Mulle ei meeldi tänavuse EBA üks uuendus

Mu postitused ilmuvad viimasel ajal veits nihkega, sest kui ma mingi uudise või teema peale satun, millest võiks kohe kirjutada või mille kohta tahaks ka oma sõna sekka öelda, siis tavaliselt ma olen end selleks ajaks end nii soustiks juba õppinud, et ma isegi ei hakka üritama, aga kuna mu ajul on olnud paar päeva aega maha jahtumiseks, siis teen proovi.

Ma alguses mõtlesin, et kas üldse hakkan antud teemal sõna võtma, sest muidu tuleb keegi tarkpea, kes arvab, et see on üks mõttetu hala ja ving minu poolt. Kuid kindlasti pole see minu eesmärk ja tegelikult ma võiksin oma probleemiga otse EBA tiimi poole pöörduda, aga peale pikka vaagimist jõudsin otsusele, et ekstra minu pärast ei pea küll hakkama miskit muutma ja seepärast loobusin ka ametlikust pöördumisest, kuid sellegipoolest tahaksin natuke rääkida, mismoodi üks tänavune EBA uuendusi mind kui pimedat kurvastas.

Ma mõistan, et järgnev mure on puhtalt minu isiklik probleem, mis tuleneb sellest, et ma ei näe ja ma pean andma endale aru, et ega nägijad pole süüdi selles, et nemad näevad ja neil on suuremad ja paremad võimalused.
Küsite, et millest ma ometigi räägin? Ma räägin sellest, et selle aasta EBA üks uuendusi oli see, et ka instagrammerid võivad kandideerida enda Insta kontoga EBA kategooriates. Jah, just nimelt kategooriates, mitte ainult ühes kategoorias, mis loogiliselt võttes võiks olla Foto- ja videoblogid. Instagrammerid võivad absoluutselt suvalises kategoorias end sisse seada ja siin tulebki minu jaoks vähekene ebaõiglust sisse.

Esiteks Instas on ikkagi ainult ja ainult pildid. Üks klõps ja ongi ühe klõpsu ja lausega kõik maailmale öeldud. Tavalistel blogijatel, nendel, kes kasutavad enese väljendamiseks endiselt veel kirjapilti ja lisades aeg-ajalt postituse ilmestamiseks ka paar pilti, ei käi see sama hõlpsasti nagu instagrammeritel. Blogimine kui selline võtab tegelikult täitsa arvestava ajaampsu blogija päevast. Me näeme selleks vaeva, kirjutame, kujundame jne.
Teiseks, kui siit veits veel edasi mõelda, siis isegi foto- ja videoblogide kategooria jaoks on minu arvates Instagrammi kontoga veidi pläss osaleda, kuna foto- ja videoblogijad näevad ka rohkem vaeva kui instakad. Mõelge kasvõi selle peale, et videoblogija peab esmalt videoklipi filmima, läbi vaatama, lõikama, monteerima, sobiva muusika leidma jne. Ja siis tuleb instakas, kes võtab poosi sisse, teeb suvalise klõpsu, võib-olla lisab filtri ja ashtagi ja üks-kaks lauset ja voilaa - tehtud.

Aga no okei, see selleks. Võib-olla see polegi teiste jaoks nii hirmus, aga minu jaoks on see nõme, kuna pean võistlema nende kontoomanikega, kelle konto on puhtalt üles ehitatud visuaalile. Kui ma tahaksin nii väga visuaaliga võistelda, siis ma paneksin enda blogi foto- ja videoblogidesse kirja, aga ma ei pane, sest ma annan endale aru, et ma pimedana ei hakka kunagi nii palju ja nii kvaliteetseid ja nii ägedaid momente püüdma kui nägijad. Seega jah, see on nõme uuendus ja kuigi ma see aasta olen end juba üritusele ära reganud ja isegi VIP laua oma seltskonnale bronninud, siis järgmisel aastal ma ei plaani osaleda, kui see Instaka pull jääb sisse, või no osalen ehk ikka, aga mitte võistlejana, vaid lähen lihtsalt melust osa saama, sest üritus kui selline on igati superlahe! :)

