Lapse saamisest ja neerudest

Kirjutasin siin nädalapäevad tagasi veidi oma tervislikust seisundist ehk neerudest ja lapse saamisvõimalustest. Ning kuna selle toonase postituse all üks lugeja avaldas soovi saada rohkem infot selle teema kohta, siis räägingi natuke nüüd sellest lähemalt.
 
Mis ma siis kosta oskan?!Ega olukord just eriti roosiline minu jaoks ei ole, kuid mina pole lootust kaotanud. Nagu ma olen varasemalt siin ja seal maininud, siis mul on diabeetiline neerukahjustus ehk et 25-aastase suhkruhaiguse põdemise tagajärel on mul neerud saanud mõnevõrra kahjustada.

Neerude üldist tööd näitab Uurea ja kreateniinitase. Uureanumber näitab üldist neerude tööd (vähemalt nii on mulle arst rääkinud). Kreateniin näitab minu puhul neerude filtreerimisvõimet ehk et, kui palju mürke suudavad neerud organismist välja filtreerida. Siit saate vaadata milline oleks teatud vanuses inimestel kreateniini normaalväärtus.

Kui mul poleks neerukahjustust, siis võiks minu kreateniinitase olla kuni 104 µmol/L, kuid praeguseks on mul see 200 µmol/L. Ning see muudabki rasestumise ja raseduse kandmise keeruliseks ja ohtlikuks. Sellise kreateniinitasemega on võimalik rasestuda küll, kuid väga suure tõenäosusega rasedus katkeks või sünniks väga enneaegne laps, kellel oleks suure tõenäosusega ka tervisekahjustus(ed) ja / või väärareng.

Kui kreateniin tõuseb kõrgemale kui 225 µmol/L, siis arstide sõnul pole enam võimalik rasestuda, kuna organismis on liiga palju mürke. Ma ise tunnen inimest, kes sai kaks armsat, toredat ja tervet last, kui kreateniinitase oli tol ajal 170-190 µmol/L. Samuti tean inimesi, kes on meelega oma neerud täitsa tuksi lasknud, et saada siirdatud neer, mis annab väikese lootuse, et saaks lapse. Sellega on nii, et kui kreateniinitase on üle 500 µmol/L, siis hakatakse dialüüsi tegema ehk et veri filtreeritakse teatud aja tagant mürkidest puhtaks. Lõpuks, kui leitakse sobiv doonor, siis saad oma uue neeru. Kuid siin ongi nüüd see konks. Kui inimesele siirdatakse kellegi võõra organ, siis hakkab Sinu oma keha seda tõrjuma ja et seda ei juhtuks, peab inimene elulõpuni tarvitama immuunsustnõrgestavaid ravimeid. Neid on kahte sorti- üks kahjustab loodet ja teine ei kahjusta.

Võiks ju küsida, et aga milles siis probleem on? Aga nimelt selles, et miskipärast ei saa enne siirdamist teada, et kumb ravim konkreetselt kellegile sobib. Samas ma ei taha hästi uskuda, et kogu maailmas ongi ainult kaks sellist ravimit ja et nii julmalt ja alatult otsustabki saatusesõrm inimese eest, kas saad kunagi last või mitte. Ühesõnaga mis on siis minu variandid...
a. Oodata kuniks mu neerud lõplikult otsad annavad, hakkan dialüüsis käima, saan doonorneeru ja loodan, et saan selle immuunsustnõrgestava tablaravi peale, mis ei kahjusta loodet.
b. Palvetan, et kuskilt ilmub välja dr. Imeline ja teatab mulle, et nad on otsustanud mulle kasvatada minu enda tüvirakkudest tuttuue neeru ja siis ei peaks ma immuunsustnõrgestavaid ravimeid võtma.
c. Leiame surrokaatema, kes viljastatakse meie muna- ja seemnerakuga (kuigi see on nii uhuu...ma ei teagi kohe...pealegi minu teada on Eestis surrokaatemad keelatud).
d. Hakkame bürokraatiakadalikku läbima ja üritame kellegi lapsendada ja pakkuda mõnele lapsele sooja ja armastavat kodu.
e. Või lepin olukorraga ja suren lastetuna.

Ma ise omaltpoolt hoian väga oma neere ja viimased 10-aastat olen joonud pea igapäevaselt looduslikku taimeteed, mis on spetsjon neerudetöö ergutamiseks ja julgen väita, et tänu sellele on minu kreateniinitase püsinud viimased aastat just selle tee pärast 190 ja 200 µmol/L vahemikus.
Nonii, mida sellest siis veel rääkida. Uurea võiks olla rasestumise hetkel alla 8, aga minul on ta läbiaegade kõikunud ikka seinast seina. Kord on olnud 9 ja kõige kõrgem, mida mäletan, on olnud 18. Kõiki neid analüüsitulemusi mõjutavad loomulikult erinevad külmetushaigused, stress, toitumine jmt.

