Lauri Pedaja mõtteavaldus SOS-pillide kohta ja abordist üldse

Sellest Lauri Pedaja kirglikust sõnavõtust SOS-pill võtmise ja abordi teemast on juba jupp aega möödas ja tundub, et kõik, kes on selle teema kohta tahtnud midagigi öelda või kaasa rääkida, on seda juba teinud. Kuid olles nüüd ise veidi kogu seda teemat ja eufooriat põhjustanud sõnavõttu settinud, tahaksin ka mina paar sõna sekka öelda. Rasedus, naise keha, abort ja kõik sellega seonduv on ju alati aktuaalne. Tegelikult plaanisin ma juba enne Pedaja videot oma blogissarnasel teemal juttu teha, kuna sain abordi kohta midagi eriti õõvastavat teada... Aga alustame algusest.
Esiteks...
Lauri Pedaja sõnavõtu kohta pole mul otseselt midagi halba öelda ja ma absoluutselt ei nõustu nende inimestega, kes ütlesid, et Pedaja ajas suust välja mingisugust hüsteerilist iba, eriti just selle hüsteeria osaga ma ei nõustu. Kui inimene on millegi või kellegi suhtes kirglik, siis see ei võrdu koheselt hüsteeriaga. Eestlastele omane käitumine vist, küll on keegi liiga tuim ja ükskõikne, siis jälle liiga hüsteeriline ja kirglik. Otsustage juba ükskord ometigi ära! :D
Jah, see on tõsi, et eksis selle abordi kohapealt, kui pröökas, et SOS-pilli võtmine on sama hea, kui teha miniabort.See oli mõtlematu ja vale info ning ma siiralt loodan, et mõni sinisilmne neiu, kellel ununes beebipill võtmata, kumm läks katki, oli lihtsalt lohakas või ükskõikne, et ei jäta selle Pedaja süüd rõhutava lause peale SOS-pilli ostmata. Või lihtsalt veidi häbelikum, arglikum või tagasihoidlikum isend ei jäta valehäbi tõttu neid ostmata. Lihtsalt edaspidiseks teadmiseks, siis SOS-pill EI katkesta rasedust ja seega see pole miniabort, vaid see on rasestumise vältimiseks, et just hiljem ei peaks sellist rasket otsust tegema, soovimatut last sünnitama või tapma. Netis natuke Googeldada ja leiame hõlpsasti kõikvõimalikku informatiivset lugemist SOS-pillide ja üleüldse rasestumisvastaste vahendite kohta. Paraku tundub, et Pedajal jäi tõesti kodutöö tegemata või poolikuks. Mina igatahes leidsin levinud müüdid SOS-pillide kohta ja üks müüt, mis haakub just täpselt Pedaja sõnavõtuga, oli järgmine:
Üks levinud eksiarvamusi on selle kohta, kas SOS-pill peatab ka juba alanud raseduse. Pilli funktsioon seisneb selles, et see pidurdab või lükkab edasi ovulatsiooni. Kui munarakk on juba vabastatud, viljastatud ja pesastunud, siis SOS-pill ei saa  enam midagi muuta.

Mis puutub üldiselt Pedaja sõnavõttu, kui jätame selle miniabordi prohmaka välja, siis eesmärk kui selline, oli ju tegelikult üllas- teavitada ja panna noori rohkem mõtlema kaitstud seksuaalvahekordadele, suguhaiguste ja soovimatu raseduse vältimisele jne. Ja võttes arvesse tänapäeva vabameelset ja kiireloomulist ühiskonda,siis see on äärmiselt olulise kaaluga sõnum. Ma ei taha hästi uskuda, et Pedaja lihtsalt läks ja tegi asja ükskõikse suhtumisega ära. Mkm, seda on ju videos väga selgelt näha, et antud teema läheb talle endale ka korda ja on oluline, kuid paraku jäi see veidi tooreks ja läbimõtlematuks. Kui vaid oleks olnud see kodutöö paremini tehtud ja ettevalmistatud, oleks saanud igavesti asjaliku sõnumi.


Teiseks...
Jätkates samuti abordilainel, siis sain alles hiljuti midagi ekstreemselt häirivat teada. Nimelt Ameerikas on naistel õigus oma rasedust katkestada ükskõik mis hetkel ja mis tingimustel. Oled näiteks 29-nädalat rase, lapse areng on igati korras ja muid komplikatsioone ka ei esine, aga vot emal on õigus abordile. Põhjuseks võib olla mis iganes- sobimatu sugu, läheb elukaaslasest lahku, kaotab kodu või otsustab lihtsalt ühel hommikul ümber, et ah poogen, võtan parem selle eluunistuste tööpakkumise vastu ja lasen raseduse katkestada. Minu jaoks täiesti mõistusevastane. Kuidas on see võimalik?!
Ameerika arstid on hakanud selle vastu protestima, kuna on miljoneid aborte teinud, nende seas ka siis täiesti juba väikese inimese kehakuju võtnud beebide aborte. Ja need rasedused, kus loode on juba pisikese inimese kujuga, siis see abort pole lihtsalt nii, et naisele söödetakse mingisugune rasedust katkestav tabla sisse ja voilaa. Mkm, see loode konkreetselt rebitakse tükkideks ja lootejäänused tõmmatakse emaka kaudu välja.

