Ufotaldriku kujuline köögivili ehk patisson, millest ma ei oska isegi retsepti järgi toitu valmistada

Eile, kui ma niisama logelesin ja diivanisse lohku istusin, helistas mulle Maaru ja teatas, et varsti saabub kuller, kes toob mulle saadetise. Ma olin nagu meh? "No mu ämm sõidab teie kandist läbi ja ma saatsin temaga Sulle natuke manti..." teatas Maaru kavalalt.
No kuna me olime siin paar päeva tagasi telefonikõnes, kus ta mulle seletas, mismoodi ta küpsetab patissoni-juustu kotletikesi ja et need on imemaitsvad, siis ma kiunusin telefoni otsas, et ma tahan ka. No ja nii otsustaski ta mulle saata patissone, põldube ja ühe purgi marineeritud kraami, mis sisaldas aedube-lillakapsast-patissoni-paprikat-pärlsibulaid. Jomm-jomm, maitses ülihää.

Täna mõtlesingi siis käsile võtta need patissoni-juustu kotletid ja segasin Maaru õpetussõnade järgi taigna valmis. Ma ütlen juba etteruttavalt ära, et kuna mina olen ilmselgelt andetu amatöör,siis ma ebaõnnestusin nende kotlettide tegemises, aga kuna minu lugejate seas on kindlasti tublisid ja andekaid hobikokkajaid, siis jagan sellegipoolest seda retsepti. Pealegi  Maarul valmivad selle retsepti järgi küll imemaitsvad kotletid, mis suisa keele alla viivad.
Vaja läheb:

  • 4-5 patissoni
  • 500g riivitud juustu
  • 1 suur või 2 keskmist mugulsibulat
  • 3 küüslauguküünt (seda Maaru retseptis ei olnud, aga no mina topin peaaegu igale poole küüslauku)
  • 2 muna
  • tunde j'ärgi jahu, mina panin tatrajahu, kuid kõige parem pidi olema odrajahuga
  • maitseks soola ja pipart

Valmistamine:
Kõigepealt ma hakkisin sibula, siis pressisin küüslauguküüned küüslaugupressist läbi, siis riivisin juustu ja siis võtsin need patissonid ning eemaldasin neilt varre ja õie kohad. Koorida neid imeloomi pole tarvis ja siis riivisin kõige suurema riiviteraga need sibula-küüslaugu ja juustu segu hulka. Lisasin kaks muna ja jahu ning viimasena panin soola ja pipart. Kuna patisson ise on üpriski mahlane, siis soola soovitan panna viimasena, sest muidu hakkab eriti kiiresti mahla välja ajama. Siis segad kogu kupatuse kokku ja hakkad aga pannile lusikaga väikeseid pätsikesi asetama. Mul kõik kulges plaanipäraselt, aga vot praadimisega läks kõik nihu. Mul lihtsalt lagunesid need kotletid ära ja ma ei mõista miks või kuidas, sest siduv komponent, muna ja juustu näol, oli ju olemas.
Joosep maitses siis neid kotletiräbalaid ja ütles, et tema sööb need sellisel kujul ära küll, sest maitselt on väga head, ainult et tegu ja nägu neil ei ole. Sellepärast ei julenud siia ka pilti vaatamiseks üles riputada, aga selle eest panen vähemalt patissoni pildid, no juhuks, kui siin on kedagi, kes pole kuulnudki patissonidest, sest mina tõstan käed üles ja ütlen ausalt, et ma sain esimest korda selliseid ufotaldriku sarnaseid köögivilju näppida. Muide toorelt maitseb patisson lihtsalt võrratult. Mul isegi suts kahju, et kõik patisonid kotletitaignga sisse riivisin, niisama krõmpsutada oleks palju parem olnud.

CONVERSATION

4 kommentaari:

  1. Mina teen selliseid kotlette suvikõrvitsaga, suvikõrvits üldse suureks lemmikuks :)

    VastaKustuta
  2. Aga mis Sa sinna veel lisad või ära jätad, ma tahaks ka proovida teha. Äkki mõne teise retsepti järgi õnnestuks :D

    VastaKustuta
  3. Kuna nii patisson kui suvikõrvits on vesised siis ei tasu neid mitte toidu sisse riivida vaid riivi need eraldi taldrikule, lase natuke seista ja pigista liigne vedelik välja. Ja alles siis sega ülejäänud koostisosadega. Liigne vesi ilmselt pani su kotletid pudisema. Parandada oleks vast saanud veel ühe muna lisamisega.

    VastaKustuta
  4. Mmm, väärt nõuanne. Ma järgmisel korral kindlasti proovin nii. Eile ma omast tarkusest lisasin tatrajahu juurde, aga no see rikkus maitse ära :(

    VastaKustuta

Back
to top