Ma rohkem nagu ei oskagi midagi lisada, aga kui on küsimusi, mõtteid või soovitusi, siis jätke oma kommentaarid postituse alla.

CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Minu sõbranna läbis bürokraatiakadalipu ja nüüdseks on 8 aastase tütre ema, kes on nii oma isa-ema nägu, et kui ei tea tausta, poleks küsimustki :) Lapsendati imikuna. Mina olen seda meelt, et laps valib ise, mismoodi ta oma vanemate juurde tuleb. Kui minu sõbranna esimest korda oma lapsega kohtus, tundis ta kohe, et see on tema laps. Muidugi lapsendamise puhul on eriti karm see paar kuud, mis läheb asjaajamisele pärast lapse nö saamist (lisaks veel sellele ajale, mis kulub lapse leidmiseks). Sünnitajal on seaduse järgi mingi aeg ümber mõtlemiseks ja kohtus võtavad ka asjad aega.
    Samas, lapse saamine on sügavalt sisetunde asi. Ega kõik ei peagi emad-isad olema ja ega nad sellepärast halvemad inimesed ei ole. Oma jälje saab jätta siia maailma ka teistel viisidel ja mina usun, et Sina oled seda juba ka teinud. Sa oled lihtsalt uskumatult ägeda ja imetlustvääriva suhtumisega ellu ja olemisse. Sa oled tõenduseks väitele, et õnnetu ja kannatajaks olemine on inimese enda valik, mitte pealesunnitud paratamatus. Sina oled otsustanud olla õnnelik ja nii ongi :) Ma olen kindel, et sa koged ja näed palju rohkem kui enamus vingnäolisi ja pseudoraskuste all kannatavaid nägijaid. Mulle oled Sa igatahes küll läbi oma blogi suureks eeskujuks.

    Mis ei tähenda, et Sa last ei peaks saama, eks :)

    VastaKustuta
  2. Aitäh! Sa ei kujuta ettegi, kui olulised on sellised positiivsed ja julgustavad kommentaarid :)
    Ma usun, et kui aeg on õige ja küps, siis tuleb see väike kodanik ka meie ellu. Ja isegi, kui ei tule, siis küllap on minu jaoks mingi muu lahendus või eesmärk. Ma vähemalt olen viiekordne õnnelik tädi :)

    VastaKustuta
  3. Head päeva,

    Kas soovite müüa oma neeru? Kas sa otsivad võimalust müüa oma neeru raha tõttu rahalist laostumist ning sul ei tea, mida teha, siis võtke meiega ühendust juba täna ja me pakume teile hea summa eest oma neeru. Minu nimi on Dr Santosh Vadakayil oled frenoloog in Dave Gray haiglasse. Meie haiglas on spetsialiseerunud Neer Kirurgia ja tegeleme ka ostmine ja siirdamise neerud koos elamist vastava doonori. Asume India, Türgi, Singapur, USA, Malaisia. Kui olete huvitatud müüa või osta neeru? S palun don? T kartke meiega ühendust võtta e-posti teel. davegray@davegrayhospital.com või külastage meie blogi
    http://davegrayhospitalkidneydn.blogspot.in/ WHATSAAP: 8050773651

    Management.

    VastaKustuta
  4. Tere Kai!
    Tegemist on küll juba vana postitusega, kuid sattusin seda lugema alles nüüd.
    Olen samuti pika staažiga diabeetik ning pea 7 aastat tagasi sain endale ka siirdatud neeru. Mina otsustasin kõiki poolt- ja vastuargumente kaaludes lapse lapsendada. Tänaseks kasvab meie peres väike tüdruk, kes on maailma kõige toredam laps ja nii "oma" kui üldse annab olla :) Kogu lapsendamiskogemus on minu jaoks olnud äärmiselt positiivne.
    Sulle soovin edu, julgust ja kõike kõige paremat!
    Kui soovid, olen hea meelega nõus sinuga oma kogemusi jagama.

    VastaKustuta
  5. Oi, kui armas! :)
    Oleksin tõesti väga huvitatud kuulma rohkem Sinu kogemustest seoses lapsendamisega ja üleüldse doonorneerust jms.
    Kui aega leiad, siis ole armas ja kirjuta mulle FB blogilehe sõnumitesse :)
    https://www.facebook.com/kaipimeduseskobamas/?ref=page_internal

    VastaKustuta

Back
to top