Ma vajan Heeroldit

Ma olen praegu nii kohutavalt pettunud ja seda tegelikult juba eilsest saati. Olen nimelt nädal aega teinud plaane, mismoodi ma homme, kui üksi jään, sätin end mõnusasti snäkikausiga telku ette ja jälgin kõrvad kikkis pingviinideparaadi ja kätlemist.  Selline oli siis minu suurejooneline plaan homseks, mis purustati ERRi poolt väljastatud uudisega, et tänavu ei kuulegi taustal külalisi tutvustava Heeroldi häält. Presidendi kantselei sõnul tehti taoline muudatus, kuna soovitakse kutsutud külaliste ooteaega lühendada ja tseremoniaalsust vähendada ning liikumist teha mugavamaks.

Miks on üldse tarvis tseremoniaalsust vähendada? Kas vabariigi aastapäev pole piisavalt tähtis ja oluline, et meie vabadust tähistada väärikalt ja ilma allahindlusteta. Ma ei pea siin silmas seda, et korraldame maksumaksjate rahade eest üüber kalli ja eksklusiivse pralle, vaid pigem pean silmas etiketti. Et kui tähistame aastapäeva, siis äkki leiaks aastas korra selle aja, et tähistada kõike maksimaalselt. See on meie kõigi pidupäev, mis algab hommikuse Kaitseväe paraadiga, paljudes kodudes kaetakse laud, jälgitakse kätlemist, president peab rahvale kõne, lauldakse hümni, soovitakse üksteisele head iseseisvuspäeva ja nüüd siis selline otsus kantselei poolt. Äkki mõne külalise jaoks on smokingus ka ebamugav olla, kas siis järgmiseks anname vaba dresscode, et kui külalised soovivad, siis tulgu kasvõi kõik punase sulejopega nagu Mark Soosaar või?

Ma mõistan, kui nägijatele  see uudis nii palju emotsioone ei põhjusta ja et ma vahutan siin rohkem puhtalt oma pimeduse pärast, sest ma tõesti tunnen, et jään enda jaoks olulisest sündmusest natuke kõrvale.  Sellest ma saan aru, et umbes 500 kutsutud külalisest 101 on riigikoguliikmed oma kaaslastega, aga ma tahaksin nii väga teada, kes on need ülejäänud 400, kes on kutsutute seas. Uudisest võime lugeda, et kuna kätlemistseremoonia muutub kiiremaks, siis ei ole aega näidata ka tiitreid külaliste nimedega, kuid selle asemel kommenteerivad Valges saalis toimuvat Anu Välba ja Margus Saar, kes tutvustavad televaatajatele külalisi. Kuid ega nad kõiki ei tutvusta ega intervjueeri, see kõik on ju selektiivne.  

Mul on kahju, et alates sellest hetkest, kui meie presidendiks sai Kersti Kaljulaid, siis kõik kommentaariumid kihavad ja meie naispresident saab igaltpoolt vastu päid ja jalgu ja ma tõesti ei tahaks liituda teiste tuututajatega, aga päriselt ka!? Äkki jätaks üldse kätlemise vahele, siis saaks üritusega veel kiiremini ühele poole. Külalised võiksid saabudes joosta koheselt saali, pole mõtet hakata garderoobis aega kulutama, siis ülilühike tervituskõne, äkki jääb hümniks ka aega ja kuna ei ole siin aega süüa-juua, siis varakult on valmis pakendatud väikesed toidupakikesed, mis antakse lahkudes igale külalisele kaasa. Siin on muidugi ka veel arenemisruumi, sest toit ja jook on küllaltki suur kuluallikas ja järgmisel aastal võiks mõelda suupistete ja tervitusnapsi ära jätmisele.

Seda teemat, mille üle iga aasta keegi kuskil netis vingub, et kõrgem seltskond pidutseb maksumaksjate rahade eest, et võiks solidaarsusest peo ära jätta, ei hakka ma üldse kommenteerima, sest mina olen kahe käega peo korraldamise poolt. Võisite vist juba minu eelnevast tekstist selle välja lugeda.
101 külalist on tõesti riigikoguliikmed, keda me ei salli, vihkame ja kes pakuvad meile tihtipeale ainult negatiivset kõneainet, aga olgem ausad, riigikokku saamiseks peab inimene elus miskit saavutama ka, sest ega mingit suvalist vasjat tänavalt ei valita ju sinna Toompeale. Samamoodi need ülejäänud külalised, nad kõik on midagi selle riigi käekäigu heaks teinud, neid on märgatud ja tänutäheks on neid kutsutud meie riigi sünnipäevale. Kuigi siin pean tõele au andma ja nentima, et Ilvese ajal oli vist mingi skandaal, kus kutsutute seas oli ka presidendi isiklikud sõbrad ja kahtlustati, et külalised olid kutsutud pigem meeldimise järgi, mitte aga teenete põhjal. Aga jättes selle häiriva asjaolu kõrvale, siis üleüldiselt on seal ikka väga väärikad ja kogukonda edasi viivad inimesed. Nii et mina selles probleemi ei näe.
Kuidas teie vabariigi sünnipäeva tähistate? Või kas üldse tähistate?

