Apollo ei luba pimedatel juhtkoeraga kinosaali

Üks viimaseid intsidente jõudis ka meediasse, üpris suure kella külge. Kui ma esimest korda seda UUDISKLIPPI vaatasin, siis mõtlesin ka oma blogi Facebooki lehel selleteemalise arutelu tõstatada, et teada saada, mida tavainimesed kogu sellest pullist arvavad. Aga jätsin selle siiski esialgu tegemata ja seda ainult ühel põhjusel – mul oli piinlik. Ausalt. Minu jaoks  käitus too juhtkoerakasutaja liiga agressiivselt. Tundsin, et ma ei suudaks sellist räuskamist klienditeenindaja suunal õigustada, mitte et ma peaks, aga kuna ma olen tuntud pime ja juhtkoerakasutajast blogija, siis oletan, et mingisugust kommentaari minult oleks siiski oodatud.

Niisiis, kui lubate... minu tagasihoidlik seisukoht antud küsimuses on see, et ega klienditeenindaja pole neid reegleid oma põlve otsas valmis nikerdanud. See, mida need kõrgemad bossud kuskil kabinetikoosolekul otsustavad ja kehtestavad, ei puutu teenindaja pädevusse. Okei. Apollo kinodraama üheks intsidendiosaliseks oli küll vahetuseülem, aga joppenpuh, ma siiski julgen arvata, et vaest Elvist polnud sellel koosolekul, kus tõsiste ilmetega pintsaklipslased otsustasid, et juhtkoeraga  meie kinosaali siseneda EI tohi. Seejärel jagati Apollo töötajatele uued reeglid näppu ja loeti sõnad peale, et ühtegi juhtkoera üle kinosaali ukseläve ei luba ja kui keegi küsib põhjust, siis põhjenduseks ütlete, vähemalt esialgu, et filmis on ehmatavaid kohti ja koer võib ehmuda ja hakata haukuma.

Paraku selle põhjendusega Apollo kaugele ei purjetanud, sest need sunnikud ei haugu, niutsuks siis vähemaltki, aga ei midagi ja siis lisati esimesele põhjendusele juurde teinegi põhjus – teistele kinokülastajatele ei meeldi juhtkoerad kinosaalis. Ma ei tahaks pidevalt seadustega inimeste nina ees vehkida ja iga kell eelistan inimlikku lahendust, aga lihtsalt teadke, et igal omavalitsusel on oma koerte ja kasside pidamise eeskiri, mis oma sisus on võrdlemisi ühesugune ja ütleb, et töötava juhtkoeraga võib minna põhimõtteliselt igale poole, v.a. haigla nakkusosakonnad.  Aga toidupood, restoran, turg, kool, mänguväljak, kalmistud, rand…jamiskõikveel on
seadusega lubatud, sest juhtkoeral on põhimõtteliselt teenistuskoeraga samad õigused. Maitea, äkki mulle ei meeldi, kui saalis on lärmavad ja kasvatamatud pudinad, kes häirivad mu filmi vaatamist (loe: kuulamist) või need "toredad" inimesed, kes ostavad endale 10€ maksva kinopileti ainult selleks, et pool filmist Instas ja messengeris passida... keelame ära! Ma miskipärast julgen arvata, et viis helendavat ekraani häirivad kaaskülastajaid palju enam, kui üks tooli all õndsat und nohisev juhtkoer. Eksin?

Aga tegelikult pole üldse vahet, mida keegi siin arvab, sest paraku jääb mulje, et Apollo lihtsalt otsib poolvägisi põhjuseid, miks mitte lubada pimedal inimesel siseneda juhtkoeraga kinosaali. Kuna need kaks eelnevat põhjust suudeti Apollo kino vähese seadusandluse tundmise ja harimatuse tõttu kõrvaldada, siis tõmmatigi varrukast võluväel välja uus põhjendus - me kaitseme juhtkoerte kõrvakuulmist! Kõik oleks minu jaoks ilus, üllas ja usutav, et ossa kui nummi, kino muretseb minu sõbrakese tervise pärast (nagu ma ise seda ei teeks, eksole), AGA... mul on ainult üks küsimus: milleks kogu see eelnev tsirkus siis vajalik oli, kui kino siiralt muretseb juhtkoerte pärast?

Ma palusin Joosepil natuke statistikat ka välja otsida ja teate mis? Ma avastasin õudusega, et ma pean vist homne päev oma poobiku varjupaika viima, sest kui ma vaatan tolmuimeja müraandmeid ja mõtlen sellele, et me imeme vähemalt 2x nädalas tolmukaga oma elamist üle, umbes tunnike, siis kokku teeb see peaaegu ühe terve filmiseanssi. Pluss õhksoojuspump, pesumasin, veekeetja jne.


