Blogindusest üldiselt

Üle pika aja võtsin täna enda jaoks aega ja uudistasin erinevaid blogisid. Hetkel ma küll ei suuda enam meenutada, et kelle blogist sai viitamine alguse ja mis veel vahepeale mahtus, aga lõpuks jõudsin MiuMei blogisse (mida ma ka kusjuures aegamööda lugesin, kuid mingil segastel asjaoludel ei olnud teda oma jälgitavatesse lisanud)  ja oma suureks kurvastuseks avastasin, et lõpetab nüüd üldse blogimise ning aegamööda paneb oma kanalid (peale Instagrammi) kinni. Üks teine blogija, Marina, peatus oma blogis pikemalt blogimise turvalisuse küsimustes
, mis pani siis MiuMeid veelkord asjade üle järgi mõtlema ja aitaski juba varem mõtteis mõlkunud otsuse lõplikuks vormistada. Motiividest ja põhjustest saan ma täiesti aru, kuid see mõjus mulle siiski šokeerivana või kuidagi nagu haamriga pähe löök. Sest muidu oleme ju harjunud, et blogija on alati meie jaoks olemas ja jagab oma lugejatele detaile ja mõtteid oma elust ning kui peakski mõni postitus vahele jääma, siis saab kergesti tagantjärgi vanu postitusi üle lugeda.
Nagu ma juba eespool mainisin, siis regulaarselt ma MiuMeid ei lugenud ja seepärast hakkasin kihkukähku postitusi lugema ja sealjuures üritasin salvestada veel mõningasi kasulikke linke, retsepte jmt ja mida rohkem lugesin seda kurvem hakkas, et kus krt ma enne olin?!

Lisaks piilusin täna ka Grete blogisse, kes tegi postituse teemal, millised on neli kõige suuremat viga, mida blogijad teevad. See postitus tekitas minus miskipärast kahetisi tundeid, sest:
1. Miks arvab üks blogija, et tal on üldse õigus nendes punktides? Mul pole selle vastu midagi, kui inimesed soovitavad ja arvavad, aga mulle ei istu taolised postitused, kus tuleb keegi ja üritab olla Ema Teresa sarnane, hakates oma pühakirja kõigile kuulutamaja näpuga järge pidama,et kuidas peaks käituma ja serveerima oma blogi lugejatele. Jah, tõsi, ma võiksin teha näo nagu see ei puutuks minusse ja nagu mul oleks pohhui, aga näete, mul tekkis siiski antud teemast oma arvamus, mida ma üritan nüüd siin uljalt kirja panna. Kõik me õpime oma otsuste ja tegevuste tagajärgedega. Usun, et suurem osa blogijaist on piisavalt nutikad ja suutelised  tegema ise oma statistika põhjal järeldusi. See polnud kindlasti taotluslik, aga sarnased postitused kõlavad a la nii: "Look at me, look at me, I know how to blog correctly!" (kusjuures minu lugejatearv on küll selline, et vahepeal on neid nii palju nagu seeni peale vihma, aga mõni päev on jällegi suht tagasihoidlik see number, aga tundub, et nägijaid siiski pigem huvitab ja paelub see pimeda maailm, või mine ja võta näpust kinni, võib-olla paelub neid hoopis midagi muud :D).
2. Kusjuures üks punkt jäi mulle isegi kõrvu kummitama, mida ma ise n-ö siis Grete meelest valesti teen. Kopeerin  selle punkti täies mahus siia:
 

Enda postituste 24/7 jagamine Twitteris, Facebookis vms sotsiaalmeedias.

Mitte ainult ei kaota sa sedasi juba kogutud lugejaid, vaid käid närvidele ka teistele - sinu jaoks potentsiaalsetele uutele lugejatele. Selline käitumine ühtlasi näitab ka, et oled ainult huvitatud vaatamiste arvust oma blogis. Selle asemel näita, et sa tõesti naudid blogimist ja jaga ka teiste blogijate postitusi, mis sind kõnetavad. Võid ka viidetega postitusi teha samal teemal. Ka nii kogud vaatamisi ja blogi liiklus suureneb.


