Arstil käidud

Nonii, vedasin siis kolmapäeval oma kondid perearsti juurde, või oleks õigem öelda, et väntasime oma kondid kohale. Arsti kabinetiukse taha jõudsime punktuaalselt kell 12, täpselt õigeks ajaks, kuigi ma ise oleks eelistanud jõuda umbes 10 mintsa varem, et pulss saaks normaliseeruda. Lihtsalt meie perearstikeskus asub kõrgendikul, kust peab oma 200 meetrit nõlvast üles väntama ja siis tõmbas mul veits rihma maha. Ooteruumi jõudes ja toolile maandudes, klohmis mu süda üpris korralikult ja olukorda ei parandanud ka see, et me suutsime veel mõni minut enne arsti kabineti sisenemist Joosepiga nääklema minna. Meil tekkis nimelt üksteisest möödarääkimine või arusaamatus, et kas Joosep tuleb ka koos minuga arsti kabinetti sisse või mitte. No ja siis oligi, et mina raiusin üht ja Joosep teist ja siis ma suutsin sellepeale totaalselt ärrituda ja lõpuks nähvasin Joosepile, et kui ta mind veel ärritab, siis pole mul üldse mõtet arsti kabineti sisse minnagi, kuna mu pulss on miljon. Ja siis kindlasti arst ütleb kohe, et ime pole, et mu pea lõhub, kui rõhk laes ning siis oleks natuke nagu imelik ka hakata seletama, et no teate, me rallisime rattaga siia, siis läksime mehega veel nääklema ja üleüldse olen ma kergelt pinges, sest mu värdjas pea lõhub juba teist nädalat jutti, eksole...
Joosep otsustas siis targu üldse ooteruumist lahkuda, et saaksime mõlemad veidi maha rahuneda. Saime siis paar minutit, üks ühes nurgas ja teine x kohas üksteisest hinge puhata ja siis arst juba kutsuski mind sisse. No kabinetis siis rääkisin oma loo ära, et pea on ühtepanu valutanud juba paar nädalat, juuni algusest saati olen täheldanud kergeid kordinatsioonihäireid ja muid kaebusi ei esine. Arst küll uuris, et kas mul on äkki raskusi asjade haaramisel või nende tõstmisel, aga väitsin kindlalt, et sellist asja pole esinenud. Küsis kuidas veresuhkrud- ja rõhk on ja no mina ütlesin, et suhkrud kipuvad samuti suti kõrgeks minema, aga mitte nüüd meeletult ja vererõhk on seni enam-vähem korras olnud. Vähemalt kodus mõõtes. Arst toksis kõik korralikult arvutisse ja seepeale saatis mu kõrval kabinetti, et võtta näpuotsast vereproov. Proovid andsin ära ja sain tulemused suht kohe kätte, mingi viie mintsaga. Arst muidugi ütles, et no hemoglobiin on madal, kuigi Me just ooteruumis Joosepiga vaatasime minu analüüsivastuseid ja kuna seal oli ära toodud ka referensid, et mis vahemikus miski peab olema, siis meile just tundus, et hemoglobiin, mis mul tavaliselt on madal, oli 115. Pole nüüd küll ideaalne ja päris referensis, sest normaalne oleks alates 120-..., aga no siiski, päris hea tulemus minu meelest.
Igatahes tohter tahtis, et tuleksin järgmisel hommikul uuesti tagasi, et siis nad võtavad tühja kõhuga veeniverest proovid ja et tooksin ka pissiproovi. Saigi siis eile hommikul kõik ülejäänud proovid ka ära andmas käidud ja osad analüüsid tulid juba lõunaks ära ja loomulikult arst jälle helistas ja ütles poolsureval häälel, et analüüsid on meil kehvad, kuigi ma olin just enne arstiga suhtlemist rääkinud perearsti õega, kes just ütles, et võrreldes eelmiste analüüsivastustega, mis tehti kaks kuud tagasi, on olukord märksa parem. No ma panen enne ( nüüd tulemused:
