Retseptisahtel: maasika-mustika-kiivi toorjuustukook

Täna on Joosepi, ja fun fact of the day – ka mu ema, sünnipäev. Just jõudsime ema poolt koju ja kuna minu toorjuustukook sai palju kiidusõnu, juba teist aastat järjest, siis mõtlesin, et jagan teiega ka oma retsepti. Ma ise pole tegelt üldse suur koogi ja küpsetiste sõber, vahel harva kui ma midagi mekin moka otsaga, aga seevastu Joosep on selline maiasmokk et ossaissandameie. Aga aitab tühjast lobast, siin on retsept. 
Valmistamine on ülilihtne ja no kuulge, kui juba üks pime saab sellega hakkama, siis millest me siin üldse räägime!? Nii et sellega peaks ka kõige kokkamiskaugem inimene hakkama saama…

Põhi:

  • 10 Digestive küpsist
  • 75-80 g sulatatud võid
Toorjuustukate:

  • 450 g toorjuustu (mina kasutasin Farmi toodangut)
  • 80 g ehk 4 spl suhkrut
  • 2 muna
  • 1 tl vanillisuhkrut
Hapukoorekate:

  • 150-200 g 20%-st hapukoort (mina kasutasin Farmi koort)
  • 1,5 spl suhkrut
  • 0,5 tl vanillisuhkrut
  • 5 keskmist maasikat
  • väike kausitäis mustikaid
  • 2 kiivit

Valmistamine:

  1. Põhja purustamiseks purusta küpsised ja sega juurde sulatatud või ning suru see lahtikäiva koogivormi põhja. Pane hetkeks külmkappi tahenema.
  2. Sega toorjuust suhkru ja vanillisuhkruga pehmemaks, lisa munad ja siis sega lusikaga kõik ühtlaseks massiks. Kui soovid vahusemat tulemust, siis võid segu natuke mikserdada.
  3. Vala toorjuustusegu küpsisepõhjale ja küpseta eelsoojendatud ahjus 150 kraadi juures umbes 35 minutit, kuni segu on hüübinud ja kergelt kuldkollane. Mina soovitan küpsetamise ajaks ahju panna anuma veega, et kook tuleks eriti mahlane ja ei hakkaks pragunema.
  4. Tõsta kook ahjust välja ja lase umbes 15-20 minutit jahtuda.
  5. Võta hapukoor ja sega see suhkru ja vanillisuhkruga läbi.
  6. Vala see ettevaatlikult toorjuustukihile, veendu, et kogu kook oleks ühtlaselt kaetud. Seejärel küpseta 250 kraadi juures 5-6 minutit, kuni hapukoorekiht on kergelt tahenenud.
  7. Lase koogil täielikult jahtuda ning pane ööseks külmikusse.
  8. Pese maasikad ja mustikad ning koori kiivid. Seejärel viiluta maasikad ja kiivid ning poolita mustikad kaheks. Kaunista!
Soovitused:

  • toorained peaksid olema toasoojad, et need omavahel paremini seguneksid
  • toorjuustukooki on hea aeglaselt ja madalal temperatuuril küpsetada, et kook jääks mõnusalt kreemine ja lõhedeta. Kui liiga kaua ja liiga kõrgel temperatuuril küpsetada, siis muutub kook kuivaks
  • võimalusel aseta veega kauss ahju põhja, et ahjus oleks piisavalt niiske
  • kasuta maasikaid, mustikaid ja kiivisid julgelt, see annab koogile mahlakust ja värskust
  • antud retsept on mõeldud 24 cm läbimõõduga vormile. Tõsta/vähenda vastavalt oma koogivormi suurusele
  • enne vormirõnga eemaldamist veendu, et koogi servad oleksid lahti

Koogisektor on sinisest poolläbipaistvast klaasist taldrikul. Koogitükil on näha kõik kaunistuselemendid: mustikad, maasikad ja suur kiiviviil. Minu oma väikeste kätega tehtud. Pole paha pimeda kohta või mis!?!

Pilt tehtud kohe peale kaunistamise lõpetamist, kook on ümbritsetuna küpsetuspaberist veel koogivormis

Koogi alus, värskelt peale ahjust võtmist. Pildistatud pealt suunast. Paistab helekollane kreem, mis katab Digestive küpsiste puru

Härra abikaasa jäädvustas hetke enne seda kui
ma köögis möllama hakkasin. Joosep ütles jälle 'joosepi asju' ja sellest ka minu veidikene kohkunud nägu...

                    

CONVERSATION

2 kommentaari:

  1. OMG! Me peame seda vist ka prooovima! :)
    M.

    VastaKustuta

Back
to top