Kai ja Janet Äärelinna bussipeatuses

Riigiteataja müra normatasemete määramise kohta:
 (5) Määrus ei laiene eriotstarbelistele ehitistele ja ruumidele, nagu raadio-, tele- ja kinostuudiod, audioloogia uuringuruumid.
  • 95-100 dB - Mööduv rong
  • 80 dB - Tolmuimeja
  • 70 dB - Pesumasin
  • 60 dB - Tavavestlus
2015. aasta seisuga:

Solaris
  • keskmine 75,6
  • maksimum 95,2
  • müramõõtjaga mõõdetud maksimum 89
Coca-Cola Plaza
  • keskmine 78,9
  • maksimum 98,9
  • müramõõtjaga mõõdetud maksimum 91
Kosmos IMAX
  • keskmine 86,4
  • maksimum 103
  • müramõõtjaga mõõdetud maksimum 97
väga suure liiklusega ristmik võib olla ka 85 detsibelli. Eestis kehtivate normide järgi on lubatud kõrgeim müratase 45 detsibelli, aga Tallinna keskmine müratase on juba niigi umbes 50 detsibelli.
  • 85 detsibellises müras võib viibida kuni 8 tundi
  • 88 detsibellises müras võib viibida kuni 4 tundi
  • 91 detsibellises müras võib viibida kuni 2 tundi
Ma olen absoluutselt seda meelt, et avalikus sektoris pole kellelgi õigust pimedat oma juhtkoerast eraldada. Kui kino / teater / kontserdimaja pakub tõesti sellist varianti, kus juhtkoerakasutajal on võimalus jätta oma juhtkoer, ei, mitte õue puu külge, vaid spetsiaalselt selleks ettenähtud ruumi, kus on ventilatsioon ja vesi, siis no tore on, AGA... viimane sõna peab siiski jääma pimedale!

Ma tean ühte kasutajat, kes tuleb juhtkoera abiga linna, siis saab nägijast saatjaga kokku ja lähevad näiteks teatrisse ning siis tõesti soovib suurima rõõmuga võimaluse korral kasutada n-ö "koeragarderoobi". Miks? Sest tunneb end nägijast saatjaga liikudes palju vabamalt, mugavamalt ja turvalisemalt. Mina seevastu olen kardinaalselt vastupidine näide. Ma ei jäta kunagi Janetit maha, sest mul on kohe selline tunne nagu minult oleks minu "silmad" ära võetud ja koos sellega ka iseseisvus, liikumisvabadus. Ma ei tea, kui paljud nägijad mõtlevad sellele või kas üldse, et kui oluline on inimesele iseseisvus. Teadmine, et võid iga kell ja igal ajal minna, tulla ja liikuda sinna kuhu parasjagu vaja.

Minu jaoks on oluline teadmine see, et kui midagi peaks juhtuma, näiteks tuleb tuletõrjehäire ja inimesed peavad hoonest evakueeruma, kes garanteerib mulle, et mind selles tohuvapohus ja paanikas ei unustata? Kas teadsite, et kui USAs oli WTC langemine, siis olid just juhtkoerad Roselle ja Salti need,,kes päästsid sellest peagi kokkuvarisevast hoonest oma pimedad peremehed Michael Hingsoni ja Omar Rivera. Nad töötasid sealses kontoris ja kuna paanika oli suur, siis ega kellelgi ei tulnud meeldegi, et oi, meil on ju siin ka kaks pimedat töökaaslast. tänu koerte sihikindlusele pääsesid nad mõlemad hoonest elusateja ja tervetena välja.

Olles ise juhtkoerakasutaja, siis kahjuks tean liigagi hästi, mis tunne on seista silmitsi järjekordse taolise situatsiooniga, kus keegi sunnib verbaalselt *see on veel viisakalt öeldud* mul hoonest lahkuda või teisel juhul siduda koer õue puu külge. Sa lihtsalt muutudki peale igat taolist olukorda tundlikumaks ja seest kisub kõik pingesse. eriti, kui see pole enam ei esimene, teine, kolmas ega ka 10es kord. Aga ma ei usu, et rusikatega vehkimine ja räuskamine on see kõige õigem tee. Paar aastat tagasi oli ka minul sarnane insident Pärnu Apollo kinos, aga mul õnneks lahenes olukord rahulikult ja ilma suurema mölluta. Aga kuna juba mitu aastat on olnud mitmel juhtkoerakasutajal Apollo kinoketiga üks ja see sama kana kitkuda, siis tegelikult näitabki see seda, et selgitused ei toimi ja kasutusele tuleb võtta teised meetmed.

CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Mu arust ka käitus koeraomanik veidi liiga agressiivselt. Oma õiguste eest tuleb muidugi seista, aga seda saab teha ka viisakalt. See selleks.
    Apollo lehel on kirjas reeglites, et juhtkoera saab jätta turvalisse eraldatud ruumi. Huvitav kas tõesti igas apollo kinos on eraldi ruum, kuhu koer jätta. Millegipärast arvan, et ei ole.
    Rääkimata sellest, et kas pime tahab jätta oma "silmi" maha. Tõepoolest, kui juhtub midagi. Keda huvitab see pime või ka koer. Tulekahju korral vaevalt kellelgi meeldegi tuleks, et kuskil ruumis kellegi koer ootab vms. Või kui pime tahab üksi kinno minna? Kas kinotöötaja siis isiklikult aitab teda oma kohale ja pärast filmi lõppu tagasi koera juurde? Mu arust on see umbes sama absurdne, kui ratastoolis külastajatele öeldaks, et vabandust oma tooliga sisenemine keelatud, meil on ettenähtud istekohad. Palun jätke oma tool siia ja roomake saali.