Väga paljud naised toovad abordi põhjenduseks, et tegu on nende kehaga ja nemad ise otsustavad oma keha üle, aga siin tekib väga palju vastuolulisi ja moraalseid küsimusi. Minu meelest on üks inimene väga tabavalt öelnud selle enimlevinud argumendi kohta "it's my body", mille vastulause oleks "fetus is not your body, its IN your body, it's separated body inside your body".

Lisaks on küsimus, et kui laps on alles kõhus, siis miks pole tal õigusi, aga kui sünnib, siis automaatselt väljaspool naise keha tekivad lapsele õigused elule.

Abort on üldse väga raske teema, sest isegi kui ühel hetkel avastad, et oled soovimatult rasestunud, siis tekib ikka küsimus, miks polnud partneriga kaitstud vahekorras? Jajaa, tean kõiki neid, et elu juhtus ja kõike ei saagi alati ette näha ja ära hoida ning loomulikult ei saa naine end lõpuni kaitsta ka vägistajate eest jne. Kuid, kui kaks inimest on otsustanud lihtsalt for fun linade vahele hüpata ja natuke hullata, siis võiks enda poolt teha kõikvõimaliku selleks, et EI  peaks hiljem tagajärgedega tegelema- neid samu SOS-pille koheselt sisse sööma, kui tõesti juhtus n-ö elu. Iga laps võiks ikkagist olla siia ilma soovitud ja oodatud ning sündida armastusväärsesse perekonda. Vahet pole, kas tal oleks mõlemad vanemad või ainult üks, peaasi, et oleks armastus, turvatunne ja hoolitsus.

Minu jaoks on lihtsalt täiesti arusaamatu ja ma ei hakka vist kunagi mõistma neid naisi, kes katkestavad raseduse just lõpufaasis. Võib-olla olen ma selle teema kohapealt sellepärast nii tundlik, kuna ma ise ju unistan nii kohutavalt ühest väikesest mudilasest ja tema väikestest tatsuvatest lälludest, armsast naeratusest jne.

Vahel tundub, kui satun jälle mõne uudise peale, et osade naiste jaoks on see abordi tegemine niivõrd loomulik ja lihtne, nagu hommikune hambapesu. Näiteks alles hiljuti silmasin Delfis uudist, kus üks naine teataski, et lasi abordi teha, kuna sai teada, et ootab poega, aga paadunud feministina leidis, et siin maailmas on juba piisavalt palju neid koletisi ja ühte veel lisaks pole juurde vaja. Nagu misasja?! Vot siis küsiks küll, kas tõesti naisel peaks olema õigus otsustada oma n-ö keha üle? Ja mitte ainult keha, vaid teise inimese elu üle. Nagu vene rulett, paugutad ja siis vaatab, kes saab võimaluse elada  ja kes mitte.


Aga alati pole ka naised need, kes saavad otsustada, kas soovivad last või mitte, sest on ju ka juhtumeid, kus perekond sunnib aborti tegema. Eriti keeruline ja raske on just nendel noortel tüdrukutel, kes pole veel täisealisedki ja siis sõltub väga otseselt lapse alles jätmine vanematest ja nende toetusest, kelle eestkoste all nad ise veel lastena on. Või kui oled just äsja lapsepõlvekodust välja kolinud, käid ülikoolis ja poole kohaga tööl ning erialast ametit pole omandanud,siis on kerged tekkima kõiksugu hirmud hakkama saamise kohapealt.
Jagan lõpetuseks teiega ühte väga head ja mõtlemapanevat videot. See on küll inglisekeelne, kuid kes natukenegi jagavad keelt, peaksid sellest aru saama.


Aga rääkige, kuidas teie aborti suhtute?

