Tapmine meelelahutuseks

Eile skrollisin niisama enne uinumist viimaseid minuteid Facebooki feedi ja siis jäi näpu alla artikkel, kus oli lugu noorest naisest, kes pajatas Naistelehele oma legendaarse loo karujahist.Esiti ei hakanud ma seda uudist lahti klikkimagi, sest no minu jaoks on loomade hobi ja trofee nimel tapmine äärmiselt vastik. No selline, et võtan relva, ronin sügavale metsa, kükitan kuskil pukis varjul ja siis ootan, ootan kuni loom oma koduterritooriumile tuleb ja siis kihutame kuuli kerre.

Eriti haige oli see, kui mingi aeg levis Facebookis pilt noorest näitsikust, kes oli kuskil safaris ja kükitas surnud looma kõrval, endal suu kõrvuni, jahipüss käes ja pildi alla oli lisatud uhkeldavas stiilis "Tehtud!". Et nagu kas see ongi ühe inimese unistus, mida elus saavutada ja millega kekutada? Oh, oled vägev mimm, suutsid looma maha lasta - NOT! Palun öelge mulle, mille üle on siin uhkust tunda? Sa maksad mingile maikaga vennikesele, et too sõidutaks Su safarialadele või kus iganes need loomakesed ka ei pesitseks ja siis kuskilt ohutust kaugusest kõmmutad kuuli kerre ja oujee, oled ilge tegija. Minu meelest oled Sa hoopis hale.Äkki prooviks vahelduseks hoopis midagi loomade jaoks ära teha. Kasvõi annetada selle vaese nälginud ja haavandites vaevleva hobuse veterinaarkulutuste ja toidu tarbeks, kes alles hiljaaegu tänu headele kaaskodanikele viidi omaniku juurest ära. Või minge jalutage varjupaiga koertega, tehke neile pai. Või kui pole koerainimene, siis kindlasti leidub seal ka kiisusid, kes otsivad kodu, tahaksid mängida, silitusi jne. Tehke parem nende päev natukene rõõmsamaks.

Tundub, et inimestele on kõik lubatud. Kui inimene läheb meelelahutuseks või hobikorras metsa, et loom trofeeks maha lasta, siis see on OK. Ma ei tunneks sellistele trofeeküttidele grammigi kaasa, kui loom peaks neid ründama või tapma. Ise lähevad võõrale territooriumile kondama ja eesmärgiga tapma. Loom lihtsalt kaitseb ennast ja oma territooriumi. Seega mõistaksin looma, sest erinevalt inimesest, ei kalkuleeri ega plaani külmaverelist tapmist mingisuguse ego boostimiseks või trofee saamiseks.Karnivoorist loom tapab evolutsioonilistel põhjustel, mitte aga nii, et hommikul ärgates kratsib kõrvatagust ja mõtleb, et täna võiks pulli pärast mõne jänku maha nottida.
Ma saan aru, et ühiskonnas peetakse inimesi kõrgemateks olevusteks ja et me oleme ikkagi intelligentsed ja haritud, aga teate selle loomast kõrgemal olemise taga on paljudel inimestel kalk süda ja kibedus ja kadedus ja auahnus. Loomadel seda pole.

Ma ei eita, et selline loomaarmastusejutt võib minu kui lihasööja suust kõlada veits silmakirjalikult, aga ütleme nii, et ma olen hakanud samuti vähendama liha tarbimist. Ma ei saa öelda, et täielikult, aga näiteks, kui käin kursustel ja menüüs on valida ühepajatoit lihaga või juurviljapüreesupp juustuga, siis ma valin alati viimase. Sellepärast, et ma armastan kõiksugu püreesuppe ja teiseks on mul aeg-ajalt vastik mõelda, et see oli kunagi üks armas loomake ja kolmandaks mu tervisele on kasulikum, kui hoian oma käbarad loomalihast eemale. No ja minu jaoks on endiselt vahe sees, kas loom tapetakse lihtsalt ära a. meelelahutuse pärast b. trofee täiustamiseks c. adrenaliinilaksu, elamuse, kogemuse saamiseks, ego boostiks või selleks, et ise ellu jääda või mingil muul elulisel põhjusel. Ning samamoodi on erinevus, kas lähed looma nendel eelpool nimetatud eesmärkidel ise otsima, kus põhimõtteliselt lähed Sa looma koju ja lased vaesekese külmavereliselt maha. Ma pigem pooldan sellist humaanset hukkamist. Sellist, kus loom ei piinle ja kus enne hukkamist loomal ei eritu organismi stressihormoone. Näiteks mägedes elavad mongoolid jahivad loomi nii, et loom sööb rahulikult aasal heina, kõik on rahulik ja siis vist mingi mürginoolega hukatakse, mis mõjub suhteliselt kohe. Samamoodi ei poolda ma ka neid suuri lihatööstusi, kus loomad piinlevad.

