Trennijutte vol. 200

Nonii-nonii, eile sai siis kaks nädalat minu trennist ja tervislikust toitumisest ning kuna vahepeal oli kõhugripp, siis võrreldes eelmise nädala esmaspäevaga, olen ma kõvasti kaalu kaotanud. Meenutuseks, et eelmine nädal kaalusin 56,4kg, siis eilse hommikuse seisuga kaalusin 54kg. Okei, numbrid numbriteks, tegelikult ma katsun nädalas ikka korduvalt oma kõhupekki ja uurin siit ja sealt, et kuidas pekk väheneb. Ma pole päris kindel, aga vist väheneb küll.
Olen oma armsate lugejate soovitustekohaselt nüüd veidi julgemalt toituma hakanud ja ei näri enam suures rasvumisehirmus ainult kuivikuid ja kurki. Olen menüüsse lisanud kana ja riisi, kuigi selle viimasega on mul jällegi kahetised tunded, sest päris paljud väidavad, et riis on kurjast. Kas siis ainult valge riis on kaloririkas või on pruun riis samuti paha-paha ja liialdada ei tasuks? Veel ostsin lugeja soovitusel neid Valio kohupiimakreeme, kus Ott Kiivikas ilutseb peal. No, et vähem rasva ja ei sisalda suhkrut, aga selle eest rohkelt proteiini. Ostsin kohe kolm erinevat maitset- banaani, kakao ja ananassi. Kuigi ma pole veel ühtegi neist proovinud, siis kahtlustan, et ma hakkan kahte esimest fännama. Söönud pole ma neid jällegi sellepärast, sest mul tekkis jälle küsimus. Kas ma peaksin neid sööma enne trenni, trennipäeval, peale trenni või täiesti suvalisel argipäeval, kus mul polegi trenni kavas? Tunnen end nagu idioot, kes on avastamas spordi- ja trennimaailma ja kes tahab ikka vastavalt koolijütsile kõike hästi ja õigesti teha. Ma mäletan oma lapsepõlvest, et kui minu pinginaabri suur vend koos sõbraga jõusaalist tulid, siis kohe keevitasid endale sisse mingi proteiinijoogi, no et ikka musklit kasvatada. Ma nüüd päris Kiivikaseks ei taha saada, aga veidi lihast kasvatada jne võiks ju ikka ja kuskil ajusopist meenuks mulle justkui, et valel ajal ei tohi ka süüa, sest siis organism konverdib kõik rasvaks ja siis üks sõber ütles, et 2h enne ja pärast trenni ei tohi süüa, et see läheb ka kõik rasvaks. See kõlab juba mullegi utoopiliselt.
Eile sattusin lugema Postimehe artiklit teemal "10 toitu, mis polegi nii tervislikud, kui arvasid". Ma ei hakka nüüd kõiki ebatervislikke toite siia uuesti topelt välja listima, sest enamus neist olid suht loogilised. Kuid päris vaka all ma oma suud ei hoia. Tahtsin omaltpoolt soovitada puuvilja- või jogurtismoothide asemel võtta Boosterist selline mahl nagu Sprint Mint. Koostisosad võivad alguses kõlada kuidagi eemalepeletavalt (spinat, kurk, piparmünt, spargel, õun, jää), kuid ma kinnitan, maitse on imehea.
Teine ebatervislik toit, mis mind üllataval kombel üllatas, kuigi ma ei tea isegi miks (ise ju just eelpool kirjutasin, et riis on kaloririkas), aga üllatusin, kui lugesin, et riisisnäkid kuuluvad sinna mitte tervislike toitude alla. Ma olen neid ikka aegajalt krõbistanud ja Joosep tõi ka just mulle uue paki, aga enam ma ei taha neid süüa. Söödan külalistele (nüüd siis teate, millega teid kostitan, kui külla satute :D). Nii naljaga pooleks ütleks, et selle riisijutu peale tundub, nagu need Aasiamaade inimesed toituksid väga halvasti :D
Ja nüüd päevapauk, mis mind jalust rabas- kookosvesi. Ma olen päris mitmest trenniblogist korduvalt lugenud, et oo kookosvesi on ülihea ja just seda peategi jooma trenni ajal ja peale trenni, kuna on parim janukustutaja. Aga see sisaldab 18 grammi ehk 4 teelusikatäit suhkrut 200 ml kohta. Vot Sulle särakat.

CONVERSATION

4 kommentaari:

  1. Valio kreemis pole küll suhkrut, aga on keemia- sünt magusained aspartaam ja atsesulfaam. Diabeediga ole ettevaatlik!

    VastaKustuta
  2. Tegelikult peaks söömisega olema siiski nii, et sa otseselt ennast väga palju ei piiraks - muidu jääbki kaalulangetus lihtsalt kaalulangetuseks ja ei lähe üle tervislikuks eluviisiks, mis on aga palju mõistlikum variant, sest tagab pikaajalise heaolu. Toidu mitte piiramise all ei mõtle ma seda, et võiks päev otsa kummikomme sisse ajada, vaid pigem seda, et kui on kõht tühi, siis tuleb ikka süüa ja mitte muretseda iga konkreetse toiduaine kalorsuse või makrotoitainete pärast. Võimalikult palju tuleks valida töötlemata toiduaineid ehk süüa köögivilju-juurvilju-puuvilju. Samuti on suhteliselt vähe töödeldud riis ja kartulid, ei tapa sind ka need :D
    Ei ole nii hullult asi ka üldse süsivesikud-valgud-rasvad tasemel, kuna igast grupist võib leida väga erineva toiteväärtusega toite. Süsivesikud näiteks ei ole iseenesest halvad, sest kaks toiduainet, mille mõlema moodustavad suures osas süsivesikud on näiteks sõõrik ja lillkapsas.
    Lisaks ei ole ka vajalik trenniga alustajatel kohe hakata suurtes kogustes valgukohupiimasid, valgupulbreid jms muretsema. Isegi veganid, kes ei söö absoluutselt loomseid tooteid saavad 70% rohkem valku kui nende keha vajab ning kõigesööjatel on see protsent veelgi suurem, seega kõrge valguvajadus tekibki alles intensiivsel sporditegemisel, profisportlastel jne.
    Kokkuvõttes, vähem paanikat, vähem töödeldud toitu ning edu tervisliku elu suunas liikumisel! :)

    VastaKustuta
  3. Tänud mõtteid jagamast! ;)
    Ma selle Valio kohupiimakreemi süsikate ja magusainete pärast eriti ei muretse, kuna süstin insuliini ikka süsivesikute järgi.
    Mis puutub toidu piiramisse, siis ega ma toitu nii ei piiragi, et kannataksin pideva näljatunde all, vaid lihtsalt täiesti kindlalt olen menüüst välja jätnud nisujahu ja sellega valmistatud tooted, kartulikrõpsud või üldse sarnased tooted, kommid, kartul. Praegu olen teinud endale riisi, tatart, kana, aedviljasegu ja menüüsse kuuluvad veel porgandid, apelsinid, kurk, tomat, rohelise salatisegu, kuivatatud õunalaastud, banaan, pirn, oad, piim, 20% hapukoor, leib, 2,5% piim, õunad, krevetid, heeringas ja muud kalalised jne.

    VastaKustuta
  4. Ahjaa, rasvade saamiseks närin vahest mandleid, metsapähkleid, seedrimänniseemneid ja praadimisel kasutan ainult oliiviõli...need on minu meelest tervislikud :)

    VastaKustuta

Back
to top