Issand anna kannatust - inimesed ei oska enam lugeda

Eelmises postituses, kus ma kirjutasin koerahoiu hindadest ja et minu arvates on ööpäeva eest 25 euri liiga palju küsitud, eriti veel, kui sellele lisandub mingisugune jalutuse eritariif, siis tänu kõikvõimsale Facebookile olen mina rumaluke ka nüüd märksa targem. Ühesõnaga, kuna me endiselt otsime Pythonile usaldusväärset hoidjat, no igaks sajaks juhuks, mitte et meil kohe lähiajal oleks tarvis, aga kui tekib taoline olukord, et siis ei peaks hakkama otsima ja oma peakest vaevama, kas ikka leiab jne. Pealegi minu arvates on koerale ka see variant parem, kui koeral on enam-vähem kogu aeg üks ja sama hoiupaik ja saab varasemalt oma võimaliku hoidjaga tutvust sõlmida ja koha koos omanikuga üle vaadata,  et siis on järgnevatel kordadel juba tuttav inimene ja pleiss ees ootamas. Vähem stressi koerale või nii.

Kuna tahtsin end üldise hinnapoliitikaga kurssi viia ja kuulda ka teiste koerteomanike seisukohti (no tõele au andes, tahtsin ma tegelikult, et mulle nõustuvalt kaasa kaagutatakse), siis jagasin oma postitust Eesti koerte omanike grupis Facebookis. No ja mis ma sealt siis teada sain? Nii palju, kui neid arvamuse avaldajaid ja kaasarääkijaid seal oli, siis enamus leidis, et 25 euri on täiesti norm summa maksta ööpäeva eest, sest me peame arvestama, et inimene on investeerinud isiklikku finantssi koerahoiuteenuse pakkumisse: soetanud puurid ja desinfitseerimisvahendid.
Noh iseenesest ma nõustun sellega, et inimene on investeerinud tarvikutesse, et tagada koerte turvalisus, juhul, kui hoius peaks samaaegselt olema mitu erinevat koera, eriti veel, kui tegu peaks olema kardinaalselt eritõugudega - näiteks taks ja pit bull. Sellisel juhul ma tõesti ei tahaks, et pit bull sööks väikese taksipreili õhtuooteks ära.

Desinfitseerimisvahend - Sellest ma saan ka aru, aga siiski natuke vähem. Lihtsalt mul tekkis selle desinfitseerimisvahendiga kohe küsimus, et kas niisama see inimene siis ei soeta endale koju puhastusvahendeid ja ei korista? Okei, saan aru, et inimene ei pea oma kodukeemiat minu peni peale kulutama ja sõltuvalt ilmastikuoludest tuleb koertega rohkem ja sagedamini koristada, aga kui õues on kuiv ja käppadega ei vea liiva ja soppa sisse, siis mida seal nii väga puhastada on vaja? Ega ma mingit sitast ja kusepidamatusega koera hoidu ei vii ju. Pealegi, kui inimene on mingi ilgem puhtusefriik ja pole harjunud koertega, siis milleks üldse sellist võimalust või teenust välja hõisata.Elagu õnneliku ja rõõmsana edasi koos oma toakiisukesega ja kotikoerakesega.

Lisaks... Ma küll ei ole viimase aja hindadega päris täpselt kursis, kuna ma ei näe neid, aga kas tavalise puhastusvahenditotsiku ei saa mitte juba 5-7 euriga kätte? Isegi, kui see maksab kümps, siis selle teenib juba paari hoidmisega tasa ja ma eeldan, et seda jätkub ikka tükiks ajaks. Vähemalt meil kahe pontuga jätkub pesuvahendit küll umbes aastaks.

Idiootsuse ja lugemisoskamatuse tiitli annaksin ma sellele kommenteerijale, kes kirjutas:

 
"25€ ei ole kuskilt otsast ööpäeva eest palju. Koeraga ju tegeletakse personaalselt ja ilmselge, et vôôras inimene ei hakka seda tasuta tegema. Miks peakski? Enamus ei eelda, et peaksime tasuta teenust saama ja eks ise küsime ka enda teenuse eest tasu"
 
Vabandust, aga kust planeedilt need inimesed tulevad? Ma isegi ei vaevunud seal grupis sellele kommentaarile vastamagi, sest no halloo - kus kohas ma olen kirjutanud või eeldanud, et koerahoiuteenus peab olema tasuta!? Issand anna halastust ja õpeta inimesed lugema ja loetud teksti analüüsima.
 
