Mida teie teeksite?

Me jälgime Joosepiga Youtubest sellist kanalit nagu What would you do... If you think that nobody is watching. Sellel kanalil on hetkel 137 lavastatud videot erinevatest olukordadest, mis reaalselt igapäevaselt meie ümber aset leiavad ning siis jälgitakse kaaskodanike käitumist. Kes aitab, miks aitab, kes jalutavad ükskõikselt minema, kes pööravad pilgu kõrvale, kes tõttab appi - ühesõnaga jälgitakse, kes seisavad ainult enda perse eest ja kes on valmis pikemalt mõtlemata ulatama oma abikäe ligimese aitamiseks.

Nii palju, kui on inimesi, on ka erinevaid reaktsioone ja tegutsemisi ja kui kaaskodanik on olukorda sekkunud, siis selle kanali saatejuht astub inimesele kaameraga ligi ja uurib lähemalt, et mis ajendas või andis tõuke aidata toda abivajajat. Aeg-ajalt on ka nendele inimestele ligi astunud ja uurinud, kes on pilgu ära pööranud või minema jalutanud, et miks otsustas ignoreerida antud olukorda. Tavaliselt Sageli need inimesed vastavad, et see ei puutunud neisse. Minu jaoks absoluutselt arusaamatu ja mõistmatu põhjendus. Mäletan sellelt kanalilt üht minu jaoks eriti emotsionaalselt rasket lugu autistidest, keda teised mõnitasid ja irvitasid nende üle nagu nad oleksid väärtusetu inimkõnts. Juba see suhtumine oli vastik vaadata, aga veel hullem oli see, et liiga vähesed inimesed reageerisid ja astusid autistide kaitseks välja. Lihtsalt kurb! Mis sellest maailmast niimoodi saab, kui meid ei koti, mida teistele tehakse? :(  .

Mul on kahjuks olnud selline juhus, kus ühes Tallinna väikeses toidupoes anti mulle vahetusrahana tagasi teise riigi münte segamini eurodega. Ma ei tea, kas see oli meelega, aga kuidagi imelik oli see küll. Ma oskan loomulikult eurosid eristada, aga ma olin tookord kahjuks liiga usaldav, sest müüja oli sõbralik ja lahke olemisega ja libistas mündid mulle otse pihku, no et ma ei peaks neid sularahaaluselt ise kokku kaapima. Mul ei tekkinud sellist tunnetki või kahtlusekübet, et peaks üle lugema või sularaha õigsust kontrollima. Ma ei tea, ju ma siis mõtlesin, et pimedat ei tule ju ometigi keegi petma. Pärast kodus olles avastasin, et mis asja, mis imelikud mündid mul rahakotis on ja kui Joosepilt uurisin, siis saingi teada, et see hoopis teise riigi raha. Aga noh, kui see müüja tegi seda teadlikult, kasutades minu pimedust ja usaldust ära, siis no palju õnne, sai nüüd mõnekümne eurosendi võrra rikkamaks.

Ma saaks aru, kui seal poes käiks igapäevaselt kümneid pimedaid ja kooriks siis iga pimeda pealt mõnikümmend eurosenti, et siis saaks kuu lõpuks arvestava palgalisa, aga lihtsalt nöökida ühte pimedat sedasi.. No ma ei tea, mis selliste inimeste peas küll toimub.

Siin siis video What would you do kanalilt, kus näitlejaks on võetud päris pime mees, kes soovib kohvi osta ja annab 20 dollarilise, mille müüja libistab endale taskusse ja annab pimedale vahetusraha valesti tagasi. Kõike seda näeb muidugi pealt teine järjekorras seisev inimene, kes siis... Eks vaadake ise! ;)



Kuidas teie sellistes olukordades käituksite, kui näete, et kellegile tehakse liiga või ilmselgelt käitutakse valesti? Kas pigem hoiate eemale, kuna pelgate sattuda sekeldustesse või olete pigem selline õigluse jalule seadja?

CONVERSATION

3 kommentaari:

  1. Oled sa kindel, et müüja seda nimelt tegi? Ma olen täitsa nägijana võõraid münte poest saanud ja üks kord lõin poes kogemata eurosendi asemel penni letti. Hajameelne noh! Aga kui see müüja tõesti pahatahtlik oli, siis häbi talle!

    VastaKustuta
  2. Mina olen ka proovinud poes maksta võõraste müntidega. Müüja teatas, et temale need mündid ei sobi ja mina olin täiesti hämmingus, et mis neil siis viga on, et maksmiseks ei kõlba. Alles hiljem kodus sain aru, et eurode asemel proovisin maksta Poola zlottidega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma vastan nii Sulle, kui ka eelkõnelejale, et kliendi puhul ma üldse ei imesta, kui annab kogemata vale raha, aga müüjad on ju nendes sularaha teemades eriti hoolsad ja tähelepanelikud, sest tänapäeval on nii palju valeraha liikvel. Ma muidugi saja protsendiliselt ei väida midagi, aga nagu kirjutasin, siis kuidagi kummalise mulje jättis kogu see vahejuhtum küll. Ütleme nii, et tegi ettevaatlikuks.

      Aa, mulle praegu meenus, et mind on ühe korra veel üritatud tüssata või õigemini see läkski läbi. See oli see aeg, kui töötasin AHHAA Teaduskeskuse pimenäitusel giidina, kuid tol päeval olin ma kohvikus klienditeenindaja ja enne, kui uus grupp sisse lasti, informeeriti inimesi, et otsigu endale taskusse valmis 1€, siis saavad kohvikust endale miskit suupoolist osta. Mul üks inimene ostis kohvi, andis täpse raha ja kontrollisin mündi reljeefsust - kõik tundus klappivat, ainult münt ise tundus veidi õhem, aga kuna serv ja kõik muu oli nagu ühe eurosel ikka, siis ei hakanud inimest oma kahtlustustega solvama. Kuid hiljem selgus, et oleks pidanud ikka laskma nägijal oma kahtlusi kinnitada, kuna tegu oligi teise riigi mündiga, mis üllatuslikult oli sama suur ja sama reljeefiga, aga lihtsalt tiba õhem.

      Kustuta

Back
to top