Ikka see vana häda

Natuke vähem kui aasta tagasi kurtsin ma siin, et mind kimbutab mingi kahtlane köha ja kuna ma mingil imelikul põhjusel väsisin ära kopsutükkide välja köhimisest, siis esimese loogilise sammuna käisin ära pulmonoloogi vastuvõtul
, kes mõõtis mu kopsumahtu, tegi röntgeni ja teatas, et kopsudega on mul kõik viimase peal. No super. Vähemalt kopsud elavad mul hästi. Kuid mind üldiselt see vastus ei rahuldanud. Õigemini mind ei rahuldanud see, et minult ei võetud kopsust proove. No neid samu proove, mis kinnitaksid või lükkaksid ümber mingi bakteri olemasolu, aga no see-selleks. Ma ei hakka taas sinna teemasse laskuma, sest muidu saan jälle privas inimestelt kirjakesi selle kohta, et ma peaksin olema hoopis rõõmus ja tänulik, et mulle ei hakatud torusid kopsudesse ajama ja et mul pole kopsuvähki. No sorry, ma olengi rõõmus ja tänulik ja õnnelik, et mul pole mingit sõralist kallal, aga ma tõesti ei teadnud, et ma ei tohi siis rohkem oma kopsude pärast muret tunda, kui mul pole kõige rängemat diagnoositud. Las bakter elab rahus, eksole. Bakter tahab ju ka kuskil elada.

Igaks juhuks käisin allergoloogi visiidil ka ära. Mul endal pole tegelikult never olnud mingit allergiat, aga on ju ennegi olnud juhtumeid, kus vanemaks saades kujuneb inimesel välja mingi allergia. Pealegi ma aeg-ajalt ikka löristan nina, kui suvel miskit õitseb. Ei miskit hullu, aga natuke ikka. No käisin siis ära, tehti terve rodu kõiksugu allergiateste kõikvõimalike allergeenidega (porgand, õun, õielised, tolmulised, teraviljad, piim jne), kuid arst teatas, et allergiate koha pealt olen ma täiesti puhas leht - null allergiat. Kuigi testi ajal mul üks koht sügeles küll, aga paistetust või punetust ei tekkinud ja seega on kõik timm. Jumal tänatud, vähemalt milleski olen terve :D

Tulles tagasi minu kevadise postituse juurde, siis mitmed lugejad pakkusid, et minu köha põhjustajaks võib olla vererõhuravim Gardace, mida ma olen julgelt üle 10-aasta võtnud. Kusjuures seda sama arvas ka allergoloog, aga mina skeptilise jäärapäise patsiendina keeldun seda uskumast, sest see pole üldse minu jaoks loogiline ja ma ei lepi sellise vastusega, et lihtsalt nii on. Ma tahan mõista ja aru saada, et miks ja kuidas? Ma saan sellest kõigest aru, et antud pikaajaline ravimi kasutamine võib põhjustada köha, aga kuidas on omavahel seotud see, et söömine aktiveerib ravimi kõrvalmõju poolt põhjustatud köha? Makes no sense. See tõesti lihtsalt ei klapi minu jaoks, sest köhima hakkan ma enamasti alles siis, kui ma söön näiteks leiba, kartulit, porgandit, pähkleid jms.

Üks mu lugeja kirjutas mulle privas, et mul võib olla logopeediline probleem. Kuid mulle jäi natuke arusaamatuks see, et kas ja miks selline probleem üldse tekib. No umbes, et neelan valesti või kuidagi teistmoodi ja siis see põhjustab köha. Et on olemas suisa selline protseduur, kus inimesel nina kaudu aetakse sond sisse, mille küljes on mingi mikroskoopiline kaamera, mis filmib mälumist ja kõike seda, mis toimub suuõõnes ja toidu neelamise ajal. Ning oluline on sellele protseduurile kaasa võtta enda toit, see toit, mis siis põhjustabki vaegusi. Kui ma ei eksi ja õigesti mäletan, siis oli mingi teine, vähe inimlikum, võimalus ka protseduuri läbiviimiseks, aga lihtsalt kuna kõigile ei toimi see üks ja ainus variant, siis on ka alternatiiv. No ühesõnaga miskit sellist. Ning mulle aina enam hakkab tunduma, et pean ikka sellel logopeedilisel protseduuril ka ära käima... kui vaid leiaks selle aja. Seda tehakse ainult Tartus ja Tallinnas.