Pealegi, kui Marimell peaks hakkama arvestama kõikide soovide ja erimeelsustega, siis ei tuleks sellest üritusest head nahka. Kuid, kui suurem enamus on millegi poolt või vastu, siis igal juhul tuleks sellega võimaluse korral edaspidi arvestada. Ma ei tea, kui paljud on minuga ühte meelt, aga tean, et kui see sama küsimus oli FB blogipostituste grupis üleval, siis kiire sirvimise tulemusel jäi mulle küll mulje, et teistel on sellega jokk, no problemo. Et põhimõtteliselt, kui blogijal on tavaline eluline blogi, siis saab nii sellega osaleda, kui ka Instaga, kui see on näiteks keskendunud ainult toidupiltidele, et siis ole ainult meheks ja rega end ka toidublogide kategooriasse ära.

Ehh, saigi nüüd südamelt ära. Võib-olla olen ma lihtsalt liiga "lühinägelik", et ma ei jaga matsu välja ja sellisel juhul olete kõik teretulnud mulle lademetes selgitusi jagama, või enda nägemust antud uuendusest šeerima, või mulle kaastunnet avaldama, et ma vaene hing olen pime ja ei saagi võrdväärselt teiste instagrammeritega võistelda, sest kui ma poleks pime, siis mul oleks vist poogen :D

CONVERSATION

10 kommentaari:

  1. Tegelikult on seal mitu kategooriat, mida ma varasematest aastatest tagasi tahaks.
    Aga jah, insta võiks olla eraldi ja vlog võiks olla eraldi.
    Otsustasin vaid oma instaga osaleda, usun, et mu blog pole selleks piisavalt hea;-)

    VastaKustuta
  2. Nõustun sinuga täiesti! Lisaks ei meeldi mulle näiteks, et sel aastal on ilu-ja moeblogid jälle ühes kategoorias koos. Minu arvates võiksid nad ikkagi eraldi olla nagu eelmisel aastal.

    VastaKustuta
  3. Minu arust võiks ka Instagram täiesti eraldi kategooria olla. Samas saan aru kui ongi tegemist toiduteemalise kontoga, jagades sinna alla ka retsepte. Kuigi minus tekitas segadust see, et inimene, kellel on näiteks eluline blogi ja toiduteemaline Instagram, võib end üles seada vaid ühes kategoorias. Samal ajal kui inimene kahe eriteemalise blogiga, võib mõlemad blogid üles seada.
    Ise jälgin palju aga Instas ka selliseid kontosid, mis justkui oleks juba blogid. Ehket üks pilt on küll, aga all järgneb väga pikk kirjatükk. Natuke ebamugav on, ja paljud sellised postitajad on ka eraldi blogi endale seetõttu loonud, aga minu meelest sellised sobivad tegelikult ka kandideerima teistesse kategooriatesse (mitte ainult "instagramer")... issand kui segapusa jutt :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aa, ma sain just vastupidi aru ehk et, kui inimesel on eluline blogi ja kokandusteemaline Instagramm, siis võib mõlemaga osaleda... Ah, mul kõik pudru ja kapsad :D

      Kustuta
  4. See on viimase aja mood, et nn blogi kirjutatakse täies mahus instagrami pildi alla. Jah, mõned inimesed blogivadki nii, et insta pildi all on pikk postitus mõtisklustest või oma päevategemistest. Täiesti legit blogid minu jaoks. Juba mõnda aega ei ole enam instagramid mõttetud telefoniklõpsud, vaid ikka areneb see asi - kes kirjutab pikka blogi, kes laeb sinna oma väga ilusaid fotograafia pilte, jne. Samamoodi võiks öelda, et tumblr pole mingi blogimise koht, sest enamus lihtsalt reblogivad seal ilusaid pilte, aga ikka peetakse seal ka pikki kirjablogisid. Marina Veskimägi kolis oma blogi bloggerist instagrami ära. Kirjutab samamoodi nagu blogis kirjutas, ei näe küll, et midagi erinevat selles oleks (infohulgas). Serveeritud on teistmoodi.

