Minu paar sõna läbipaistva blogimise kohta


Minu meelest on natuke nõme, kui üks blogija võtab mingi teema, mida lahata ja siis tuleb veel sada blogijat, kes hakkavad sama teema kohta oma arvamust seletama, eriti, kui see on suht kõik ühte auku. Ja nüüd ma olen ise sama nõme (kindlasti olen varem ka olnud), aga ma lihtsalt läksin nii närvi ära, kui lugesin Malluka postituse all olevat kommentaari (ma räägin sellest kurikuulsast läbipaistvast blogimisest). Ma enda läbipaistvusest ei hakka seletama, sest ma arvan, et mul pole siin midagi läbi paista, sest ma ei reklaami ega loosi oma blogis tonnide kaupa möginaid, mida näkku ja pähe määrida (võib-olla siis muidugi reklaamiks, kui mingi firma leiaks, et ma oleks maruhea pimetestija ja seda sõnaotseses mõttes...ma ei hindaks toodet pakendi või värvuse järgi...never say never, aga hetkel ma sellega ei tegele).

Aga, kui nüüd tagasi minna selle läbipaistvuse juurde, kus inimestel on mingi häda peale tulnud, et blogijad pole läbipaistvad, valetavad ja ei kirjuta piisavalt arusaadavalt, et kas tegu on reklaampostitusega või mitte, siis ma tahaksin kopeerida siia Malluka blogist kommentaari, mille kirjutas Liina: "Kõrvalpõikena.. mulle näiteks ei meeldi blogijad, kes annavad trenni- ja toitumisalast nõu, aga ise ei ole vastava

haridusega. Loevad lihtsalt “teadus”artikleid, võtavad seda tõe pähe ja annavad lihtsustatult oma lugejatele edasi.
Nemad peaksid oma postituste juures ütlema, et nad ei ole paberitega toitumisnõustajad või (kehakultuuri
teadukonna või tervishoiu kõrgkooli) diplomiga treenerid."


Jessas küll, nagu päriselt või?! Muide, kui ma siin eelmisel kuul rääkisin ja jagasin oma menüüst ja liikumisest ülevaadet, et mismoodi mina proovin rasvaprotsenti vähendada ja lihasmassi kasvatada, siis igaksjuhuks ütlen, et ma pole toitumisnõustaja, ei paberitega ega ilma paberiteta. Lisaks pole ma lõpetanud ka õpinguid kehakultuuri teaduskonnas ja tervishoiukoolis (pole isegi alustanud ja ei plaani ka alustada...ma lihtsalt mainin edaspidiseks, juhuks, kui mul peaks taas selline pähh-pähh mõte tulema jagada mõnda harjutust või nädalamenüüd või n-ö "tervisliku" retsepti). Ja kõik blogijad, kes ei oma biokeemiku või geeniteadlase diplomit, siis soovitan kõik kreemide ja muude möginate arvustused ära kustutada või eriti rasvase ja paksu trükiga juurde märkida, et te pole akrediteeritud arvustajad.
Liina kommentaari põhjal tuleks ära keelata ka teadusartiklid, sest teate mis? Me võime kogemata sellisel juhul võtta teadusartiklit suisa tõepähe, muig. Ma ei mõista, kuidas küll teadlased julgevad selliste väljaütlemistega meedia veergudele ilmuda, oioi...inimesed on ju nii tumbujumbud ja võivad endale sedasi liiga teha. Blogijad, kes räägivad suhte- ja hingeprobleemidest, siis pressige kohe delete klahvi, sest te pole psühholoogipaberitega või kui keegi julgeb sõna võtta laste kasvatamisest, muredest ja rõõmudest, käitumisest, õppimisvõimest vms, siis parem oleks, kui hangite vastava diplomi, et olete pediaater, lastekäitumisnõustaja, ämmaemand, logopeed, kokk-kondiiter, "Aasta Ema", sest kui taolist paberit pole ette näidata, siis taltsutage oma sõrmi mitte kirjutamast teemadel, mida te ei tunne, ei tea ja pole õppinud...ma ei tea, virutage näiteks enda sõrmed sahtli vahele, siis peaks mõneks ajaks rahu maa peale saabuma.
Aga tegelikult selle asemel, et viriseda, võiksid inimesed selle peale mõelda, et kõik ettevõtted reklaamivad oma tooteid, kui maailma parimad ja kõige kasutajasõbralikumad jmt, kuid näiteks blogijad, kes testivad kogu seda kraami, on nagu katsejänesed ja vaevalt, kui mingi toode muudab nad kärnalisteks, siis hambad ristis kirjutavad, et hullult hea kehapiim, paremat pole ealeski kohanud, nahk jääb nii siidiseks ja tahaks nüüd ülejäänud elu ainult seda ihupiima endale peale määrida... Kas tõesti arvate, et seda valet kirjutaks ainult sellepärast, et keegi viskas blogijale sulli taskusse. Ma arvan, et inimestel on ikka minginegi südametunnistus säilinud ja päris sellist jama ei kirjutaks ja pealegi, kui toode on ikka päris saast, siis hakkab see info nagunii lekkima ka inimeste seas, et tegu pole mingi imekraamiga.
Siiralt loodan, et ma ei pahanda antud kommentaari autorit, sest ma pole akrediteeritud kommentaaride arvustaja. Kui aus olla, siis pole ma mitte keegi. Olen lihtsalt suvaline Maali maalt ja Maali pole ka tegelikult minu päris nimi. 
Ma igaksjuhuks ütlen, et kõik minu pimedusega seotud feilid, tegemised ja kõik kirjeldused minu, kui pimeda silmade läbi, on puhtalt minu isiklik seisukoht ja arvamus (keegi pole mulle selle eest isegi maksnud) ja sorry, aga mul pole diplomit ette näidata, et olen pime. Kas VEKi otsus sobib?

