Nonii, hoidke alt veganemmed, varsti pistetakse teid türmi

Just sellise uudisnupukese peale sattusin ma paar päeva tagasi ja taaskord on mul kange vajadus oma arvamust selle veganluse kohta avaldada. Arvestades minu eelnevaid sõnavõtte veganluse teemal, siis võib olla arvate siin ekslikult kohe, et ma plaksutan siin suurest rõõmust käsi kokku ja hüppan üles-alla, aga olukord pole teps üldse nõnda. Olen varasemaltki öelnud, et mina veganitesse mitte kuidagi halvustavalt ei suhtu ja kui inimene teeb seda omadel põhjustel ja uskumustel, siis why not, eksole. Ma olen kahe käega selle poolt, et maailma, kus elame tuleb hoida, et meie tulevastel põlvedel oleks samuti koht siin päikese all kus elada ja elu nautida. Ja olgugi, et mina ise ei ole vegan ja ilmselt ei saa ka selleks kunagi, siis ka mina püüan omal moel säästlikult elada. Ma näiteks ei lase veel täissurvel samal ajal voolata, kui parasjagu oma hambaid pesen või kui nõusid švammiga nühin. Kui poes on valikus kile- või paberkott, siis eelistan alati paberkotti ja ideaalis püüan ma üldse kaasas kanda oma riidest toidukotti. Ma ei oma isiklikku autot, ma ei suitseta, ma ei viska rämpsu maha, mulle sümpatiseerib taaskasutus jne. Tahaks öelda, et ma isegi ei lase puuksu, aga no see oleks ilmselge vale. Aga vähemalt selles osas on kõik inimesed ühe pulga peal, ole Sa siis vegan või mitte. Mõelda vaid, kui palju inimesi meie planeedil elab ja nad eranditult kõik lasevad igapäevaselt kõhutuult, mille käigus me kõik 7 miljardit inimest+imetajat väljutame süsinikdioksiidi, metaani, lämmastikku, vesinikku ja hapnikku. Ma just lugesin Wikipediast, et inimene väljutab iga päev 0,2-2 liitrit gaase ja kui see nüüd korrutada meie planeedi kõikide kahejalgsete imetajate arvuga, siis saame vääga palju gaase.

 
Hah, , nüüd läks mu jutt veits lappesse ja ma isegi ei mäleta, et kuhu ma selle pussujutuga jõuda tahtsin. Igatahes minu arvates on igati kiiduväärt kõiksugu planeeti säästvad eluviisid ja tegevused. Ja nagu ma eespool mainisin, siis minu jaoks pole seni mitte vähematki vahet, kas inimene on vegan, omnivoor, karnivoor, nudist, rassist, ateist, kristlane, homo vms, kui ta pole selle grupi äärmuslane. Äärmuslikud inimesed on minu meelest inimesed, kellega pole lihtsalt väga võimalik mõistlikku juttu ajada. Neil on mingi täiesti teistmoodi maailm, milles nad kükitavad ja kategooriliselt keelduvad oma mullist väljapoole nägema ja mõtlema. No katsu Sa siis sellise inimesega suhelda. Põhimõtteliselt on sellised inimesed tavaliselt väga eemalepeletavad ja hirmutavad. Tihtipeale ei saa nad ise arugi sellest, et oma suures usus, mida püüavad ka teistele peale suruda, nad hoopis tekitavad tõrget.


Näiteks hea näide on kristlased, eksole. Ma olen isegi kristlane, leeritatud ja ristitud ja puha ning mul on oma uskumus ja teooria sellega, kuid ma ei aja inimesi tänaval põleva ristiga taga ega taha neile Piibliga otsa ette virutada ja õli pähe valada. That's not the way to go. Ma mäletan kunagist kohtumist ühe padukristlasega, kui jalutasime Joosepiga Tallinnas Roca kandis ringi. No mina ei tundnud ega teadnud toda inimest, küll aga tundis Joosepit ja saate aru see padukristlane oleks tahtnud mulle sealsamas oma pilgu ja kehakeelega tule otsa pista, sest me olime Joosepiga paar, aga mitte abielus, seega tema silmis ühed vääga patused inimesed, eriti mina- õel ja kuri naine, kes viis noore tubli mehe paturajale.