CONVERSATION

9 kommentaari:

  1. Ei kujuta küll ette, et 29.nädalal saaks katkestada veel, siis ju täitsa elus inimene..jube on üldse selliseid teemasid lugeda. Mul on 2 väikest last ja ilmselt seda toimingut kunagi ei teeks ka, kui pole mingit ekstreemsust, nt oht minu elule vms. Loodan, et saad endale ka peagi selle igatsetud pisikese :)

    VastaKustuta
  2. Jep, ma pole lootust kaotanud. Tuleb siis, kui on õige aeg ja võimalused selleks :)

    VastaKustuta
  3. See on ikka väga julm kui lõpurase aborti teeb. Ebasesduslikult tehakse seda kindlasti ka mujal kui ainult Ameerikas. Usun, et majanduslik seisund on põhiliseks põhjuseks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lapsest loobumine, andes ta ära lastekodusse, on igal juhul aktsepteeritavam kui abort...

      Kustuta
  4. Jep, seda kindlasti, aga minu meelest teeb olukorra topelt hullemaks ja mõistusevastaseks just see, et see on seadusega kooskõlas, nagu mis mõttes!? Kuid loodetavasti see peagi muutub!
    Kui mõni ameeriklane ei taha oma beebsut, siis võiks vabalt postiga mulle saata :D

    VastaKustuta
  5. Ma ei tea, kas väljamaal siis tõesti katkestatakse seda rasedust niiviisi nagu sa kirjeldasid, aga Eestis käib asi tiba teistmoodi (ma mõtlen just suuremas rasedusjärgus katkestamist). Kõigepealt antakse emale suukaudselt lapse elutöö lõpetav tablett ja seejärel lähed päeva või paari pärast tagasi haiglasse, kus kutsutakse nö nurisünnitus ette. Muidugi on ka neid olukordi, kus peale lapse elu lõpetavat tabletti hakkab ise sünnitus pihta, ilma esilekutsumata.

    Meil siin Eestis vist on omal vabal tahtel aborditegemine lubatud kuni 12. nda rasedusnädalani (saab siis ise valida, kas tabletiabort või kirurgiline) ja kui tital on mingi suurem viga, mis avastatakse hiljem, siis kuni 22e rasedusnädalani (siis juba ainult tablettidega nagu enne kirjeldasin).

    Olen ise läbi elanud suurema katkestamise, kuna tital olid tõsised tervisehäired ja ilmselt poleks ta sünnitusenigi vastu pidanud. Katkestamine oli 20ndal nädalal ja ütleme ausalt, et see oli nii ränk kogemus, nii vaimselt kui ka füüsiliselt. Ma ei kujuta ette, kuidas inimesed nö vabatahtlikult selliseid asju teevad. Kurat, kas on siis tõesti nii raske kasutada vahendeid soovimatu raseduse vältimiseks?

    Samas jällegi teisest küljest pean tõdema, et parem on teha tõesti see abort, kui tuua ilmale laps virelema, teda ei armastata, ei taheta või tehakse ta siia lihtsalt nö rahalisel eesmärgil ala joodikuteperre vms. See on ka õudne ja pole ühelegi inimlapsele mingisugune elu.

    Nii, et jah.. tiba kahe otsaga asi on see abordi tegemine. Kuid mitte kunagi ei tohi minna ütlema kellelegi, et issand sa tegid aborti, sa oled mõrvar, haige värdjas jnejne. Tihtipeale ei pruugi me keegi teada, miks just selline otsus (üldjuhul ema poolt siis) vastu võeti. Inimene ise võib rääkida üht põhjust, aga tegelikult võib seal taga olla hoopis midagi muud.

    VastaKustuta
  6. Aitäh Ronda, selle pika, sisuka ja mõtlemapaneva kommentaari eest!
    Mul on väga kahju, et pidid midagi sellist läbi elama :(

    VastaKustuta
  7. Kuskohast sa selle info leidsid, et Ameerikas võib naine raseduse katkestada millal soovib, hoolimata kui mitu nädalat
    ta rase on?

    Minu kerge google search näitas et peale 24 nädala täitumist ei ole abort lubatud ehk siis kui loode on juba elujõuline. Ja need 20+ nädala abordid on ainult siis lubatud kui ohustab ema elu või lootel on tõsine tervisehäda.

    VastaKustuta
  8. Ameerikat ei saa käsitleda ühtse tervikuna. Olen kindel, et näiteks Texases ja teistes toredates tagurlikes lõunaosariikides on isegi probleemse raseduse katkestamine raske, rääkimata nö vabatahtlikust variandist. Ei viitsi kontrollida, aga tahaks küll teada, kust allikast su info pärineb ja mis osariikides niimoodi toimida saab?

    Teiseks, Telfi hiilgab kindlasti ka väljamõeldus juttudega, ning kuigi ma ei väida, et keegi väga rumal feminist võiks nii öelda, lõhnab see jutt jälle kalaselt.

    Allikakriitilisust.
    No ja samas, kui tulebki välja, et sellel jutul on tõepõhi all, peab tõdema, et it's a fucked up place we live in.

    VastaKustuta

Back
to top