Ma ei tahaks nüüd kõlada kuidagi kaitsvalt või ennast õigustavalt, aga siiani olen ka mina oma feissbuuki blogilehel jaganud peaaegu igat postitust, olles ise sealjuures mõtisklenud, et huvitav kas see on minu jälgijatele ja lugejatele tüütu, kui ma koguaeg siin oma tegemistest sonin? Eesmärk ei ole ju tegelikult muutuda tüütuks, vaid soov on lugejate elu ja enda jälgimine lihtsamaks teha. Noo, et nad ei peaks koguaeg oma aega minu peale kulutama ja tulema mind bloggerisse stalkima :D (siin saab vabalt jällegi loogika vastupidiseks pöörata ehk et ma just ei blogi ainult vaatamiste pärast, vaid et lugejatel oleks tänu feissile täpne ja mugav ülevaade, millal uus postitus ilmub).
PS. Ma just tegin nüüd Grete soovitusel viitega postituse :D I'm good! ;)
PS2. Ma siis teen väikese katsetuse ja ei postita igat postitust feissi...vaatame, mis saab :)
3. Teise nurga alt asjale lähenedes on jällegi tore, et jagatakse väikseid "bloging tips'e", kuna blogimaastikule lisandub iga päev palju uusi tulijaid ja on ka vanu kalu, kes pole päris oma spotti veel leidnud. Ah, ma ka ei tea, võib-olla olen siiski ülekohtune :)

CONVERSATION

16 kommentaari:

  1. Mulle mõjuvad need "blogging tips" postitused natukene kummalistena seetõttu, et tihtipeale on need kirjutatud blogijate poolt, kes vähemalt minu jaoks on täiesti uued ja veidi tundmatud näod. Muidugi ei jaksa ka mina kõikidel blogidel kätt pulsil hoida ja ehk on nad enda vanusegrupis teada-tuntud, ei tea. Aga üldisemas plaanis eelistaks selliseid soovitusi täis postitusi lugeda pigem blogijate poolt, kellel on juba teatud staaž seljataga ja piisavalt suur lugejaskond kogutud.. :)

    VastaKustuta
  2. Pean tunnistama, et avasin Su blogi ka esimest korda alles siis, kui mainisid seda, kuidas Sa pimedaks jäid. Varem oli Su blogi nimi silma hakanud küll, kuid avanud vist ei olnud. Peale seda loen regulaarset. Mu väike kümne aastane õde on ka pime :)

    VastaKustuta
  3. Ja minu meelest võiksid ikkagi facebookis oma postitusi jagada.. kõiki siis. Mina just sealt näengi, et kas kellelgi on postitusi tulnud või ei. Kui jagamata jätad, siis jääb ka postitus paraku '' kahe silma vahele ''. :D

    VastaKustuta
  4. Jep, nõustun :)
    Ma avastasin Grete blogi Eesti blogipostituste jagamise grupist ja kuna meisterdab ehteid, siis mõtlesin, võib kasuks tulla. Kuid sarnane "bloging tips" postitus oli juba teine selle suve jooksul ja kuidagi hakkas häirima :D

    VastaKustuta
  5. Hmm, mul läks nüüd kommentaaridele vastamise järjestus segamini :D
    Minu esimene kommentaar oli siis mõeldud Britile ja nüüd see vastus on H-le:
    Mul on väga hea meel, et loed regulaarselt minu blogi ja loodan, et Su väike õde on ka üks eriti rõõmsameelne tegelane ;) Tervitused talle :)

    VastaKustuta
  6. Ma leian, et kui on üldse üks koht kus iga enda postitust jagada, siis just nimelt selleks loodud FB grupis. Ja pigem leian, et kui ka postitad tihedamalt, siis püsilugejad on just pigem rõõmsad, et veel lemmik postitab. Seega anna ikka alati teada kui uus postitus. Kes ei loe ja huvi ei paku, see vaataks nagunii mööda sellest.
    Pigem häirib kui valedes kohtades oma blogipostitusi jagatakse. Aga nagu see "soovitus" oli, et mitte Twitteris jne korraga, leian ikka... et kui su Twitter töötabki sellel põhimõttel, et on siiski blogiga suuresti seotud (nagu mul!), siis jaga terviseks. Mul ilmub automaatselt sinna teade, et uus postitus (nagu Bloglovin).
    Kus ehk tõesti mitte iga postitust jagada, on enda FB sein ja oma sõpradele / tuttavatele. Kõik tõesti ei pruugi olla sellest huvitatud ja siis tõesti pannakse lihtsalt, et sinu uudiseid enam ei jälgita. Ehket kui on õiges kohas teatatud postitusest, siis lase käia. Ise ma küll selle pärast tuure maha ei võta :D

    VastaKustuta
  7. Ma küll paluks edaspidi facebooki viidet! Selle postituse leidsin kogemata kui läksin facebooki vaatama et kas ehk mul mõni su uus post vahele ja nägin kogemata su kommentari et uus post on aga minge otsige ise. Ma jälgin alati ainult läbi facebooki uusi postitusi.

    VastaKustuta
  8. Grete esimese punktiga olen ma 100% nõus. Nii sisutühjad on need kommentaarid, mis ongi umbes sellised "äge idee", "lahe postitus" ja siis kommenteerija blogilink. Kui võtad sõna, siis võiks nagu rohkem sisu olla.

    Ja samal arvamusel olen esimese kommenteerija, Brittiga.