Keegi seal kommentaariumis kirjutas veel, et kui hoidja on aus inimene ja maksab korralikult makse, siis võime julgelt pool sellest tasust maha arvestada ja et näiteks juuksuris on 25 eurist väga lihtne lahti saada, ilma, et mingit hiina imet tehtaks.
See oli samuti minu jaoks natuke selline "mida hekki" mõtteavaldus. Ma tahaks näha neid tavalisi koerahoidjaid, kes on end FIEks reganud ja tasuvad korrektselt koerahoiuteenuse osutamise eest makse. Olgu, kõik need koerahotellid, nende puhul ma tõesti eeldan, et makstakse, aga kui ma tahan lihtsalt, et keegi suvaline lahe ja usaldusväärne vasja hoiaks paar ööpäeva meie pontul silma peal, annaks süüa ja käiks õues, siis ma ei eelda, et selleks peaks end kohe FIEks tegema.
 
Ja eriti haige on võrrelda koerahoidu juuksuri või mis muu ametiga, sest milline suvaline koerahoidja on läbinud minimaalselt 2. aastase akrediteeritud koolituse koera hoidmisest, haiguste märkamisest, esmaabi osutamisest, praktikast ja lõputööst? Kui see on tehtud nagu igal teisel korralikul ja ausal ametimehel, siis no palun väga ja ma olen valmis maksma rohkemgi kui 25 euri. Ja kui me tahame oma koera lemmikloomahotelli saata, siis me seda teemegi ja koos kahepoolse ametliku lepingu alusel, kus meil on mustvalgelt kirjas, mille eest me plekime ja kuidas meile garanteeritakse, et kõiki neid tegevusi ja hoolitsusi me koer seal ka saab. Aga tänasel päeval tahame me lihtsalt leida usaldusväärset inimest, kes oleks aeg-ajalt valmis meie koonu hoidma. Ma ei saa aru, miks sellest on tehtud mingi ilgem teadus ja poleemika. Ma ei saa üldse aru, miks inimesed mõtlevad lihtsad asjad nii keerulisteks. Lisan teate üles, leiame pakkujad, lähme koerakesega kohale, vaatame, kas ja kuidas klapp on ja siis järgmisel korral saab juba koera hoidu viia ja vastavalt kokkuleppele toimub tasustamine.
 
Ahjaa, see jäi ka silma, et inimesed arvavad, et kõrgem hind tagab nende koertele parema turvalisuse. Siin on küll kosmose isiklik käsi mängus, sest kust muidu selline loogika pärineks? Ma küll ei leia, et kõrgem hind on automaatselt võrdväärne turvalisema hoiupaigaga või paremini hoitud ja tegeletud koeraga. Ma võiks võrdluseks küsida, kas uusrikkad või hõbelusikas suus sündinud võsukesed, kas nemad on kaitstud õnnetuste, depressiooni, kurbuse, probleemide, varguste, haiguste ja surma eest, sest neil on pappi nagu muda ja no palju pappi on ravim kõige vastu, eksole. Ma võin ka netti kuulutuse üles riputada ja lisan juurde, et minu koerahoiu ööpäevatariif on sott, kas siis inimesed jooksevad hordide kaupa mulle koeri ukse taha vedama, sest ma olen nii usaldusväärne ja turvaline...