CONVERSATION

10 kommentaari:

  1. Eh, ma arvan, et mõeldi ikka konkreetselt teistele soovituste jagamist ilma nende taustainfot teadmata :) Enda kogemustest jutustamine on ju üks asi ja täiesti okei (kas teed trenni, millist, kuidas, milline on toitumine), aga kellelegi konkreetselt nõu andmine, et toimi nii ja naa ning seejärel kaal kaob, on juba teine asi :)

    Vähemalt nii sain mina aru. Muidugi võisin valesti aru saada.

    P.S. Täiesti lambine küsimus, aga hakkas huvitama: kas su arvutilugemisprogramm "loeb" sulle emotikonid ka ette või kirjeldab neid? :D

    VastaKustuta
  2. Aga siis osa seltskond arvavad ikka, et jagad oma kogemusi ja arvamusi valesti ja liiga pealiskaudselt...ma ei tea...igaljuhul on see teema minu meelest veidi lappama läinud :)

    Mul see kõneprogramm loeb jah neid smilesid. Näiteks nii: face with heartshaped eyes, winking smile, openmouth smile jne.

    VastaKustuta
  3. Müts maha, super postitus! Ma vist muidu peaks üldse blogimise lõpetama, sest põhiteema on ikka minu laps ja pere, sünnitusjärgne depressioon ja muud mured. :D Vb poogibki keegi endalegi haiguse ise kaela nii, et pole veel last saanudki jne. Nojah, aga ega ma jõuagi kõiki neid diplomeid ja pebereid omandada, et blogi pidada, sest kõik teemad on kusagil kellegi targa poolt juba läbi mämmutatud ja mina annan ikka lolli nõu. ;)
    Aga lugemise osas on vast ikka luba olemas- kooli lõputunnistuse näol. :D

    VastaKustuta
  4. Issand, veel üks ilma diplomita blogija :D

    VastaKustuta
  5. Ma tean sellist inimest küll, kes võib kolme korralikuma õlle eest kiita isegi seda, mida ta ise isegi proovinud pole :P Ma arvan, et taoline probleem on pigem neis blogides, kus on sadu või tuhandeid lugejaid, seal, kus blogimine hakkab juba ajakirjanduseks üle minema. Ajakirjanduses on nõue, et artikli juures on ära toodud, kes toetas või finantseeris artikli kirjutamist, kui selliseid oli. Aga muidu. Eestis on tuhandeid umbluuteemalisi blogisid ja lehti, neil oleks oma väidete tegeliku tõestamisega suuri raskusi, kui seda nõutaks. Religioon on nagunii peale pikki vaidlusi määratletud kui mittetõestatav , seda mõlemalt poolt, ja seega selle üle ei vaielda. (teadusfaktid on tõestatavad ja seetõttu vaieldavad, see näivalt paradoks on teaduse alus)

    VastaKustuta
  6. Ma olen alati olnud selline, et usun iseendasse. Nt. see trenni jutt. Ma kaotasin ise, enda tehtud kava ja toiduga mis tundus mulle tervislik peaaegu 5 kg. Netist infi eriti ei otsinud, trenni tegin nii, et tundsin kuidas lihased kaasa töötavad.
    Ma ei eriti enda blogi ei lehvitagi kusagil, sest ei viitsi võõraste käest saadud pasarahega tõmmelda.

    Sina aga oled üks hetke lemmik.

    VastaKustuta
  7. Oo, lahe, olen meelitatud! :)

    Mind pole õnneks väga pasarahega üle tulistatud...vist :D
    Ja mis puutub erinevatesse trennidesse ja toitumiskavadesse, siis tegelikult see ongi nii individuaalne ja mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele ja eks inimene pole nii Tuha-Juhan ka, et ise ei jaga matsu välja, millas talle mingi soovitatud trenn või toitumine ei sobi :)

    VastaKustuta
  8. Ma pole tükk aega nii südamest naernud hahaha :D AITÄH!

    VastaKustuta
  9. Mis puutub sellesamuse rahesse, siis lugesin hiljuti klassivenna kirjeldust lapse mähkimisest. Ja umbes sellist kommentaari, et ventilaatori peale sattunud seesamunegi ei jaotugi seinte peale ühtlaselt. Aga jah, sageli on mul küll tunne, et inimesed ei vaevu enam mõtlema, vaid lihtsalt ütlevad, mis keelel, sest kõik on ju lubatud.

    VastaKustuta

Back
to top