Me oleme ka hakanud jälgima, et kust ja kelle käest me oma liha ostame. Samamoodi ka kanamunadega. Me ei osta mune, mille märgistuskood algab numbriga nr. 3, sest see tähistab puurikanasid. Ostame märgistusega 0, 1 või 2, vastavalt siis - ökokanamunad, vabakasvatuse kanamunad ja õrrekanamunad. Ühesõnaga ma ei taha väita, et ma ise olen patust ja süüst prii, et võiksin teistele siin moraalijüngrit mängida, aga igal juhul olen ma etem nendest meelelahutus mõrvaritest ja trofeekogujatest ja ma tunnistan oma eksimusi ja arenen. Vähemalt mulle endale tundub, et arenen. Need on küll babysteps, aga progress on progress ja veel aasta tagasi või nati rohkem poleks ma arvanud, et ma jälgin munapakendite märgistusi või et ma hakkan liha tarbimist vähendama.

(freeimages.com)

CONVERSATION

11 kommentaari:

  1. olen viimasel ajal päris lähedalt näinud jahindust kõrvalt ja pean ütlema, et siin sa eksid. Jahimehed ei lähe tänapäeval küttima ainult mingi kelkimise v tapahimu vms pärast. Täna on see ikkagi rohkem ühiskondlik tellimus, kuna riik seab piirid kui palju küttida tohiks. Pigem on meedia see kes üritab sellistest lugudest teha negatiivse varjundi. Jahimeestel on pigem traditsioon, et kütitakse nii palju kui tarvis ja kõik kasutatakse ära. Sisuliselt nad hangivad iseendale "õnnelikku" toitu, aga samas hoiavad populatsiooni tasakaalus. sa ei kujuta ette kui palju nad näevad vaeva ulukihooldega, loomade haiguste likvideerimise ja ennetamisega. Kuigi sisuliselt on see hobi, aga kujunenud välja suureks tööks. Ma ei tea ühtegi jahimeest, kes läheks lihtsalt metsa ja meelelahutuseks laseks loomi maha.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Populatsiooni on vaja hoida tasakaalus ainult sellepärast, et inimene ise oma "tarkuses" ajab selle paigast.
      Tänapäeval ei ole vaja endale "õnnelikku" toitu lisaks hankida, kuna "mitteõnneliku" tootmisega on need "õnnelikud" loomad niigi nurka surutud ja kehva seisu pandud.
      Muidugi ei ole olemas asja, mida ei saaks õigustada. Me õigustame ka SKP 2% sõjanduse toetamist...
      Selles osas on õigus, et kõik on nii reguleeritud, et lihtsalt niisama ei saa legaalselt loomi Eestis lasta.
      Ja see, et jahimehed käivad loomi raskel ajal toitmas ongi üks põhjuseid, miks on populatsioonid paigast ära.
      Looduslik valik ongi ju selleks, et üks ega teine liik ei saaks liialt võimust võtta. Nii, et ei ole mõtet rääkida jahimeeste altruismist, kui seda tegelikult tehakse vaid selleks, et oleks midagi küttida/kvooti täita.
      Inimene ei peaks tegelikult loodusesse sekkuma.
      Ja veel vähem peaks ta selle üle uhkust tundma.
      Aga eks igale oma usk ja teadmised :)

      Kustuta
    2. Blablabla, bullshit! Normaalne inimene ei tegele sellise asjaga. Mis "õnnelikku toitu"? Kust otsast need loomad õnnelikud on? Suurem osa loomadest ei sure esimese kuuli läbi (nagu ka too artiklis mainitud karu). Samuti ei jõua suurem osa neist kunagi kellegi toidulauale, kuna on söögiks kõlbmatud. Paljusid liike ei söö koer ka, rääkimata inimesest. Konkreetselt tapahimu on see, mis need haiged inimesed metsa ajab! Vabandusi võib sinna ümber mõelda välja igasuguseid. Eks vabanduse leiabki alati.
      Kõik kasutatakse ära, väidad sa? Valgustad ehk, mida tehakse maha lastud rebaste ja kährikutega? Kuidas kasutatakse ära nende loomade liha, kelle proovid laboris näitasid, et pole söödavad? Täitsa huvitaks.