CONVERSATION

17 kommentaari:

  1. Näed sa siis nüüd, Kai! Eesti koerteinimeste grupp (või õigemini selle liikmed) on kahel järjestikusel päeval saanud kaks negatiivset postitust järjest - esimene minult eile ja teine sinult täna. Mina igatahes lahkusin sellest grupist jäädavalt, sest ei soovi olla liige grupis, mille liikmed, nagu sinagi ütlesid, ei suvatse üldse süveneda sellesse, millest kirjutatakse või mida seal jagatakse.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ohoo, äkki jagad oma blogipostituselinki siia ka, ma usun, et minu lugejaid huvitaks, et millise negatiivsevalanguga Sina Eesti koerte omanike grupi üle valasid :D

      Kustuta
    2. Jah, ikka jagan. Aitäh hea mõtte eest!
      http://www.muleioleblogi.net/?p=14200

      Kustuta
  2. Mina kui väikeettevõtja vaatan sellele aga veidi teise pilguga...
    20-25€ on täiesti normaalne summa. Isegi kui teenuse pakkuja ei ole ametlikult kuskil kirjas (teate ka kui paljud väikeettevõtjad tänapäeval ümbrikupalka endale maksavad!?) siis see ei tähenda, et ta peaks vähem raha küsima. Need kes on kokku puutunud omahinna arvestusega, saavad ilmselt paremini aru. Teisalt kas sa ei leia, et kui viiksid oma kalli koera odavama pakkuja juurde, saad ka kehvema teenuse osaliseks ehk et koer istub puuris ja keegi temaga sinu saabumiseni ei tegele? Ma ise arvan, et risk on suurem kui maksta normaalhinda. Ma ei kujuta ette, et peaksin 10 euroga ühte looma ööpäevas valvama ja temaga tegelema. See ei kata absoluutselt minu ajakulu (fotograafi ühe tunni hinnaks on minimaalselt 11-15 eurot)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No aga ega koeraga ei pea ju hommikust õhtuni tegelema: jalutama, mängima ja sügama. Koer lihtsalt on hoidja kodus ja käib 2-3 korda päeva jooksul väljas (ma ei pea siin jalutust silmas), annab päevas korra krõbinad ette ja ongi kõik. Selleks võib olla kasvõi suvaline krapsakas penskar, kellel on tervist ja aega ning soovib oma pensionile natuke lisa teenida.

      On ju ka selliseid hoiukodusid, kus inimene tahaks endale koera, aga mingil põhjusel isiklikku lemmikut ei saa võtta ja siis on selline variant ju igati kasulik mõlemale poolele. Pealegi ma eeldan, et inimene, kes koera hoida võtab, et tegu on ikka koerasõbraga ja silme ees ei jookse ainult euromärgid :)

      Mis puutub puuridesse, siis eks see on iga koeraomaniku oma valik, aga mina enda koera sellisesse hoidu ei annaks. Näiteks Tartu hoiukodus kehtis perenaisel see reegel, et kui hoiul oli juba üks koer, siis teisi samaks ajaks lisaks ei võtnud, sest inimene ei lukustanud koeri kuskile endast eraldi, vaid lasi neil enam-vähem vabalt liikuda ja olla ja kui ise aias tohkendas, siis võttis koera kaasa jne. Ühesõnaga suhtles ja käitus koeraga täpselt nii nagu tegu oleks tema enda lemmikuga :)

      Kustuta
    2. Minu arust Kris V taaskord ei ole Kai teksti lugenud korralikult läbi, kõikidele Sinu püstitatud mõtetele ja murekohtadele on Kai oma postituses tegelikult ilusti vastanud ja arutlenud, et miks Ta ei poolda nii kõrget hinda :)
      Mina koeraomanik veel ei ole, aga kui kõik läheb hästi, siis tulevikus (hetkel elan üürikorteris) oma koju võtan kindlasti koera. Vajadusel otsiksin mina ka kohta, kus ei küsita 25 eurot ööpäeva eest, sest see on minu jaoks tõesti röövimine päise päeva ajal. Kui tekib nii meeletu aja ja vahendite kulu, et tuleb lausa põhjendatult 25 eurot hinnaks, siis tekib küsimus, et kas üldse peaks see inimene teenust pakkuma. Tõde on see, et selle 25 euro sees on tugev kasum juba sisse kirjutatud ja inimesed on lihtsalt ahned, kes ei tahaks siis raha teenida. Sestap ongi tore, et meil on vabaturumajandus ja kehtivad mittefikseeritud hinnad, saavad jõukamad endale neid kalleid hoidjaid lubada ja hinnatundlikumad saavad odavamatesse kohtadesse minna. Odav ei tähenda tänapäeval enam sugugi seda, et nüüd on kehvem kvaliteet ja teenus ning kallis hind ei taga suurepärast teenindust. Lõppude lõpuks võib kasvõi 100 eurot selle eest küsida ja loll on hoopis see, kes seda maksab. Selle tekstiga ei taha kedagi rünnata, tundus vahva siia arutelusse panustada. Kõike head kõigile ja hoidkem oma loomi :)

