Ou, vaata seda!

Selle nädala "Pealtnägija" saate viimases loos oli juttu sellest, mismoodi seltskond pullivendi võtsid kuskilt satiirilehelt ühe nalja, tõlkisid selle ära eesti keelde ja postitasid Eesti Pimedate Liidu Facebooki lehele. Sellest ma aru ei saanudki, et kas see läks privaatselt sõnumitesse või otse EPL Facebooki seinale, aga ega sel erilist vahet minu jaoks polegi.

Nali seisnes siis selles, et pimedate kogukonnale saadeti mingi suvaline pilt ja seal kõrval siis tekst "Ou, vaata seda!


Tahate teada minu ausat seisukohta?
Minu meelest üpriski andekas nali. Mind ajas igatahes naerma :D Kuid ma pole sugugi kindel, kas see oleks mind ka siis naerma ajanud, kui keegi oleks mulle ühte ja sama nalja teinud ühe õhtu jooksul miljon korda. Lõpuks oleks lihtsalt, et been there, done that. Me kõik teame, et igal naljal on oma maitsekuse piir ja mõnd nalja võib teha sada korda järjest ja ikka on naljakas, kuid siis on nalju, mis toimivad ainult ühe korra ja õigel ajahetkel.

Kui ma läheksin kuskile peole ja keegi viskaks sellise nalja õhku, siis ausalt, see oleks mulle täielik maiuspala ja ma hõõruksin mõtteis käsi kokku, kuna see on minu tassike teed. Ma ei jääks vastust võlgu. Mulle on varasemaltki ja korduvalt seda sorti nalju tehtud ja iga kord ma lõkerdan naerda või muigan kelmikalt ja pritsin sarkasmi vastu. See nagu lõhub uute inimestega suhtlema hakkamisel teatavat barjääri.
Ning teades ja tundes ka Jakobit, kes EPLi Facebooki lehte haldab, siis mitte organisatsiooni esindajana, uskuge mind, Jakob viskaks ka hea liti mõnele killuvennale vastu.

 Ma kindlasti ei arva, et need inimesed, kes seda pulli tegid, et oleksid mõelnud miskit halba. Pigem tundub just vastupidi - nad ei mõelnudki. Nad võib-olla soovisid ainult rohkemate pimedateni oma vaimuüllitise tuua ja mis võiks olla selleks veel parem koht, kui pimedate liit. Kõlab uhkelt ja suurelt ja kõlab täpselt nii nagu siin istuks kari pimedaid koos. Kuid asi, millega nad ei arvestanud või ei mõelnud või ei hoolinud, oli see, et me kõik oleme erinevad. Me pimedad suhtume oma pimedusse erinevalt. Mõne jaoks on see raske katsumus, millega siiani püüab rahu sõlmida. Teise jaoks on see paratamatus ja on oma olukorraga leppinud ja elab lihtsalt vaikselt oma elukest. No ja siis on kolmandad ja neljandad ja siis on ka minusuguseid, kes lõõbivad ja viskavad nalja. Isegi selliseid pimedaid on, kes vihastavad nii, et silme eest läheb mustaks (hehe, väike nali :D), kui teine pime peaks pimeduse üle nalja tegema, kuigi oleme ühes paadis.
Ühesõnaga see, mida ma öelda tahan, on see, et nali oli hea ja tegelikult seda võib täitsa vabalt teha, aga mitte organisatsioonile ja mitte miljon korda järjest, eksole. Ma ei tahaks, et kaaskodanikud arvaks, et pimedad on ühiskonnas üks grupp inimesi, kellel on huumorisoolikas veits umbes või et meie kuuldes tuleks elu eest vältida selliseid sõnu  nagu "vaata", "näe", "nägemist" jne. Just vastupidi. Minu teada pimedad üritavad levitada ühiskonnas mentaliteeti, et ärge kartke pimedatega suhtlemisel kasutada igapäevaseid tarbesõnu. No näiteks, et kõne lõpus on täiesti okei öelda pimedale "Nägemist!"

ETV "Pealtnägija"

CONVERSATION

10 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nääh, Reti, olen täna terve päeva ringi tormanud ja mõelnud, et millal ükskord ometigi saaksin arvutisse, et Sulle vastata ja nüüd... Su kommentaaril polnud ju häda miskit (vähemalt see minu ülistus oli küll väga hea :D).

      Kustuta
    2. Ehhhh.. Ma ei tea.. :D Mulle hakkas tunduma, et läksin vist liiga emotsionaalseks :D

      Kustuta
  2. Ütlen ausalt, et kui ma selle kohta kuulsin, mõtlesin ka, et appi kui geniaalne nali :D
    Aga just - toimib korra ja toimib selliste inimeste peal, nagu sina. Ja kui nägin, et oled sellest kirjutanud, olin täiesti kindel ka, et sulle põhimõtteliselt meeldis :D
    Sellega olen päri, et iseloome on erinevaid ja mõnele võis see tõesti solvang olla. Ja mitu korda järjest ikka sama nalja ju teha ei saa :D Tuleb natuke vahet hoida.
    Ole tubli :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just, olen Sinuga 100% nõus! :)
      Kui korraks peatuda ja võtta sõna kurtidele tehtud nalja üle, siis vot see oli küll veits üle võlli, rohkem nagu mõnitus, sest helifailiks oleks võinud olla suvaline linnulaul, mitte aga mõnitav tekst stiilis "noh, kas kuuled seda või?". Kuigi ega ma ei tea, mis selleks pildikski pimedadele oli, aga no pilt on minu jaoks neutraalne ja pigem sobib nalja konteksti paremini.

      Kustuta
  3. Nali oleks see sel juhul olnud, kui oleks jäänud ühekordseks üllitiseks. Need tropid läksid aga üle piiri. Kui piiri ei tunneta, siis ära tee. Just nagu Sa ütlesid, nad ei mõelnud, ja mõni ei saanud ka peale veebikonstaabli noomitust asjast aru. Muidu geniaalne, aga iga asja jaoks on oma aeg ja koht, samuti ka naljaga.
    M.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kuna minu jaoks jäi antud loos paar asja selgusetuks, siis ei hakka oletama, aga kui õigesti sain aru, siis need naljatilgad omavahel kuidagi seotud ei olnud. Lihtsalt juhuslikult teatud hulk inimestel tuli selline mõte ja julgus postitada sedasorti satiir EPL Facebooki lehele. Need, kes tegid enda konto alt korduspostitusi ka peale veebikonstaabli noomitusi, siis need on küll sotsiaalselt veits alaarenenud. Aga nagu ma juba oma postituses ütlesin, siis naljal, kui sellisel, polnud mitte midagi häda, väga julge, andekas ja hästi toimiv satiir, kui õigesti teha ja ajastada.

      Loodan, et lõppkokkuvõttes on tegu siiski head huumorit hindavate inimestega, mitte kamba jorsi mentaliteeti omavate kodanikega, kelle saavutused ei piirduks ainult teisel pool ekraani nalja tegemisega, vaid et julgeksid vajadusel niisama tavaolukorras ka erivajadusega inimesele tänaval ligi astuda ja oma abi pakkuda, kui selleks peaks tarvitus tekkima.

      Kustuta
    2. Olen 99,9% kindel, et nendel inimestel oleks karp kinni kui pimeda või kurdiga peaksid kokku juhtuma ja rääkima hakkama. Internetis on kõik julged.
      M.

      Kustuta
  4. Ma oleks neile vastuse punktkirjas saatnud. :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaah, oleks võinud punkkirjas kirjutada "Noh, lugesite läbi või?" :D

      Kustuta

Back
to top