Kuidas Sul läheb?

See on nii tavaline, kui keegi küsib Sinult, kas siis mõni hea sõber või tuttav, et kuidas Sul siis kah läheb. Ja alati ei saagi päris hästi aru, et kas tegu on viisakusega, jutualustamisefraasiga või tõesti siiras huvi ja teadmine, et inimene on võtnud eraldi aja, et kuulata Sind. Minul on tavaliselt sellistele küsimustele stampvastused, mis võib mind nüüd paistma panna, et olen silmakirjalik või võlts, aga no miks peaksin ma kõigile hakkama üksipulgi lahti seletama, et mis on minu hetke mured? Tavaliselt nendest mitmest stampvastusest valin sobivaima selle järgi, et oleneb, kes küsija on. Ma ei tunne, et ma tahaksin näiteks suvalisele teretuttavale laotada terve oma viimase aja mured ja tegemised letti ning vaevalt see toda inimest reaalselt huvitakski. Hea sõbraga on lood muidugi täiesti teised, aga mul on ainult (või no mis ainult, sellest täitsa piisab) paar sellist sõpra, kellele ma saan ja räägingi oma kõikidest muredest ja rõõmudest. Ja üldiselt ma olen püüdnud analüüsida oma viimase aja tegemisi ja sündmusi ja siis sellest tuletanud vastuse, et läheb kas hästi, keskmiselt, nii ja naa või vaikselt. Aga siis just reedel hakkasin uuesti selle küsimise ja vastamise peale mõtlema ja jõudsin mõtteni, et kui järgmine kord sõber küsib selle küsimuse, siis püüan talle seletada, et ma ei saa sellele üheselt vastata, kuna mõni asi võib mul maruhästi minna ja samas mõne teise valdkonna asi võib samal ajal olla puhas saast. Ja nagu tellitult sama päeva õhtul küsibki üks sõber minult, et kuidas mul läheb. Võib-olla inglased ongi selle enda kultuuris muutnud lihtsalt viisakuskäibefraasiks. "How are you doing?", "I'm fine. And how are you?", "I'm fine to." Ja ongi lõpuks ometi viisakused vahetatud mõtleb inglane ja saab asuda konkreetse jutu juurde. Ma mäletan, kui ilmekalt minu inglisekeele kursuseõpetaja seletas, et inglasi ei koti, kui Sa hakkad neile rääkima, et Sul on abielus see ja too mure, raha pole piisavalt ja tervis on kehv ja üldiselt läheb hetkel halvasti. Sellist asja ei tohi nagu isegi välja öelda, et mul läheb hetkel halvasti, ennekuulmatu.
Aga mina siis püüdsin samuti oma sõbrale selgitada, et väga keeruline on vastata tema küsimusele, kuna inimeste elud koosnevad nii erinevatest valdkondadest ja olukordadest ja blablabla. Ja teate mida too sõber mulle ütles ja mitte lihtsalt ei öelnud, vaid katkestas mind minu sonimisel? Ta ütles: "Ei-ei, Kai, ma küsin, et kuidas SUL endal läheb. Ma pean silmas, et kuidas Sa ise endaga rahul oled ja kuidas end tunned, sest see, et kas tööl on sitasti, või on rahamured või on suhtes probleeme vms, neid on alati, aga ma pean silmas, et kuidas Sa ise oma tegemistega rahul oled."
Uskumatu, aga ma polnud kunagi varem nii mõelnud, kuidas ma ise endaga rahul olen. Või noh, seda ma olen ikka tundnud, et kohe üldse pole täna endaga rahul, sest liiga palju sai laiseldud ja pooled tegemist vajavad asjad jäid tegemata jne. Aga kui juhtis minu tähelepanu sellele, et kuidas ma ise endaga rahul olen ehk kuidas mul läheb, siis ma sain vastata, et mul läheb hästi, sest ma olin ju koristanud (nõud pestnud, tolmukaga toad üle imenud, ja jõulupuu kokku korjanud), ahju kütnud ja linnas käinud jne.
Mulle kohe väga meeldib see mõttelaad, sest ma saan nüüd öelda, et mul on kaks päeva järjest läinud imeliselt. Nädalavahetusel vahetasin voodipesu, pesin pesu ja juba on puhas pesu ka kappides, süüa tegin, tolmu võtsin, hakkasin korralikult ja tervislikult toituma, alustasin vitamiinide võtmist ja nii ongi. Mul on kuidagi palju lahedam olla, kui saan tunda, et ma olen ise rahul. Vahet pole, kui keegi teine pole minuga rahul, sest alati leidub keegi, kes pole rahul ja miks lasta sellel oma meeleolu rikkuda.

CONVERSATION

5 kommentaari:

 1. Sinuga kohtumine neljapäeval made my day, naeratasin omaette terve õhtu :).

  VastaKustuta
 2. Tsiises, neljapäevast on nii palju aega möödas, et ma isegi ei mäleta, mida ma sel ajal tegin või kus olin. Äkki värskendad mu mälu? :D

  VastaKustuta
 3. PS. Mul on siiralt hea meel, et I made your day ja panin Sind naeratama! ;)

  VastaKustuta
 4. Hahaa, ma ei tea miks, aga mul oli koguaeg mälus, et kohtusime reedel, aga nüüd kuis ütled, et see oli neljapäeval, siis meenub nagu oleks jah nii olnud :D

  VastaKustuta

Back
to top