    Nüüd saab ka instagramis panna kolm pilti ühe pildi kohale. Tõmbad sõrmega paremale poole, et teisi pilte ka näha. Seega saab veel rohkem infot jagada, ei pea valima ainult ühte pilti oma instapostituse peateemaks.

    Pluss siis veel edasiarenenum variant, mida välismaal tehakse rohkem, Eestis vähem - videoblogimine instagrami live videotes ja storydes.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ookeii, see oli minu jaoks praegu uudne uudis Instagrammi kohta, seda ma ei teadnud. Aga ma ikkagist arvan, et need blogid võiksid ikka eraldi kategooriates olla, no et kus on suurem rõhk pandud visuaalile Et põhimõtteliselt, kui pilti poleks postitusel juures, siis oleks tegu justkui pooliku postitusega. Ma ei tea, kas ja kui hästi ma end nüüd väljendasin...

      Kustuta
    2. Mulle Marina instagrammi konto väga meeldib, nö keskmisest instagrammerist on ta pildid ja selle juurde käiv tekst sisukamad, aga minu hinnangul ta kunagise blogiga ei võistle. Üks oli ikkagi täispikk tekst ja teine on pilt, olgugi et mitme-mitme lausega. Ma lähen uuendustega raskelt kaasa, niiet minu jaoks ei ole ka instagramm ikka veel nö päris blogi ja suure tõenäosusega minu hääled neile ei lähe. Mulle meeldiks ka, kui ikkagi instagrammi jaoks oma kategooria oleks.
      Aga vaadakem asju ikka oma mätta otsast, siis mulle ei istu, et käsitöö, sisekujundus ja remont üks kategooria on. Viimasest kahest saan aru, kuigi ka sedasi on võistelda raske: mina kirjutan vana maja ehitamisest ja jagan pilte kuidas kõik kole on ja majavamm vohab, sisekujundusblogides on aga kõik ilus. Lihtsalt visuaalselt on juba vanal ja räsitul uue ja ilusaga raske võistelda. Aga kui nüüd siia lisada käsitöö ka... No õmblemine ja kodu remont ei ole ju ikka päris sama...

      Kustuta
  5. Ma ei ütleks, et instagrammerid nüüd suvalisi klõpse üles laevad ega näe vaeva nagu sa kirjeldad. Kui võtta näitena Juhani Särglepi instagrami konto - no püha jumal, vat see on kunst. Maalilised pildid ja videod. Ta näeb ikka vaeva ja seda on näha. Vahel tundub, et tehtud on mingisugune suvaline klõps aga tegelikult on selle kallal tunde vaeva nähtud. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga no sellisel juhul see Juhan võikski Foto- ja Videoblogide kategoorias võistelda, kui pühendab sama palju või isegi rohkem aega enda videodele ja fotodele...
      Lihtsalt minu teada enamus instagrammereid lisavad suht suvalisi klõpse isiklikest hetkedest, lastest, endast, toitudest, kohtadest ja need küll ei peaks saama valida kõikide kategooriate vahel. Võib-olla eksin, kuna mul pole kombeks pimedana päevast päeva Instagrammi pilte sirvida ;)

      PS. Kui eksin, siis palun väga vabandust, kui riivasin oma kommentaariga kellegi tundeid ja tõmbasin nende higi ja vaevaga tuunitud fotodele ja videodele vee peale. Ma lihtsalt pole tõesti kõigi võimalustega kursis, mis on seotud visuaaliga.

      Kustuta
  6. Ma ei ole Instas väga aktiivne, seega pole selliseid fotosid silma jäänud, kus väga pikk jutt all oleks. No et nagu blogi. Samas ma kujutan ette, et seda kõike on Instas ju suht jama jälgida...
    Nii et mu meelest võiks ka Insta ikka omaette kategooria olla ja vlogid ka omaette.

    VastaKustuta

Back
to top