Aga mis siis saab, kui mu silm välja lõigatakse?

Okei, kas teate ka, kui mitmendat korda ma antud postitust alustan? Ega vist. No umbes 57 korda olen algusread ära kustutanud, kuna mulle tundub, et ma ei oska või ei suuda neid õigeid sõnu leida, kirjeldamaks neid emotsioone ja miljoneid mõtteid, mis on mul viimased nädal aega peas kedranud.

Tean, et paljud minu lugejad imetlevad minu elurõõmu, positiivsust ja seda kurikuulsat musta huumorit, mida ma ikka ja jälle oma pimeduse üle viskan ning mis on minu jaoks toiminud icebreakerina, aga järgnev postitus tuleb täiesti emotsiooni pealt - rabe ja toores, täpselt nii nagu ma end praegu tunnen. Kuid ärge laske end ära ehmatada minu emotsionaalsusest ja paanikast, justkui see oleks nüüd #seetundlikteema, mida minuga suheldes tuleks vältida - kindlasti mitte! Ma olen endiselt seda meelt, et suhtun ka edaspidi oma pimedusse yololt ja kompleksivabalt, sest mulle meeldiks mõelda, et sõna "pime inimene" pole ainus mind iseloomustav sõnapaar.

Kui korraks minna tagasi sellesse aega, mil ma kaotasin oma nägemise (kes pole veel minu looga kursis, siis saate lugeda siit, kuidas ma jäin pimedaks vol. 1 ja kuidas ma jäin pimedaks vol. 2
), siis ma endiselt tunnen, et minu jaoks polnud pimedaks jäämine maailma lõpp, musta auku langemine või midagi muud sellist. Jah, mul on omad momendid, kus ma tunnen kurbust, pettumust ja aeg-ajalt isegi frustratsiooni, sest ma olen siiski inimene, mitte robot. Õnneks ma ei tunne neid tundeid siis, kui ma ise milleski feilin või satun piinlikusse olukorda, aga aeg-ajalt viskab küll rihma maha, kui olen andnud endast parima ja siis tuleb keegi ninatark ja kukub näägutama, et miks sedasi tegid, teistmoodi oleks saanud palju paremini jne. Nagu halloo, tee siis palun ise, kui minu tehtu ei sobi või jaga siis näpunäiteid, kuidas järgmine kord teha paremini, eksole. Vinguda oskab meist igaüks.

Ookei, ma tunnen, mismoodi antud post juba praegu vaikselt metsa poole kisub, sest ma ei suuda isegi ühes teemas püsida...

Ma ütlen ausalt - viimased nädalad on olnud minu jaoks paras rollercoaster. Ma käisin nimelt kuu alguses silmakirurgi vastuvõtul. Ega ma muidu poleks sinna roninudki, aga no see töövõime uus hindamissüsteem nõuab seda, et arst kinnitaks, et ma pole vahepeal ikka veel mingi imeväe läbi nägijaks hakanud. No nüüd võite täiesti kindlad olla, et EI OLE, sest teate mis mulle öeldi? No eks pealkirjast võisite juba aimata. Kirurg vaatas mu silmi ja tõdes, et minu vasaku silma võrkkesta verevarustus on tänu retinopaatiale halb, väga halb. Lausa nii halb, et enamus veresooni on valged, mis näitabki verevarustuse puudumist. Ma ausalt öeldes polnud valmis selliseks uudiseks ja ma tunnistan ausalt - ma kardan!

Loomulikult oli mu esimene küsimus oftalmoloogile, et mida see mu silma jaoks tähendab ja vastuseks sain, et mitte midagi ja pole tarvis muretseda. Esialgu rahustas saadud vastus mu maha, kuid alles hiljem hakkasin mõtlema ja mul tekkis kerge deja vu tunne, sest täpselt 10-aastat tagasi, täpselt selles samas kabinetis, ütles teinegi silmaarst mulle seda sama "Pole tarvis muretseda!" ja dadaa - kolm kuud hiljem lõpetasin ma pimedana. Nii et, kes saab kinnitada, et seekord ei lähe samamoodi ja seda mitte muretsemise juttu rääkige palun mu vanaemale, eksole.