      Kustuta
    3. Lugesin küll. Ma ei hakka siinkohal vaidlema. Oma teenusepakkuja saabki valida selle järgi mida tema teenus pakub ja mis on hinnaks. Täpselt sama kehtib igalpool mujal teenusepakkujate seas. Fotograafid, lapsehoidjad jne. Vastavlt hinnale saad ka teenust :) 25 EI OLE odav aga ei ole ka ülehinnatud. Kui mõelda nüüd et koerahoidja ei paku tõenäoliselt E-R 9-17 oma teenust aga on siiski keskendunud sellele teenusele, siis enda ära elatamiseks peab ta ju kuskilt ka oma sissetuleku saama, eksole :)

      Kustuta
    4. Ma arvan, et arusaamatust põhjustab praegu see, et on olemas kahte tüüpi koerahoide - need, kes pakuvad teenust põhitööna ja need, kes teevad seda põhitöö kõrvalt, et aeg-ajalt natuke lisaraha teenida. Kui teenusepakkuja teeb seda põhitööna, siis ma ei ütle ka, et see oleks hirmkallis, sest siis tuleb maksta maksud, teha lepingud ja garantiid jms. Aga kui me räägime suvalisest inimesest, kes on netti riputanud üles teate, et on vajadusel tasu eest valmis kellegi koera hoidma, siis 25 euri on palju selle eest küsida. Sest kui ametlikud lemmikloomahotellid küsivad sellist hinda, kus koertel on mingisugused spets tingimused, siis millega põhjentab tavaline korteris / majas elav vasja nii kõrget tariifi? :)

      Kustuta
  3. Mina kui ettevõtja ja lapsehoidja leian, et 25 € on isegi vähe ööepäevase hoiu eest. Lapsehoidja nädalavahetuse ühel päeval näiteks Inglismaal maksab 200 naela...Eestis hakatakse 2.50 tunnihinde juures juba torisema, kuigi seaduse järgi ei tohi miinimumtunnitasust väiksemat maksta. Sama kehtib ka tegelikult päevahinna puhul, mis peab võimaldama maksta maksud, ei tohi olla väiksem seaduses ettenähtust ja peab sisaldama ka kulusid. Kliendina tuleks jälle vaadata usaldusväärsust, mitte hinda. Pereliige, olgu laps või lemmikloom, on hindamatu väärtusega.
    Mõtle enda seisukohast palgasaajana...praegu mõtlesin,et sul vist pole töökohta, kuigi see ei oleks isegi sulle täiesti võimatu :) Kliendina tahame ikka kõige madalamt hinda aga kui ise oleme teenuseandja, siis me tahaks palka saada rohkem kui välja peame käima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No täiesti oleneb, sest kui mul on mõlemad - nii laps, kui ka koer ja nad peaksid mingil põhjusel sattuma eluohtlikusse olukorda ja mul on võimalik päästa ainult üks neist, siis ma esimesena päästan oma lapse. Ebameeldiv ja kurb valik ja arvatavasti vaikimisi prooviksin siiski mõlemat päästa, aga kui puht hüpoteetiliselt selline küsimus tõstatada, siis valiksin lapse.
      Mis puutub lapse ja koera hoidmisse, siis minu jaoks on see natuke kohatu võrdlus, sest kohustused ja ülesanded on kardinaalselt erinevad. Alustades juba sellest, et koer üldiselt ei põhjusta endale eluohtlikke olukordi ja ei vaja 24h järelvalvet. Ma võiksin kirjutada pika loetelu sellest, mida lapse hoidmisel on tarvis teha ja jälgida ja mida koera puhul ei ole,aga mu point on lihtsalt see, et lapse jaoks peab hoidja kogu aeg olemas olema ja seepärast ka kõrgem hind. Koer seevastu ei vaja sellist pühendumist ja hoidmist.

