Mul on pimedana imelik päikeseprille kanda

Paljud vist teavad, et üheks ülemaailmseks pimedate tunnusmärgiks lisaks valgele kepile ja juhtkoerale on ka päikeseprillid. Mina ei tunne seda pimedate ajalugu nii hästi, et sellel teemal sõna võtta ja rääkida, et kust selline pimeda prototüüp on välja karanud... Võib-olla tuleneb see sellest, et välismaal on see päikeseprillide teema rohkem levinud, Eestis aga mitte nii väga. Aga miks üldse päikeseprille pimedad kannavad, selleks on erinevad põhjused. Näiteks üks põhjus võib olla see, et pime polegi päris pime, vaid nägemisjäägiga ja päevavalgus teeb silmadele haiget, või näiteks on silmad sünnijärgselt või õnnetuse tagajärel moonutatud, või et lihtsalt kaitsta silmi okste või mingi muu sellise sodi eest. Olen kuulnud ka sellist versiooni, et pimedad kannavad nägijate pärast päikeseprille, et mitte põhjustada neis ebamugavustunnet, kui suhtlevad lives, sest üldjuhul puudub omavaheline silmside. Või mis üldjuhul...see puudubki. Ma võin ju otsa vaadata ja inimese isegi selle "täpselt silma vaatamisega"  ära petta, tekitades talle tunde, et ma justkui päriselt ka näeksin tema silmi, aga reaalselt see nii pole. Üritan tegelikult puhtalt hääle järgi vestluskaaslase silmi tabada. Mõnikord see õnnestub, mõnikord aga mitte.. Silmside on tavaliselt vestluse juures üks kõige oluliseimaid osi. No ma ei tea...oletame, et lobisen ühe nägijaga, kes üritab mulle mingisugust delikaatset juttu oma keerulisest elust edastada. Sellises olukorras oleks vist viisakas väljendada oma sajaprossalist kohalolu, et tõepoolest kuulan ja mõtlen kaasa, aga see on suts complicated, kui mina samal ajal vahin eneseteadmata temast nagu tühjast kohast mööda. Ühesõnaga põhjuseid, miks pimedad päikeseprille kannavad, on mitmeid.
Mina päikeseprille üldjuhul ei kanna, kuigi väga tahaksin. Ei, mitte sellepärast, et mind kohutavalt häiriks, kui mulle päike silma paistaks või et mul oleks hirmus vajadus oma silmi peita / varjata teie eest. Ei, minu puhul pole asi üldse selles, sest minugi poolest võiksite te mu silmi vahtida 24/7 ja kõikvõimalike nurkade alt ja seda täpselt nii kaua kui süda lustib ja hing ihkab. Mina tahaksin kanda päikeseprille hoopis enda välimuse isikupärastamiseks ehk aksessuaarina. Tänapäeval on ju mega lahedaid prille, aga enamasti jäävad need sahtlisse, sest mind häirib see teadmine, et ma ei saa päikeseprille kanda ilma mingisuguste tagamõteteta. Jah, nüüd ütlete, et aga kanna, keegi ei keela ju. Aga vot mind häiribki, et nii äge aksessuaar nagu päikeseprillid on tehtud pimedate üheks tunnusmärgiks. Nagu mingi nõme ja loll kleebis, mis on otsaette kleebitud ja seetõttu ei saagi pimedad päikeseprille puhtalt aksessuaarina kanda, sest teistesilmis see pole aksessuaar, vaid mingi silmade varjamise teema. Kui ma astun tänavale päikseprillid ninal, juhtkoer kõrval, siis inimesed ei mõtle ju, et oii, kui ägedad prillid või et oi, päike vist pimestab toda pimedat :D Ma arvan, et pimedat kohates, kellel on päikeseprillid ees, et siis esimene mõte on ikka see, et huvitav millised ta silmad on või miks silmi varjab ja alles teine mõte on võib-olla see, et oii, näe täitsa täkkesse oma prilli valikuga läinud. Isegi, kui ma oleksin selline pime, kes tahaks varjata oma silmi või kellel oleks vaja varjata mingisuguse moondumise tõttu, isegi siis ma ostaks vist endale kümneid paare päikeseprille. Mitte nii, et ostan rohelise raamiga prillid ja siis kannan neid punase kleidi, sinise pluusi, oranži sviitriga jne. Ma tahaks kanda päikeseprille niisama tavalise tarbeesemena nagu nägijadki seda teevad ja ilma, et mind pistetaks kõigi teiste pimedatega ühte patta. You know what I meen?!    
Käisin paar päeva tagasi emal külas, või õigemini käisin ema pool, et talt oma beeži semisnahkse jaki juurde sobivat salli, kindaid ja käekotti laenata. Ühtlasi demos ema mulle oma viimasel ajal ostetud päikeseprille. Ma muidugist pidin koheselt saama neid proovida. Tema sõnul pidavat mulle need prillid lausa valatult sobima. Palusin siis ka kõikidest prillidest pilti teha, et saaksin hiljem kodus Joosepile ka näidata. Aga, kui ma täna siis nende piltidega lagedale ilmusin ja tema arvamust küsisin, siis purskus üle korteri naerma. Alguses ma ärritusin, sest sain aru küll, et naerab minu üle, aga mis põhjusel, seda ta ei öelnud, ainult irvitas. Lõpuks kui suu avas, siis ütles, et ma oleksin justkui otse Lenini ajastust välja kukkunud babulja, sest need olevat kunagi selliseid häästi suurte raamidega prille kandnud (väidab mees, kes on sündinud aastal 89). Ainult ühe ehk Keskmise pildi peal pidavat ma olema enam-vähem normaalne...mida iganes see ka siis ei tähendaks. Mina tean ainult seda, et normaalne pole minu jaoks kunagi piisavalt hea. Igatahes Joosep väga tahtis, et ma neid pilte ka teiega jagaksin, sest siis saaks tema sõnul palju huumorit. Muig.


CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Hei Kai! Keskmisel pildil olevaid päikeseprille pead küll ema käest laenama (näiteks igaveseks :D). Sobivad sulle suurepäraselt!

    VastaKustuta
  2. Hahaha, ma hakkan siis läbirääkimisi pidama :D

    VastaKustuta
  3. Viimasel pildil olevad prillid meeldivad mulle! :D tänapäeval on see väga in, sellised suured ja änksad noh :D ja minu meelest need prillid siin piltidel olevad ei ole üldse nö "tüüpilised pimeda prillid". Vastupidi, ongi aksessuaarid mitte näiteks tarbeesemed. Kasuta julgelt.

    Tuli veel selle Sinu prilli jutuga meelde kuidas mu sõbranna rääkis (ta ratastoolis ja ei saa kõndida) et tema käest on küsitud selliseid küsimusi nagu, et miks sa jalanõusid kannad kui sa ei kõnni!? Või, et miks sa käekotti kasutad kuigi hoiad seda süles mitte õlal!? :D aga just sellel lihtsalt põhjusel, et nö olla "normaalne" inimene ja teha/kanda asju nagu teevad seda "terved" inimesed. Okei jah, jalanõud kaitsevad ja annavad sooja ka inimesele kes ei saa kõndida aga samas, ta võiks sooja saamise eesmärgil ka 2 paari villaseid sokke näiteks jalaotsa tõmmata! :D
    Tuli pikk jutt! :D

    VastaKustuta
  4. No vot, kui erinevad inimeste ilumeel on, sest no Joosepi sõnul ei tohiks ma üldse selliste prillidega kuskile avalikku kohta ilmuda :D Aga no Joosepil on klassikaline stiil hingelähedane, seega kõiksugu retrondus talle väga ei sümpatiseeri ka ja seetõttu ma ka väga tõsiselt ei taha tema sõnu alati võtta. Nii et sõitku kukele oma Lenini ajastu babuljaga :D

    See ratastoolika jutt oli väga huvitav lugemine ja täitsa üllatav tõesti, et inimesed küsivad selliseid küsimusi nagu miks ratastoolis olev inimene jalanõusid kannab või õlakotti kasutab... Noh, see on umbes sama stereotüüpne arvamus, et kui ratastoolikad hoiavad jalanõudelt raha kokku, siis pimedatel on olematud elektriarved :D

    VastaKustuta
  5. Mulle endale sellised suured ei istu, aga Sulle sobivad küll hästi. Esimese pildi peal olevad võib-olla vähem, neil pole raami eriti näha, aga teise ja kolmanda peal olevad küll. Nii et kanna julgesti. Ma pean ise ütlema, et mingil määral seostuvad pimedad tõesti päikeseprillidega - isegi pimedaid tähistava märgi peal on ju päikeseprillid. Aga kui mõtlen niiöelda stereotüüpsetele pimedaprillidele, siis on need sellised igavad mustad plastmassist prillid, mida olen ühel ja teisel ka peas näinud. Aga kanda päikeselise ilmaga trendikaid prille on igati ok. Liiatigi oled sa ju ka muidu riiete kandmisel igati trendikas, siis ma arvan, et sinu puhul sellist stereotüüpsuse tunnet küll ei teki.

    VastaKustuta
  6. Need teisel pildil olevad päikseprillid on ikka üle prahi ja sulle sobivad. Aga see värk pimedate ja päikseprillidega tuleb sellest, et pimedad, kes kannavad päikseprille pelgalt vajaduse pärast, kannavad tavaliselt koledaid päikseprille, mis ei sobigi kellelegi ja siis ei tulegi pähe, et äkki ta kannab neid lihtsalt aksessuaarina. Kui sa aga tõesti kannad selliseid, mis sobivad ja on ägedad, siis see tekitaks pigem vastupidise reaktsiooni, ei vaataks üldse, et jaajaa juhtkoer ja päikseprillid, ju tal silmad valutavad. Pigem mõtleks, kust samasuguseid saab!

    VastaKustuta

Back
to top