Ma mõistan, et ega arst ei tohigi patsienti oma oletuste ja juttudega enneaegselt paanikasse ajada, aga teatav avameelsus ei teeks paha, sest praegune teadmatus on põhjustanud vastupidise olukorra ja tekitanud minus mustmiljon küsimust: kas see tähendab, et kui mu silm otsustab lõplikult kraanid kinni keerata, kas mu silm hakkab kärbuma? Kui hakkab kärbuma, kas see tähendab silma välja lõikamist? Kui silmad on paarisorgan, siis kui palju see mõjutab teist silma ja kui suur on võimalus, et mõlemad silmad lõigatakse välja? Kui mu silmad lõigatakse välja, kas ma mahutun selle protsendi hulka, kellel organism võtab omaks proteessilmad? Jeebus küll, kui elurõvedalt see kõlab! Kui mul on piisavalt pappi (mida mul kahjuks ei ole), siis kas ma saan endale valida meelepärase silmaiirisega klaassilmad? Näiteks rohelised, helesinised või hoopis rohekad-lillakad või mitu komplekti, no iga outfiti jaoks erivärvi? Kui öeldakse, et silmad on inimese hingepeegel, siis kas koos minu originaalsilmadega lõigatakse välja minu hingepeegel? Tean, et kõik need tunded ja küsimused, mida ma oma peas ketran, need on teadmatuse vili ja teadmatus on hirmu kasvulava, aga no päriselt. See on nüüd küll mingi level miljon ja pimedaks jäämine kahvatub kõige selle kõrval.

Okei, ma pean vist minema ja tegema endale ühe rahustava kummelitee, sest muidu mu pea plahvatab nende mõtete all. Igatahes teadke, et kui lähima paari aasta jooksul peaks asi selleni jõudma, siis ma ei garanteeri, et ma olen sama tšill ja teen kohe järgmisel päeval peale oppi Facebooki laivi ja demon kõigile oma uhkeid silmakoopaid ja leelotan, et kõik on väga OK ja läheks iga kell uuesti sellisele opile. Hahaa, ma ei tea miks, aga ma hakkasin praegu mõtlema oma pimedusega seotud äpardustele ja kui ma peaksin ühel ilusal päeval saama klaassilma(d), siis on ju oht, et ma kaotan need ära või kui hakkan seda proteesi puhastama ja see libiseb mu käest põrandale, siis Janet arvab, et tegu on palliga ja jookseb rõõmsalt "minu silm" hambus mööda elamist ringi. Okei, nüüd läks küll veits lappama.

PS. Kui silmakirurg visiidi lõpus nentis kurvalt, et kahjuks ei saa mind nägemise osas aidata, siis ma täiesti siiralt vastasin: "Aa ei, ma olen praegusega väga rahul!" :D Antud lause võttis isegi tohtri muhelema :D

PSS. Eem, ma lugesin praegu oma posti läbi ja no anna kannatust. Ma ise olen tegelikult päriselt ka mures oma silmade pärast ja kardan, et mu mitte toimivad silmamunad lõigatakse peagi välja, aga ikka ma suudan kirjutada oma hirmust ja paanikast läbi musta huumori. Mis mul viga on või kas mul üldse ongi midagi viga? Kas see on mingi psühholoogiline kaitseefekt või ma olengi selline või mis asja? Ühesõnaga selline ma olen - võtke või jätke! :)

CONVERSATION

14 kommentaari:

  1. Kai, oled super tore ja tugev inimene! Igaühele antakse nii palju, kui ta jõuab kanda ja ma ei tea kedagi teist, kes suudaks sellise postituse kirjutada, tõsiselt nagu vau! Pai!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ise usun ka, et tuleksin selle katsumusega toime, aga eks see ole ikka natuke hirmutav ka.
      Pai vastu! :)

