Hammaste hooldusest

Hammaste eest hoolitsemine on alati päevakajaline teema, sest kõik me peseme oma hambaid. Need, kellel pole sünnipäraselt valged hambad või on ajaga muutunud plekiliseks või tumedaks, igatsevad kindlasti endale säravvalget naeratust. Mina olen üks nendest inimestest, kellele pole kahjuks vanemate poolt pärandatud säravvalgeid hambaid ja sellepärast olen mina ka otsinud igaltpoolt erinevat infot hammaste hoolduse kohta. Kohe, kui kuskil mainitakse säravamad, puhtamad ja valgemad hambad olen mina platsis. Küll ma olen proovinud söögisoodaga (teades nüüd, et see on kahjulik), pestnud peale igat söögikorda hambaid ja kunagi proovisin isegi mingisugust valgendusgeeli. See nägi välja nii, et pidid silikoonist vormi sisse sellist läbipaistvat, pulgaliimi taolist, geeli pigistama ja siis selle vormi endale 15 minutiks suhu pistma. Võite kolm korda arvata, et kas mõjus...loomulikult mitte...vähemalt mina küll mingisugust märgatavat erinevust ei näinud. Olen üritanud ka oma hambaarsti ära rääkida, et teeks äkki mulle hambavalgendust, kuid ta keeldub kategooriliselt, kuna ütleb, et mul on ilusad ja tugevad hambad ning kui teeksin valgendust, siis muutuks mu email nõrgaks. Iseenesest väga tänuväärne, et arst ei lase mul kõike teha, mis mulle pähe kargab, aga nii väga tahaks ju säravvalgeid hambaid.
Noojaa siis eile, lugesin WofaLifi blogist, et tema proovis paar aastat tagasi valgendavaid hambakleepse ja on tulemusega väga rahul ja tulemus on siiani püsinud 98% ulatuses. Ja loomulikult ma kirjutasin endale koheselt üles nende imepäraste hambavalgenduskleepsude nime, sest ma tahan ka neid proovida. Täna ma küll ei plaaninud kohe hambavalgenduskomplekte ostma minna ega üldse mingil moel hammaste teemaga tegeleda, peale pesemise :D Aga siis Delfis ühte uudist lugedes jäi mulle juhuslikult silma järjekordne hammastehoolduse temaatiline artikkel. Endalegi üllatuslikult sain täitsa mitu uut fakti teada hambahoolduse kohta, mida olen siiani täiesti valesti teinud. Näiteks:
1. Hambaniiti tuleks kasutada enne hambapesu.
Ma olen nagu terve oma teadliku elu hambaniiti kasutanud just alati peale hambapesu. Tean teisigi sõpru ja tuttavaid, kes kasutavad hambaniiti just peale pesu. Kuid see on vale, sest siis satuvad hamba vahel pesitsevad bakterid juba pestud hamba esiküljele. Teiseks, kui enne pesu kasutad hambaniiti, siis pääseb hambapasta koos harjastega ka paremini hammaste vahele ligi ja saavad ka need kohad ilusti puhtaks, kus võib-olla oleks enne toidujäänused ees olnud.
2. Ma ei teadnud seda, et miks peab just 2 minutit hambaid pesema.
Ma teadsin ja oletasin, et siis saavad hambad korralikult puhtaks ja on aega rahulikult kõik sise-, välis- ja pealmised küljed puhtaks nühkida, aga tegelikult ei hakka hambapastas sisalduvad mineraalid hammastesse imenduma, kui pole VÄHEMALT 2 minutit pestnud.
3. Sain teada, et hambaid ei tohiks kohe peale söömist pesta.
Kuna poole tunni jooksul toimuvad veel söödud toidu poolt mingisugused tugevamad happerünnakud, mis muudavad hambaemaili pehmeks ning koheselt hambaid pestes kahjustad hambaemaili ja hambakaela ning tulemuseks tundlikud hambad .
4. Ma ei teadnud, et nätsu ostes tuleb jälgida, et näts sisaldaks tsülitooli. 
Kui nätsu ostate, siis jälgige, et näts sisaldaks kindlasti ksülitooli, aga mitte magusaineid ja suhkruid. Kõige suurem üllatus oligi see, et Eesti nätsulettides on pmt ainult üks sobilik ja nõuetele vastav närimiskumm ja see ei ole Orbit ega Dirol, vaid üllatusüllatus- Jenkki. Näts, millest mina olen alati suure kaarega mööda jalutanud, kuna tundus kuidagi naljaka nime ja olemusega.
Panen siia postituse lõppu lingi artiklile, kust oma tarkusi ammutasin. Seal siis pikemalt ja põhjalikumalt kirjutatud kõigest sellest. Mulle just meenus, et see suvi ütles minu üks hea tuttav, et kurkum, mis on tituleeritud suisa imetaimeks, teeb hambad väga valgeks. Mul on üks retsept, mida tahan ükskord ära proovida ja see sisaldab samuti kurkumit...nimetatakse "kuldseks piimaks". Kui tegema hakkan, siis jagan kindlasti blogisse ka muljeid ja tulemusi.

CONVERSATION

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Back
to top