Samamoodi ei saa ju inimesi mitte mingi võimuväega sundida hakata nudistiks või homoks. Mõelda vaid, kui ühel päeval hakkab mingisugune nudist Sind stalkima. Saadab Sulle kilode kaupa paljaste inimeste fotosid, et Sind töödelda ja oma sekti üle tuua. Või kui näiteks omasooihar teatab ühisel koosviibimisel rõõmsalt, et hakakem nüüd kõik homodeks, see on nii tore. Hell no, ma küll kellegi ütlemise peale ei hakka. Mul peab selleks olema ikka kutsumus ja eesmärk, mingisugune soov seda teha. Samamoodi ka veganite ja omnivooridega, kui lapsevanem on oma last kasvatanud lapsest saati taimetoidulisena, siis Sa ei ütle tollele lapsele ju 20-aastat hiljem, et ou kuule, hakka õige liha sööma, või ütleksite või?


Jõudes nüüd otsapidi selle uudise juurde, mis mind üldse ajendas seda postitust kirjutama, et Itaalia soovib läbi suruda eelnõud, mille kohaselt oleks õigus neid lapsevanemaid karistada, kes hoiavad oma lapsi vegantoidul, siis minu jaoks on see leebelt öeldes väga kummaline, sest siin on päris mitu küsimärki.
1. Kui valitsusliige ütleb, et vegantoidud on väljatöötatud ilma korralike teaduslike teadmiste ja meditsiinilise konsultatsioonita, siis sellest tekib küsimus, et kui puuduvad teadmised ja konsultatsioon, siis mille alusel loodetakse kuriteo koosseis kokku panna?
2. Milliste tunnuste alusel loetakse midagi fanaatiliseks, nagu Itaalia valitsuseliige vegantoitumist nimetas? Kuigi mina loeksin tõepoolest fanaatiliseks või ekstreemselt äärmuslikuks veganluseks seda, kui ema keeldub oma vastsündinut beebit imetamast ja toidab teda hoopistükkis mingi rohelise lägaga.
3. Tasakaalustatud toitumine ei olene sellest, kas tegu on segatoidu või taimetoiduga, vaid ikkagi teatud toitainetest ja nende hulgast. Minu teada on lihtsalt vegantoidust kõikide vajalike ainete kättesaamine palju ebamugavam.
Ja põhiline küsimus, mis on mul hinge peal: kas tõesti peab hakkama vanemaid karistama sellise asja eest? Ma ei usu, et lapsevanemad hoiavad oma lapsi vegantoidul eesmärgiga lapsele halba teha või kuidagi kahjustada lapse tervist ja arengut. Iga normaalne ema seisab ju alati oma lapse heaolu eest. Ma arvan, et lihtsalt need äärmuslikud inimesed pole peast päris terved ja kui inimene pole terve, siis Sa ei ravi teda vanglaga, vaid vaja oleks muid meetmeid rakendada. Muidu võiks ju lapsevanematele terve pika listi koostada, mille eest nad võiks pokri pista:
  •  -Kuigi laps on silmnähtavalt rasvunud, siis vanemad ostavad talle ikka kommi, friikaid, limpsi ja käivad ühistel perelõunatel Hessis- 7-aastat ilma aknaruuduta türmi.
  • Laps sai rannas olles päikesepiste või põletuse. Kohe ränk karistus lapsevanemale peale, sest ilmselgelt ema oli hooletu ja selline ema vajab kohest korralekutsumist- 5-aastat türmi.
  • - Laps on arengust maas- absoluutselt vanemate süü! Kohe 267 piitsahoopi emale ja isale, et nad oma lapsega nii vähe tegelevad.
  •  Lapsele ei võimaldata kõiki klassiekskursioone ja uusimaid tehnikavidinaid, selle tulemusel põhjustavad või annavad aluse lapse norimiseks oma eakaaslaste hulgas.