      Kustuta
  2. Loodan südamest, et kõik läheb kõige paremini ja saan vaid julgustada, et Su elurõõm viib Sind ilmselt läbi halli kivi ka, rääkimata siis mustadest aukudest. Igatahes võid Sa alati teada, et Sul on hulk sõpru ja mitu elukaaslast, kes kindlasti Sulle toeks on ja kasvõi lohistavad Su läbi kõige hullema, kui vaja.
    Aga igatahes, kui peaks ka juhtuma kõige hullem ja Sa tõesti pead oma nägemisorgani loovutama ja kui Sulle siis ikka see saadud silmaiirise värv üldse hingepeegli olemusega kokku ei sobi, saab maailm juurde ühe šiki piraadi. :D Või hangid endale paar kreisi välimusega silmamuna ja käid nendega (s)ilma tegemas nagu üks Eesti suusatajanna oma vampiiriläätsedega...
    Jättes tögamise kõrvale, soovin Sulle ikka seda rõõmu ja jõudu, mis ei vii edasi mitte ainult Sind, vaid ilmselt kes teab veel kui palju inimesi Su ümber!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, kui inspireeriv ja tore ja armas kommentaar. Mul läks meeleolu kohe lakke ja korraks kujutasin end isegi šiki piraadina ette ja mulle täitsa meeldis see kujutluspilt :D

      Kustuta
  3. Ma usun, et vahet pole millise kehaosa eemaldamine ajab inimese paanikasse. Aga milleks ette paanitseda, nende teemadega tegeled siis kui opp tehtud ja silmaproteesi valik päriselt käes :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mul oli tarvis see endast välja kirjutada ja teistega jagada, et hakkaks kergem ning praeguseks olengi juba maha rahunenud! ;)
      Mis puutub paanitsemisse ja muretsemisse,siis ega me alati ei saa valida neid emotsioone. Need lihtsalt kas on või siis ei ole.

      Kustuta
  4. Hei, armas Kai! Soovin Sulle tugevust ja kõike paremat selle silmalooga seoses. Kirjutasin eile lühikese kommentaari, kuid miski sõi selle ära. Avastasin silmade ja vereringega seoses mõned aastad tagasi prantsuse rannikumänni ekstrakti nimega Pycnogenol. See on väga hea vahend vereringe parandamiseks ja artikleid selle kohta võib leida nt pubmedist. Saadaval on see nt Ülikooli Apteekis, aga odavaim on minu kogemuse järgi justvitamins.uk. Teaduslikke uurimusi on selle kohta päris palju ja mind on see päris palju aidanud ja mitte ainult silmadega seoses. Lisaks jätsin oma menüüst välja kiired süsivesikud ja suhkrud enam ei hüppa nii palju. Ehk on abiks. Viibin veel mõned nädalad Tartus ja kui soovid, võiks üle pika aja ehk kokku saada. Kallid Sulle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui ma ei eksi, siis ma olen aastaid tagasi miskit kuulnud sellest rannikumänniku ekstraktist, aga olin unustanud, nii et tänud meelde tuletamast, uurin apteegist.

      PS. Kokku võiks ikka saada. Oleks vahva! :)

      Kustuta
  5. Loodetavasti ei juhtu kõige halvem ja saad oma silmad endale jätta, kuid kui peaks juhtuma, siis väike näpunäide millest hoiduda.
    Ühel mu sõbral, noor kutt 26a, on ka klaassilm. Olen harjunud teda oma klaasist silmaga nägema ja mind see ei häiri, eks vahel ole imelik küll talle otsa vaadata kui üks silm vaatab otse ja teine on ei tea kus, aga see selleks :D
    Nimelt oli meil ükskord roadtrip plaanis. pidin talle hommikul koju järgi minema ja peale võtma. Tema aga magas sisse ja telefonile ei vastanud. Heale sõbrale kohasena prõmmisin uksele ja tinistasin uksekella niikaua kuni unimüts tõusis, ukse avas ja mina pikali pidin kukkuma sest tüübil polnud silma peas 😂 Ehk jutu point, ära ava uksi ilma silmata 😄