      Kustuta
    3. Mina olen paraku kahjuks kuulnud otse jahimehelt lugusid selle kohta, kus on leidnud sodiks lastud lõuaga põdra ja tead, mida see tähendab? See loom ei surnud kuulihaava või verekaotusesse, vaid janusse :( Ning selliseid juhtumeid on mitmeid, kus loom tapetakse lihtsalt selleks, et saada oma kollektsiooni uhkeid sarvi, karusnahkasid või topiseid...

      Võtame kasvõi need minu postituses toodud näited... minu arust tapeti need loomad puhtalt ainult jahikire täitmise eesmärgil...

      Ma praegu ei viitsi otsida, aga YouTubes oli mingi aeg saadaval video Yellostone rahvuspargist, kus oli sellest looduslikust regulatsioonist juttu ja see oli äärmiselt huvitav. Ma katsun selle lähipäevil üles otsida ja linki siia šeerida :)

      Kustuta
    4. Üks arukas kommentaar ka õnneks siia eksinud :) Olen jahimehe abikaasa ja sellised puusalt tulistatud asjakaugete inimeste sõnavõtud panevad imestama. Ja kahtlema sõnavõtajate hariduses ja harituses. Lihtne on luua endale kellestki või millestki mingi kuvand ja lihtsalt lahmida, näidata kaugelt näpuga. Samamoodi ei tolereeri ma eelarvamuslikku suhtumist nahavärvi, kellegi liikumis- nägemispuude või väljanägemise põhjal. Seega jääb arusaamatuks, miks inimesed ei süvene, ei uuri, ei õpi tundma, enne kui ise "sõnadega tulistama hakkavad.

      Kustuta
    5. Piisavalt süvenetud. Surm on surm. Kuidas Sa seda ka ei serveeri - laip on laip. Ja see hülgemöla(sorry hülged) raskest jahimehe elust - andke andeks, see on selline lasteaialapsele paras unejutt. Muidugi olles jahimehe naine tundub mehe tegemine õige ja õigustatud. Nagu juba ütlesin, ei ole asja, mida inimene ei suudaks õigustada. Ka sõjad on õigustatud. Aga päeva lõpuks - kuidas on ühe inimese maha laskmine kangelastegu ja teise tapmine mõrv? Aga jah, see kuidas tänapäeva jahimees poeb mingite traditsioonide ja muu sellise loori varju ja siis õigustab enda süütute loomade tapmist. No krt, see on jama ja selleks ta jääb ja see ei muutu ka jahindust uurides kuidagi teiseks. Ka sõjanduses otsitakse kangelasi, tuuakse välja mõne mehe vaprust ja selle nimel ollakse valmis tapma karja kaupa inimesi.
      Sry, aga tigedaks ajab see "asjatundjate" jutt. Mõrv on mõrv. See kuidas kari täisealisi mehi karja koertega ühte vaest siga või kitse taga ajavad, krt see on haige! Vabalt elavate loomade tapmine on sama mõistlik kui linnaväljakul inimese kividega surnuks loopimine. Mõlemad on igandid. Ühte peetakse barbaarseks, teist miskipärast üllaks...jäle!