Saadame parem kohe kõik lapsevanemad trellide taha, eksole. Kõik, kes te käite pidudel ja jätate rohkem kui 1x oma lapse kellegi teise hoolde, lärmate lapse peale, ei suuda oma last keedetud kaalikat sööma panna, ei potita oma last alates 1. elukuust, laps kardab pimedust, kui laps on ülenorm pikkuse ja kaalu jnejne. Ausalt, ma ei saa lihtsalt aru, miks sellel valitsuseliikmel Elviiral ainult veganid hambusse jäid. Miks ei võiks siis tõesti juba kõiki ja kõige eest karistada, mis pole kellegi arust OK.


Tegelikult sama jabur, kui seda on veganluse või mis tahes muu uskumuse ja eluviisi pealesurumine, on ka selle põlgamine ja veganite mõnitamine. Ja kuna tänapäeval on väga in rääkida võrdõiguslikusest, siis sellisel juhul võiks paragrahvi alla panna kõik tervist kahjustavad toitumised: pH- ja veregrupidieet, paleodieet, veganlus, kiirtoit jm. No kui ollakse äärmuslikud nendes asjades.

CONVERSATION

3 kommentaari:

  1. Jamh, veganid, kes enamasti jälgivad, et nad ise ja nende lapsed saaksid kõik vajalikud ained ja õiges koguses kaloreid jne sealt vegantoidust kätte, paneme kinni. Samal ajal kui mõni teine laps sööb hommikuks ülimagusat jogurtit või šokolaadi, lõunaks viinereid makaronide või friikatega ning õhtuse snäkina kartulikrõpse ja cocat, siis on tegu tasakaalustatud toitumisega kuna esindatud on piima ja liha sisaldavad tooted?
    Samuti usun, et veganina kasvatatud laps saab tulevikus soovi korral enda menüüsse piima- või lihatooteid kaasata, kuid sinna juurde jäävad siiski lapsepõlvest tuttavad tervislikud taimetoiduvaikud, erinevalt rämpstoidu peal kasvanud lapsest, kes ütleb, et salat pole toit ja vitsutab rasvast ja suhkrust üleküllatud kraami edasi.
    Ei ole ise vegan, aga tutvusringkonna veganeid vaadates on tegu tervislikult ja mitmekesiselt toituvate inimestega.

    VastaKustuta
  2. No täpselt!
    Olenemata sellest, kas ollakse taim- või segatoiduline, siis rõhk on just õigel ja täisväärtuslikul toitumisel. Minu jaoks pole vahet, et kuidas keegi oma vajalikud toitained, mineraalid, vitamiinid jm toidust kätte saavad, et kas üks sööb 20kg heina ja teine 2 grammi liha ja kolmas laseb üldse veeni kaudu endale toitaineid sisse, tõesti vahet pole ja seni kuni see kõik on tasakaalustatud ja lastel ei mõjuta see tervist, siis lasku aga minna.

    VastaKustuta
  3. Ma ei pea õigeks, et lapsi kasvatatakse maast madalast veganiks. Eriti, kui ta jõuab kooli ning siis peab tunnistama, ei ma ei saa süüa koolilõunat, seal on liha ning seepeale satub norimisohvriks.
    Mul on mitu tuttavat veganit ja kma austan nende valikut. Paraku olen ma näinud paari juhtumit, mil laps pidevalt vanemal järgi käis ja kurtis, et kõht on tühi või siis kogu aeg sõi.
    See, et me jälgimine menüüsid ja asju, ei tähenda, et me omistame aineid ühte moodi, seega osad omistavad lihast aineid paremini...
    Ja miks teha lasteaias kasvatajate elu raskeks?

    VastaKustuta

Back
to top