    Saan aru, et probleemi nähakse vast rohkem selles, et jah koer ehmub valjude helide peale või rahvamassi peale, hakkab haukuma vms. Kuigi juhtkoerad on ju harjunud erinevate olukordadega, iga koer ei saa juhtkoeraks ometi.
    Mul oli tore kogemus, kui pidin arstile minema. Astun rõõmsalt haigla uksest sisse ja pidin väikse südari saama. Otse ukse kõrval oli 3 suurt hundikoera (juhtkoera siis). Lihtsalt pikutasid seal ja ootasid oma perenaisi. Ei huvitanud neid mööduv rahvas ega miskit. Kuna nad nii vahvad olid ja mul oli aega arstini, siis jäin alla istuma ja vaatama. Alles siis kui perenaised tulid, siis nad tõusid ja liputasid vaikselt saba. Eks see kõik on õpetamise küsimus aga ma pole enne näinud koeri nii rahulikult ootamas, kui palju koeraomanikke julgeks oma koera niimoodi lahtiselt jätta. Ikka seotakse ju rihmaga kuskile puu külge vms. Ja kolmest koerast üks oli veel nö õpetamisel. Üks haiglatöötaja tundis huvi koerte vastu ja siis perenaised rääkisid. Et oi tema on veel noor ja totu. Alles õpib teiste kõrvalt tegelikult kogu seda juhtkoeraks olemise kunsti. Aru küll väga ei saanud.
    Ühesõnaga väga pikk kommentaar tuli nüüd aga mu point on siis, et koeral ja juhtkoeral on ikka vahe sees. Iga suvalist pontut muidugi eo lase aga pimedal peaks jääma õigus oma koeraga siseneda sinna kuhu tahab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Apollo tegelikult teab ise ka, et nende reeglistik on seadustega vastuolus, sest nagu Sa ütlesid, neil on reeglites kirjas, et juhtkoera SAAB jätta turvalisse eraldatud ruumi, mitte aga, et PEAB jätma... ja seda sellepärast, kuna teavad, et neil pole pädevust koerte ja kasside pidamise eeskirja üle kirjutada.

      Mis puutub nendesse hundikoertest juhtkoertesse, siis ma tean neid kutsasid ja nende vaegnägijast perenaist ka. Hästi armas ja soe inimene ning kutsud on ka vahvad. Töötavate juhtkoerte nimed on Unna ja Gana, aga õppes oleva totukese nimi pole praegu kahjuks meeles :D

      Enamik juhtkoeri hoiavadki kohta ilusasti ja rahulikult. Pole neid vaja kuskile kinni siduda ega miskit. Minu oma on samasugune. Paned lamama ja jääbki truult ootama. Janet muidugi kauaks ei luba mul ära jääda, hakkab jorisema ja kui jorina peale ei naase, siis hakkab üksikuid näutsatusi kuuldavale laskma ja kui see ka ei aita, siis hakkab ulguma. #memmekas Teised juhtkutsud nii ei tee, minu oma on erand.

      Kustuta
  2. See on küll mõttetu ja julm. Suvalisel koeral ja juhtkoeral on vahe nagu Apollo ja Koidu kinol. Mida see juhatus tundub et ei mõika on et pimedale on juhtkoer silmad - kogu lugu.
    Igat ühiskonda saab kõige paremini hinnata selle järgi kuidas ühiskond nõrgemate eest hoolt kannab. Meil paistab et kedagi huvita.

    VastaKustuta
  3. "Ach, pole neil pimedatel vaja üldse kinos käis, see ikka visuaalne meelelahutus" on ilmselt Apollo juhtkonna otsuse taga ja SEE ajab täiega kurjaks ikka.

    VastaKustuta
  4. Huvitav, et nad pole "kellelgi võib olla allergia" põhjendust öelnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Allergiakaart on üpris kulunud ja äraleierdatud argument. Mul vahepeal hakkas suisa allergikutest täitsa kahju, sest mingi periood kõik ütlesid, et neil on allergia - nagu mingi mugav asi, mida vabanduseks või ettekäändeks tuua. Umbes sama nagu oli mingi aeg nende laktoosi- ja gluteenitalumatustega - kõigil ühtäkki olid need talumatused, nagu mingi kollektiivne epiteemia, jättes varju tõelised hädasolijad.

      Kui veel allergiatest rääkida, siis Joosepi ema on allergik ja vend astmaatik ja ühel juhtkoerakasutajal on samuti astma diagnoos, kuid tänu ravimite ja astmapiibu kasutamisele saavad nad hakkama. Olen arvamusel, et allergikul olgu igaks juhuks alati vajalikud ravimid kaasas, täpselt nagu minul on diabeetikuna alati süstal ja magus kaasas. Kuidagi peame me ju siia ühiskonda koos ära mahtuma ja koos toimetama! :)

      PS. Mul on ka allergia. Mul on allergia kitsarinnaliste ja empaatiavõimetute inimeste vastu.

      Kustuta

Back
to top