      Kustuta
    6. Üks mõttekäik tapmise teemal.
      Enamus jahimehi ja inimesi üldiselt ei pea mõistlikuks inimeste tapmist. Ehk siis võib üsna julgelt väita, et inimese tapmine(vahet pole mis eesmärgil) on üldiselt taunitav tegevus. Inimelu on ELU. Looma elu on ELU. Ajal, mil inimene kasvatab ja aretab endale loomi, et neid siis tappa ja süüa, tundub vabaduses elavate loomade tapmine mitte vähem jabur kui vabaduses elavate inimeste tapmine. Võiks vabalt väita, et linnades elab liiga palju inimesi, pidevad rahutused, epideemiad, levivad haigused jne. keegi ei tee ettepanekut, et peaks seda "tasakaalsutama". Metsas arvab inimene miskipärast, et tal on õigus minna ja seal "kord" majja lüüa. Miks? Sest looma elu peetakse väärtusetumaks kui inimelu. Ja see suhtumine on minu silmis väär. Ja ei ole siinkohal mõtet hakata ketrama seda leierdatud teemat, et "ise sööd ka vorsti, ka osaled tapmisel"...Siit tulebki minu jaoks üks olulisemaid põhjuseid, miks jahindus ei ole tänapäeval vähimalgi määral õigustatud - me juba toodame piisavalt(et mitte öelda liiga palju - palju läheb lihtsalt raisku) loomset produkti, teeme seda kunagistel metsamaadel - loomadele kuulunud maadel. Ja nüüd siis seltskond tegelasi arvab, et peab ka neid väheseid alles jäänud loomi tapma, selleks, et tagada mingit maagilist "tasakaalu". Samas, see, et seda "tasakaalu" on vaja pidevalt "luua" näitab juba kui pastakast imetud probleem see "tasakaalustamine" on. See on fabritseeritud pelgalt selleks, et õigustada käputäie inimeste iha tappa ja teha seda legaalselt. Tõsi, asi ei ole pelgalt jahimeestes. Riigil on ka omad kvoodid ja vägisi hoitakse ühte looma elus ja teine pühitakse maapealt, kui peaks selleks mingi vajadus tekkima(sead). Kui lähtuda jahimeeste postulaadist, et nemad on jumalad ja hoiavad tasakaalu, siis peab paika ka väide, et kõigepealt oli inimene, kes siis loomi karjatas. Aga no olles enda ja maailma vastu veidigi aus, siis kõigepealt olid ikkagi loomad. Said väga kenasti hakkama ilma inimese majandamiseta. Inimene ise on see, kes seda tasakaalu pidevalt lõhub ja siis tuleb metsaloomadele jahimeeste kaudu "appi". Silmakirjalik ja iganenud tegevus. Nii nagu levitatakse seda hirmujuttu, et kormoranid söövad kalameeste varusid jms. Kui veidigi uurida, siis selgub, et sel pole vähimatki tõepõhja all. Pigem need samad tapjad ise on vähe haritud ja lähtuvad emotsioonist ja kuuldud "tõdedest".
      Rääkides haritusest, siis kas kaheraudse omamine lisab IQ'd? Et nagu "bemmimeeste" suhtumine, mida suurem "bemm" seda suurem...
      Aga ilma irooniata - jahindus on igand. Nii nagu me ei loobi turuplatsil inimesi kividega surnuks, nii ei peaks me ka nädalavahetustel oma lõbuks väheseid vabaduses elavaid loomi tapma.
      PS! Rääkides jahimeeste üllastest "tegudest" siis lugege ajakirjandust...hetkel üsna kuum teema...
      Ja soovitus, kui keegi tunneb ürgset kutset tappa, siis tehku seda parem sõjaväes - inimesi on tõepoolest maailmas liiga palju. Tahad ilmtingimata tappa, liitu kaitseväega ja mine missioonile - saad verd ja tapmist omasuguste seltsis, mitte ei tunne end "mehena" kaitsetuid loomi relvaga tappes.
      Sai veidi emotsionaalne, aga lihtsalt see on teema, mille kohapealt on raske olla vaos hoitud. Rohkem pole midagi lisada. On selge, et meil kõigil on omad tõed ja tarkus. Mina ei suuda õigustada ühtegi surma, eriti vähe näib minu jaoks mõistlik loomade sihipärane tapmine ajal, mil me inimestena nii ehk naa oleme teinud meie kaaslaste elu siin maakeral nii lõputult raskeks ja piinarikkaks...

      Kustuta
    7. Vabandan, aga pean lisama veel ühe asja.
      Nimelt, see, et keegi on sõjaväelane, jahimees, traktorist või lihunik, ei ole minu asi kritiseerida. Ma avaldan lihtsalt oma suhtumist kõnealusesse nähtusesse. Minust ei saa kunagi jahimeest ja ma ei kavatse teadlikult selles protsessis osaleda. Minu jaoks on see väär. Aga kui inimesed seda teevad, siis las teevad. Ma olen küll kurb, et jahindus ja sõjandus on nii populaarsed ja ülistatud elukutsed tänapäeval. Aga ma ei vihka neid inimesi :) Kuigi mulle meeldiks, et nad tegeleksid millegi muuga :)
      Nüüd on ausalt kõik :)

      Kustuta
    8. Keskkonnaagentuuri andmeil hukkus 2016. aastal liikluses 2162 metskitse, 208 põtra, 207 metssiga, 24 punahirve, 3 ilvest, 1 karu ja 1 hunt. Lisaks veel lugematu arv erinevaid väikeulukeid.
      See on 6 kitse iga jumala päev...

      Kustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Täna hommikul kuulasin kuidas jahimees rääkis, et hakkab koolilastele andma jahinduse kursust. Mul vajus suu lahti. Ta mainis seal seda, et peab hakkama endale järglasi koolitama. No halloooo. See inimene jättis täielikult ebasümpaatse inimese mulje.
    Kai, nagu Sa mainisid sõidetakse Aafrikasse safarile kindlastesse kohtadesse kus loomad on piiratud alal ja juba eelnevalt uimastatud. Sellisel juhul saaks juba väikelaps ka neile pihta. Sealsed "targad" muidugi väidavad, et kogu raha läheb looduhoiu jaoks. Looduhoid my ass!
    M.

    VastaKustuta

Back
to top