CONVERSATION

10 kommentaari:

 1. Tere!
  Endal olid mul samasugused sümptomid, kartsin ka et kopsudega mingi jama. Kopsumaht oli korras ja kopsud puhtad.
  Tuli välja et diagnoos hoopiski refluks.
  Arst kirjutas välja maokaitse tablette( käsimüügist) ja pärast paari nädalat tarvitamist jäid köhahood vähemaks ja hiljem lõppesid sootuks.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Siin kirjutasin sellest lähemalt, et miks välistan endal reflukshaiguse olemasolu:

   http://www.puhtapime.ee/2017/01/kopsud-ule-vaadatud.html

   Kustuta
 2. Kai! Sa oled supertubli inimene! Tark tüdruk pealekauba. Kui ma oleks sinu asemel, paneks ma enda jaoks ritta asjad (ained), mis mind (sind) end halvasti tundma panevad ja siis leiaks nende ühisosa. Arvatavasti see sind segabki.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Olen sellele mõelnud ja ühisosaks on tahke toit ja kui see jääb natukenegi kurku kinni, siis hakkan köhima vms. Kui rüüpan vedelikku peale, siis läheb see tunne üle. Vähemalt selline mulje on mulle jäänud.

   Kustuta
 3. "Las bakter elab rahus, eksole. Bakter tahab ju ka kuskil elada." Ausalt, Kai, päris siiralt - armastan sind ja su huumorit, see oli kuld!
  Pea püsti, rind ette ja vapralt edasi, sa äge naine, küll sa vastused kõigile oma küsimustele saad :)

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Hahaa, tänud! :D
   Eilse seisuga on olukord järgmine - oktoobris lähen paariks päevaks LTKH sisse, tehakse mõned uuringud ja siis peaks selguma, kas mul on diabeedist tingitud neuroloogiline neelamishäire vms.

   Kustuta
 4. Mu ema võtab ka vererõhuravimeid ja eelmisel aastal kirjutas talle arst mingi uue (ära küsi millise, ma nimesid ei mäleta) ja see tekitas talle köha. Ta ka alguses ei saanud aru, mis värk on, aga pärast arst kinnitas, et jah, see vereöhuravim tekitabki mõnedel köha. Ta sai teise ravimi, köha kadus ära. Minu jaoks tundub see küll täiesti loogiline. Köha tekib sellest, et kuskil hingamisteedes on mingi ärritus. Ravimite sees on hunnik erinevaid asju ja mingi neist võib õrnemas kõris ärritunud koha tekitada. Eriti äge vahend tekitab selle kiiremini, tugevama kurguga läheb kauem aega, ilmselt püsib ka kahjustus kauem, kui tekitaja ära jätta.
  Mul on näiteks suitsetaja köha. Nüüd ma enam iga päev ei suitseta, aga mingi kahjustus on tekkinud. Kusjuures ma tean, millal ma köhin, ma köhin siis, kui miski mulle närvidele käib, ehk ma muutun natuke närviliseks. Natukene. Nii natukene, et ei saa kohe ise arugi, et ma ärritusin, aga köha annab märku, et jah, ärritusin.
  Samamoodi saab mõjuda ka kõvema toidu söömine - toit läheb kurgust alla, puudutab seda kahjustunud kohta ja ajab köhima, loogiline. Kahjustunud koht võib olla nii väike, et seda millegagi otseselt tuvastada ei anna, sest kui juba näha oleks, oleks ikka väga paha lugu.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Manjana, oled esimene inimene, kelle pikk kommentaar koos põhjendustega kõlab natukenegi loogilisena :D

   Mul augustis kirjutati teine vererõhuravim, aga ma sain seda ainult kolm päeva võtta ja olin siruli maas, sest rõhk tõusis 160/110 peale, sõrmed ja silmad läksid paiste ning ajas iiveldama. Tänu sellele katsetamisele jäi mul kaks refleksoteraapia kursusepäeva tegemata ja jäin tunnistusest ilma. Mul praegu katsetamistest mõneks ajaks kopp ees. Lähen praeguse seisuga Lääne-Tallinna Keskhaiglasse paariks päevaks sisse.

   Kustuta
 5. Tõepoolest, ramipril Ake-inhibiitorina (Cardace toimeaine) võib põhjustada kuiva ja püsivat ärritusköha.
  Tuleks välistada ka maohappe ärritus ehk siis reflukshaigus. Kas esineb ka kurguärritust, häälekähedust, need on ka refluksi tunnused.
  Välistada tuleks ka astma.
  Ühesõnaga köha põhjuseid on veel mitmeid, kuid siiski tuleks see põhjus üles leida.

  VastaKustuta
  Vastused
  1. Enda teada mul ei esine häälekähedust või kurguärritust... pole nagu täheldanud. Kas astmaga tegeleb pulmonoloog? Seal ma iseenesest käisin, aga ma ei tea, kas nad võimalikku astma olemasolu kontrollisid.

   Kustuta

Back
to top