CONVERSATION

15 kommentaari:

  1. Ikka tähistame pidupäeva. Kuna ei ela Eestis, siis homme hommikul (kuna täna sajab liiga rämedalt) esimese asjana jooksen Balti poodi, vürtsikilude ja leiva perra:D Õhtul teeme lastega trikoloori värvides tordi, mulgi kapsaid,sealiha,keedukartulit ja muid eestit meenutavaid suupisteid:) Kindlasti vaatame ka paraadi ja õhtust vastuvõttu:) wiiiii laaav eesti :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Appii, palun-palun jaga retsepti, mismoodi Sa trikoloori värvides torti teed? Joosep ja ta sõbrad viskaksid silda, kui ma sellise tordi lauale asetaksin :D

      Kustuta
    2. Eem... kolm erinevat tordipõhja küpsetan (tavalust biskviidikat, või siis kui ikka üldse ei viitsi mässata teen tordipulbrist) taignahulka segan toiduvärvi (jepp ilge keemia). Ühe põhja teen sinisega, teise mustaga ja kolmas jääb nõnnasama. Vahele panen kohupiima ja plödistan banaani ja jälle lisan nats sinist ja teisele kausikesele musta, et nii enamvähem koogiga ühtevärvi saaks (koogile umbes supilusikatäis ja kohupiimasodile teelusikatäis värvi kasutan seda vedelat toiduvärvi... on ka geeli, aga seda ma ei oska kasutada. Nii... peale tõmban martsipani "vaiba" jälle trikoloori. Lahti lõigates on ilus nii pealt kui seest ;) kirjutan telefoniga ja ilmselt nüüd kirjatükk vigu täis mis kole:D sest ma muide oskan trükkida vaid ühe näpuga:D

      Kustuta
    3. Aaa ja selle martsipani asemel võid sellesama värvitud kohupiima tordile peale panna:) lipuvärvides:*

      Kustuta
  2. Issand,Kai, ma ehmatasin ära kui ma seda postitust lugesin! Sa olid viimse komakohani minu mõtted kirja pannud! Ok, mina näen, kes seal telekas on, aga ega ma neid KÕIKI omdtigi ei tea ju?! Lisaks mulle tõesti meeldis see rõhutatud pidulikkus, mille heerold sellele üritusele lisas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaaaah, no täpselt. Aga eks homme paistab, mismoodi kogu see üritus välja kukub :)

      Kustuta
  3. Kuskil uudistes oli kirjas, et külalisi tutvustavad kommentaatorid (ei mäleta, kes, Anu Välba ja keegi äkki?) televaatajatele, aga heeroldit tõesti pole. Ehk et saad teada ikka, kes on kes, aga kätlemine käib kiiremalt. Ilmselt on vahepeal intervjuud jms, aga no ma ei tahaks uskuda, et sa muidu vaatasid-kuulasid algusest lõpuni need 800-900 kätlejat ära, et ometi millestki mitte ilma jääda?!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kusjuures kuulasin küll ja ma võin päris pahuraks muutuda, kui keegi peaks samal ajal mul kõrva ääres valjuhäälselt miskit seletama, mille tulemusel jääb mul külalise nimi ja amet kuulmata. Ma pole vist päris normaalne :D

      No kogu melu kommenteerivad ja intervjueerivad Välba ja Saar, aga ega nad kõiki külalisi ikka ei tutvusta ju ja kui tõesti tutvustavad, siis ma söön oma mütsi ära ;)

      Kustuta
  4. Ringvaates räägiti sellest uuest korraldusest. Heeroldid küll eetrisse ei lasta aga Anu Välba ja Margus Saar on stuudios ning kommenteerivad televaatajatele üritust ning nimetavad külalisi ka. Seega sa ei jää teadmatusse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mhm, aga vaevalt nad tutvustavad kõiki külalisi ja pealegi Heerold andis teatava pidulikkuse kogu konseptsioonile :)

      Kustuta
  5. Heeroldit pole? Aga aga aga...mu mokk väriseb ja ma tahaks nutma hakata. See oli ju osa kogu üritusest? Ilma naljata, ma olen "pingviiniparaadi" suur fänn ja nüüd see rikuti mu jaoks ära. Krt ma ütlen, Kersti, kõike ei pea ju muutma!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen absoluutselt Sinuga 100% nõus ja mul vajus eile seda uudist lugedes lõug nabani, nii nõme! :(

      Kustuta
  6. Mind pani ka see uudis nõrdima. Miks ta peab kõiges oma asja ajama. Midagi võiks siiski traditsiooniliseks jääda. Ja eespool mainitud kooki tahaks ka järgi teha. Mul hakkas juba suu vett jooksma :)
    M.

    VastaKustuta
  7. kuidas sa siis rahule jäid? mulle meeldis väga nt, sai teada rohkem infot kui ainult nimi ja amet (mis on ju ainult postiivne)? tempo oli muidugi kiire, aga sama oleks ka heeroldiga tõenäoliselt olnud

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jäin rahule, sest igal juhul oli see parem kui üldse mitte midagi. Ainult et natuke tekitas segadust või küsimust, et miks taustal Heerold tutvustas külalisi ning siis Saar ja Välba kordasid seda sama, lisades ainult siis veel juurde mõningasi fakte, mida nad osade külaliste kohta teadsid... Natuke meenutas seda kunagist süsteemi, kui Heerold ütles samuti kutsutud külaliste nimesid ja ametikohti ning tagatoas kommenteerisid moekriitikud naiste õhtukleite.

      Kustuta

Back
to top