kreateniin 270 / 220
UREA 21 / 13
kusihape 404 / 407
Vitamiinid ja muu selline oli korras ja kilpnäärme vastused on alles tulemas. Ma isegi ei tea, mida see kusihape veel näitab, aga tean, et see on referensist väljas. Kui arst küsis, kas ma selle kusihappe alandamiseks mingit ravimit ka tarvitan, aga no ma ei tarvita ja siis selle peale ütles arst, et tema ei julge ka seda mulle välja kirjutada. Põhimõtteliselt ütles arst korduvalt ja hästi tõsisel häälel, et analüüsid on kehvakesed ja et arvatavasti on peavalud tingitud kehvveresusest ja natuke kõrgest veresuhkrust.
Mul on ausalt natuke selline peaga vastu seina löömise tunne. Ma ei tahaks, et oleks, aga no päriselt. Mul on aastaid olnud hemoglobiin madal ja olen tavaliselt hoopis 105-110 vahemikus ja neerupuudulikus on mul olnud üle 10-aasta ja see kreateniininäit on stabiilsena püsinud. Mul on tõsiselt tunne, et arst ei ole tutvunud minu haiguslooga ja ei süvene minu muresse. Hea lihtne öelda, et peavalu on kehvveresusest, aga miks mul siis pole varem avaldunud selliseid peavalusid... No ja tüüpiline ja sagedasti kohtav soovitus on ikka see, et võta valuvaigistit ja paratsetamoli. Ei, ärme otsi valu algpõhjust, vaigistame valu ikka tablettidega...kuni inimene lõpuks sussid püsti viskab, eksole. Ma olen alati arvanud, et paratsetamol on ikka rohkem palavikualandaja, aga no ma eile siis võtsin kaks tablat sisse ja tõmbas olemise suht uimaseks ja kehvaks ära ja läksin ära magama, aga ärkasin ikka peavaluga.
Positiivne on vähemalt see, et perearsti õde on üks tragi ja asjalik proua, kes märkis omaalgatuslikult analüüsipaberitele veel puugihaiguste näitajad ära, kilpnäärme, kaaliumi, kolmekuu veresuhkru ja midagi oli veel. Kui ma kuulsin, et arst neid eespool nimetatuid asju ise ei märkinud, siis tekis mul küsimus, et mida üldse lasi vaadata. Arst isegi ei mõõtnud mu vererõhku. Eelmine perearst, kes oli lihtsalt super, iga visiidi ajal mõõtis vererõhku, kontrollis südametööd, vaatas kurku ja mida kõike veel. See praegune arst pole mind kordagi puudutanudki. Ühesõnaga jah, eks ma ootan siis need puugi ja kilpnäärme vastused ka ära ja eks näis, mis edasi saab.

CONVERSATION

2 kommentaari:

  1. Jääb mulje, et ta kardab sind. Mina vahetaks arsti v siis suudaks teda.

    Kahju muidugi, et arstil puudub huvi ravida inimest.

    Lase mõnel kondiväänajal selgroog ülevaadata. Kui mõni 'lüli' sisse vajunud siis see võib olla põhjuseks - been there, done it! 4a peavalu oli kadunud paari venitamise järel ja nüüd pole valu tundnud juba 11a. Seda spetsiifilist peavalu siis.

    VastaKustuta
  2. Kuule see on Sul väga hea tähelepanek ja soovitus, sest sellega tuletasid meelde, et kui ma paar aastat tagasi füsio juures käisin, siis too ütles, et mul on abaluu piirkonnas selgroo juures mingisugune imelik lohk... Praegu sellele mõeldes...vb peitubki minu peavalu põhjus just seal. Olin selle sootuks unustanud. Hakkan asja kindlasti uurima. Aitäh Sulle! :)

    VastaKustuta

Back
to top