      Mina tohutu suure loomasõbrana oleksin valmis kümpsi eest teiste koeri hoiule võtma ja kui meil ei oleks Pythonit, siis täiesti vabalt riputaksin vastava teate kuskile ka üles :)

      Kustuta
  4. Lapsehoid ja Inglismaa ei ole koerahoid ja Eesti. Siis võiks juba teistest asjaoludest ka rääkida nagu palkade ja ostuvõime erinevus, suur siseturg jne asjad.
    Ainult usaldusväärsuse vaatamine kehtiks olukorras kus puuduks hinnatundlikkus, väga paljud inimesed peavad ennast endiselt üpriski hinnatundlikuks. Aga mis puutub palgateemasse, siis paljudel juhtudel ei ole koerahoid päris palgatöö vaid siiski võimalus teenida natukene lisaraha. Kooliõpilaste puhul on see isegi võimalus olla päeva või paar koos loomaga kuigi päriseks võtta ei lubata.
    Samuti oleneb hind sellest, mida selle eest pakutakse? Kas koer saab lihtsalt 1-2 korda päevas süüa ja 1-2 korda päevas õue jooksma (mis minu jaoks oleks ok) või koeraga mängitakse, viiakse teiste koertega tutvuma, milline on hoiuruum, kus koera hoitakse jne jne. Tartus oli ühes loomakliinikus tegutsev koerahoid 11€, mis oli täiesti aktsepteeritav, ka 15€ oleks aktsepteeritav kuid 25€ tahaks midagi rohkem kui see, et jalutuse eest peaks veel lisaks maksma...

    VastaKustuta
  5. et mis ma siis oskan öelda? hea, et sa perekoolis teemat ei teinud, sealt tuleks selline s*talaviin, et ise ka ei usu :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nad peavad rohkem pingutama, et minu blogi kirjamusta väärilisteks saada :D

      Kustuta
  6. Uuri parem koerahoidjate/jalutajate grupist. Ma täpset nime ei mäleta leiad kindlasti. Samuti Ühisjalutused Pärnus grupis on toredad inimesed koos, kellest nii mõnigi oleks ipmselt nõus hoidma. Konkreetselt koertehoiud ongi selliste summadega. Eraisik ja suur koertesôber ja vastutustundlik inimene hoiaks ilmselt ka niisama. Ise pigem eelistakski sellist hoidjat, kes entusiasmist ja innuga tegeleks loomaga ja seda mitte tööna vaid sellepärast, et soovib seda teha. (Minu koertel on vajadusel hoidjad olemas ja seda oma tutvus ringkonnas. Ja natuke vinguks selle taksi ja pitbulli näite pärast :D no ei ole need pitbullid mingid taksi/koerte ôgardid. Lihtsalt väga essune maine igasugu USA madala laubaliste pärast)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud vihje eest! ;)

      PS. Kusjuures ma nendest pit bullidest kuulsingi esimest korda sellest "imelisest" Facebooki grupist ja sealt sain mina omale taolise arvamuse nagu tegu oleks jõhkrate killeritega. No et ainuüksi juba pilk mõjub surmavalt :D Aga näe - jälle targem ;)

      Kustuta
  7. Tunnitasu Inglismaal on £7.20 (miinimumpalk; Londonis kyll korgem). Kakssada naela paevas tahendab, et selle eest saab 28 tundi tood. Oopaevas on teaduparast 24 tundi. Keegi liialdab.

    VastaKustuta
  8. P.S. Kindlasti mitte ei pea Inglismaal paevahind sisaldama kulusid. See on tootaja enda mure, kuidas ta toole saab voi mida ta soob voi kus magab. Kokkuleppe alusel voib muidugi koike teha, nagu ka registereeritud FIE maarab ise enda paevahinna (kyll aga mitte tootaja).

    VastaKustuta

Back
to top