    VastaKustuta
  9. Mhmh, selle esimese punktiga nõustun mina ka 100 protsenti ja kahjuks selliseid mitte midagi ütlevaid kommentaare jagub tõepoolest praktselt igasse blogisse. Mul on kusjuures isegi väike vastumeelsus tekkinud nende kommentaatorite osas, kes lisavad ka oma blogilingi, aga noh...samas kõik üritavad jalga ukse vahele saada :D

    VastaKustuta
  10. Kõigile suur aitäh mõtteid jagamast, mul endal ka nüüd pilt veidi selgem :)

    VastaKustuta
  11. Jaga ikka linki facebookis. Ei viitsi koguaeg Su blogis tühja kolada.

    VastaKustuta
  12. Hah, jälle pidid siin tulemusteta ringi kolistama :D

    VastaKustuta
  13. Mina paluksin ka, et Sa jagaksid fb-s iga oma blogipostitust, sest mina ei ole "blogimaailmas" kuigi pädev kodanik. Olen muidugi erinevaid blogisid aeg-ajalt lugenud, kuid enamasti ei ole need mulle huvi pakkunud, et alaliseks lugejaks jääda. Niisiis on vaid kaks blogi, mida ma järjepidevalt loen ja üks neist on Sinu oma. Ma leidsin Sinu blogi just tänu fb-le. Leidsin juba enne seda, kui Sa oma blogi jaoks eraldi lehe tegid, sest meil Sinuga on üks ühine fb-sõber, kes "laikis" üht Sinu poolt jagatud postitust ning niimoodi ilmus Su blogilink minu pealehele. Mul oli hea meel, kui Sa oma blogi jaoks eraldi lehe tegid, sest niimoodi sain ma Sind jälgimisse panna ja olin suht kindel, et fb annab mulle teada, kui Sa oled vahepeal postitanud kas üks või kaks või kolm postitust. Mis parata, elu on nii kiire, et katsun ikka kuidagi lihtsamalt läbi saada. Aga fb-d avades ja nähes, et Kai on midagi postitanud, on mul alati hea meel, et tuleb üks mõnus lugemine igasugu tilu-lilu vahele. Nii et kui see nüüd väga suurt tüli ei tee, siis ma tõesti paluksin, et Sa igast oma uuest postitusest ka fb-s märku annaksid. Ja need, paganama "minu reeglid on ainuõiged ja kehtivad eranditult kõigile"- tädid saada lihtsalt seenele! Sügisene aeg, metsad seeni täis, las teevad midagi kasulikku ka! :D

    VastaKustuta
  14. Hah, Sa meeldid mulle :D
    Ma katsun siis edaspidi anda endast parima, et enam-vähem kõik uued postitused jõuaksid ka FB lehele ;)
    Aitäh nende vahvate kommentaaride eest! You made my day! :)

    VastaKustuta
  15. üldjuhul on blogi jälgimiseks tõhusam tellida teavitused meilile või kasutada RSS voogu, kui on mõni tarkvara, mis seda oskab. Firefox oskab, Internet Explorer oskab, minule teadaolevalt chrome ei oska.
    FB-s kõigi postituste jagamisel on see oht , et need, kes ei taha blogi jälgida, saavad vihaseks, need, kes tahavad aeg-ajalt lugeda, _võivad_ lõpuks saada vihaseks. Need, kes tahavad tõesti igat postitust lugeda, on rahul. Pluss ja miinus. Kes teab, kumb on suurem.
    Lisaks. üks tuttav, kes on seda ala õppinud, väitis, et kui Facebookis lingi juurde kirjutada n-ö just siin ja nüüd kirjutatud kommentaari-kokkuvõtte, loevad inimesed pblogipostitust parema meelega, sest pöördumine on isiklikum ja ega postituse esimesed read ei pruugi alati postitusest kõige paremat ülevaadet anda ka. Kuidas Kai neid jagab, ei ole kursis.
    PS Need soovitused seal on täiesti harilikud, sisuliselt saab need kokku võtta: odavad lahendused ja "hulgi on parem" pole pooltki nii head asjad kui tundub. Kirjutatud seepärast, et paljud tulevad taolistele ideedele. Kui aga mingi soovitus on läbi kaalutud ja leitud, et enda kohta see ei käi, siis on ju kõik kombes. Ja juttu on seal ju postituse jagamisest kõikvõimalikes võrgustikes, no ikka kohe neljas-viies-kuues- kohas.

    VastaKustuta
  16. Mul on FB-s tehtud eraldi lehekülg (Kai pimeduses kobamas) ehk kellele meeldib minu blogi, siis saavad mind jälgitavatesse lisada ja läbi selle end kursis hoida, kui peaks mõni uus postitus tulema :)
    Nii, et kui keegi ei taha teavitusi või hakkab närvidele käima, siis tuleb lihtsalt unlike pressida ja asi lahendatud ;)

    VastaKustuta

Back
to top