seda teemat, et paremini end põhjustega kurssi viia, miks teised inimesed on selle vastu, siis selle pean ma küll ära märkima, et seda loomade segadusse ja hämmingusse sattumist mina küll ei usu. Täielik nonsens ju. Nagu what? Mis ajast loomad või loodus kella jälgivad? Nende kellaks on ja jääb päike. Loomi ei koti see meie välja mõeldud aeg, millest me nii kiivalt kinni hoiame ja seieritega ajamasinast jälgime.

Loodus on alati tiksunud omas rütmis ja inimene on hoopis see ajugeenius, kes mõtles välja sellise termini nagu "aeg". Mitte et aeg oleks halb, aeg on meie tänapäeva ühiskonnas ääretult oluline, sest kuidas muidu teaksime õigeks ajaks kohtumistele, kooli, tööle, poodi, bussi peale ja miljon teise kohta jõuda. Aeg on ühiskonna toimimiseks vajalik. Vanasti võisid naaberküla karjasega kokku leppida, et kohtume siis, kui päike kõrgel taevas lagipähe sirab ehk tänapäeva mõistes keskpäeval.  Aga täna meie ühiskonnas enam puhtalt päikese liikumise ja kuufaaside järgi kohtumisi kokku leppida ei ole võimalik. Või no on võimalik, aga pole praktiline. Seetõttu leian, et aeg ja kõiksugu kronomeetrid on meile vajalikud, kuid mitte selleks, et nendega pidevalt mängida. Lihtsalt selleks, et suvel oleks n-ö päev pikem ja talvel lühem, no see on absurd ju. Pegens küll, ega päev või öö ei muutu ausõna pikemaks või lühemaks selle kella kruttimisega. Jeesus Maria, sellest ei ole ju ometigi nii keeruline aru saada. Ma ei tea, äkki võtaks need koledad ja pimedad kuud ka ükskord ometigi ette. Jätaks kalendrist üldse välja, hüppame septembrist kohe aprilli, siis jääb see deprekat põhjustav periood inimestel vahele, eksole.

Nii et ma siiralt loodan, et need 70 Euroopa Parlamendi liiget
suudavad selle läbi suruda. Kui mitte, siis ma hakkan kahtlustama, et need, kelle tõttu jääb see kinnitamata, on lihtsalt kari masohhiste seal Brüsselis.
Mida teie arvate sellest kella keeramisest? Häirib, ei häiri või on täiesti poogen?

CONVERSATION

7 kommentaari:

  1. Sügisese kellakeeramise kannatab veel kuidagi ära, aga see kevadine, see mõjub ikka u nädal aega. No ja muidugi laste uneajad ja lõunauned ka nihkuvad ja kulubki nädal, et saada taas norm rütm sisse. Seega poolt, et see asi ära lõpetada!

    VastaKustuta
  2. Mind ei häiri. Keeran jätgmisel hommikul köögikella edasi või tagasi ja elan täiesti rahulikult uues ajas edasi. Ülejäänud vidinad liiguvad nagunii automaatselt uuele ajale üle.
    Küll aga häiris mind see aeg, kus meil kella ei keeratud ja me ka suvel vööndiajas elasime. Pole õige, et päeva pikkus ei muutu. Muutub küll. Suvel, juulikuust alates, hakkas õhtul ikka kolevara pimedaks minema. Mul oli siis poja väike ja oleks tõesti tahtnud, et see valge aeg õhtul oleks kauem kestnud, sest egas see, et päike poole öö aegu tõusis, ülevaloleku valget aega ei mõjutanud. Meil põhjamaal on niigi vähe valgust ja kui see valgus ka veel ööajale nihutada, siis on sellest kahju. Nii et mina olen kella keeramise poolt. Mõned arvamused kella keeramata jätmisest ka siin: http://arvamus.postimees.ee/v2/3889729/mida-kirjutati-kellakeeramisest-siis-kui-me-seda-monda-aega-ei-teinud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mitte ühegi kronomeetri kruttimine ei pane loodusseadusi teistmoodi käituma. See on lihtsalt inimestel kahe kõrva vahel kinni. Kui ma praegu jätaksin kella keeramata, siis võiksin oma elupäevade lõpuni täies südamerahus edasi elada ja mitte midagi ei muutuks. Talveajal läheks hämaraks kell 18 ja suveajal 23 paiku, sest päike tõuseb ja loojub iga aasta täpselt ühte ja sama moodi.
      Kuidas inimesed ja loomad siis varem elasid, kui kella veel ei tuntud? Või Aafrikas elavad bushmanid, kes tänapäevalgi ei tea ajast kui sellisest mitte essugi. Nemad alustavad oma päevatoimetusi päikesetõusuga. Meie ühiskonna erinevus seisnebki lihtsalt selles, et meie kiires elutempos ja arengumaades vajame aega ehk kella muudeks eesmärkideks, mitte aga selleks, et n-ö omast arust regullime siin päevade ja ööde pikkuseid.

      Kustuta
    2. Kella keeramine ei muuda valget aega pikemaks, aga nihutab selle rohkem õhtu poole, et õhtud oleksid valgemad (kevadine kellakeeramine). Mina isiklikult olen selle poolt, et las olla hommikul kell 5 pime, kui õhtul kell 7 on valge.

      Ma usun, et varem elasidki inimesed nii, et suvel ärkasid varem üles ja talvel hiljem. Mõned loomad magavad ju terve talve maha, kui on külm ja pime aeg. Aga seda see kevadine kella keeramine ju tähendabki, et ärkame varem üles ja seega saame kauem olla valges üleval. Seega minu arust on kella keeramine igati mõistlik tegevus.

      Kustuta
    3. Mina olen ka kella keeramise poolt. Praegu linnainimesena väga pole vahet, aga kooliajal oli ikka kasu, kui maalt bussiga kooli liikudes oli bõimalik ikka sügisel kauem valges bussile kõndida ja kevadel valges koju kõndida. Asi sõltubki vaatevinklist. Ma saan täielikult aru, mida sa miinuste all mõtled ja et aeg on ainult meie peas kinni, aga kuna meie tänapäeva ühiskonnas elame kella järgi ja loodusseadusi nuuta ei saa, siis kella muutes on võimalik olla rohkem ärkvel naturaalse valguse käes, kui siis, kui kella ei keerata.. ja naturaalne valgus on ometi tervislikum kui laes särav LED-pirn..

      Kustuta
  3. Minu meelest võiks ka see kellakeeramine ükskord ometi ära jääda. Oma laste pealt näen, et neil on igakord raske uue rütmiga kohaneda. Võtkem kasvõi täna - lapsed juba kella 6-st üleval, sest nad on harjunud kella 7 paiku tõusma... Ja väikestele lastele on üldse teatav rutiin väga oluline. Ja no vaevalt et ükski lüpsi ootav lehmgi täna tund aega kauem ootab, sest meie, inimesed, otsustasime kella keerata. Selle aja peale oleks neil ammu juba piimapais.

    VastaKustuta
  4. Kella võiks keerata küll, aga kevadine keeramine peaks olema mitte märtsis, vaid aprilli lõpus. Saan aru küll, et Saksamaal ja Inglismaal ja mujal on märts juba soe ja paras kevad käes, aga meie laiuskraadil on märts siiski alles liiga külm ja pime, et märtsis lapsi tund aega varem ärkama sundida.

    VastaKustuta

Back
to top