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hahaha, ma tänan selle suurepärase nõuande eest! :DD

      Kustuta
  6. Pea vastu, kallis Kai! Loen su blogi küll tihti, aga seni veel kommenteerinud pole (vist). Igatahes sinu must huumor on nii-nii äge ja ainult sina suudad sellisel teemal vist jah läbi musta huumoriprisma kirjutada ja see on lihtsalt... kõige ägedam. Minu silmis näitab see su tugevust. See koht Janeti kohta oli ka super hea :D Ma tean, et see ilmselt ei lohuta, aga see poleks ju tõesti maailma lõpp, kui pannaksegi uued silmad? :D Ise ka ju kirjutasid, et mittetoimivad silmamunad võetaks siis välja. Ma arvan, et tehnoloogia on tänapäeval juba nii kaugele arenenud, et kindlasti leiduksid sulle ka sobivad klaassilmad, mida organism eemale ei tõukaks. Kõik on tehtav ja ma arvan et sa oleksid just väga äge nendega :) Ja kui silmad on hinge peegel, äkki sa saaksid mingid mega kiftid silmad, mis peegeldaks sinu imeilusat hinge ja oleksidki veel erilisem. Ning ma arvan, et sa oleks siis juba nii tugev, et võiksid ühe facebooki live teha küll. Arvestades kõike mis sa juba läbi elanud oled ja kui tugevaks see on sind kasvatanud, mis see siis ära ei oleks. This too shall pass. Kõike head sulle ja paid!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oeh, ma muudkui ohkan ja naeratan, sest no kas saab veel motiveerivamalt ja toredamalt kirjutada. Kui mul enne oli teadmatuse ees hirm, et mis ja kuidas silmadega saama hakkab, siis nüüd neid kommentaare lugedes, on minu väikseimgi hirm kadunud. Aitäh ja paid vastu! :)

      PS. Ma olen otsustanud, et kui peaksin tõesti klaassilma(d) saama, siis ma suhtun nendesse kui aksessuaaridesse, no et vastavalt aastajale, meeleolule, üritusele ja outfitile hakkan silmavärve vahetama :D

      Kustuta
  7. Aa ja muide, Sa võid lasta ju klaassilma sisse led-tuled installeerida. Oh neid reaktsioone siis, kui nad Su säravatesse silmadesse (säravasse silma) siis vaatavad. :D

    VastaKustuta
  8. Armas Kai!
    Minu hea sõbranna-töökaaslane sai aasta tagasi hobuselt pisut liiga kõva löögi ja selle tõttu kaotas ta oma vasaku silma :( tean,et taastumine oli päris keeruline periood..olla kodus 24/7..hunnik ravimeid ja valu..ja noh..olles 21 ja kaotada ühest silmast nägemine,kaotada silmamuna ja saada näkku päris mitmeid arme...seda kõike ühekorraga oli ikka väga palju!!
    Agaaa..kui sa näeksid teda täna..arstid on teinud imelise töö..armid on vaevu märgatavad ja tema silmamuna protees(kas see on õige sõna kasutada!?) näeb välja niiiii päris,et inimesed kes ei tea..ei märka never,et tema silmmuna pole tema nö päris silm :)
    Ma pean sulle temast pildi saatma ja Joosep võib sulle siis kirjeldada ja ma olen kindel,et ta ei saaks never aru,et midagi minu ilusa sõbranna juures nö out of ordinary oleks :)
    Seega Kai..isegi kui peaks minema nii..siis tänapäeva meditsiin on IMELINE ja sa saad olla ikka imeilus nagu sa praegugi oled :) kallidpaid ☀️

    VastaKustuta

Back
to top