Pimedad ei ole mingid pühad lehmad ehk minu frustatsioon seoses uue ID-kaardi pildiga

Kuigi mu eelmine ID-kaart on juba ligi kolm kuud kehtetu, siis käisin alles paar nädalat tagasi uut taotlemas ja täna oli siis see imeline päevake, mil ma sain oma tutika ID-kaardi kätte ja ütleme nii, et ma olen endast veits väljas. Õigemini praeguseks hetkeks olen ma suutnud end suti koguda, aga sel hetkel, kui sõbranna mulle seda kirjeldas, siis mu esimene reaktsioon oli eriti dramaatiline: "Misasjaaa!?"
No te vaadake ise. Ma olen selle pildi peal täiesti lost. Umbes, et "Issand, kus ma küll olen, ma ei saa mitte essugi aru. Misasja, siin peab kuskil kaamera olema või? Kus, ma küll ei näe!?"

 

Eriti vahva on see, et ametnik käis ise minuga seal putkas kaasas ja ütles, et vaadaku ma jah täpselt nii. Nagu mis mõttes? Kas see ametnik ei võinud mulle siis öelda, et kuule, vaata sutsu vasakule ja natuke alla ning säti oma sonks ka korda. Mis nad kardavad, et kaamera süttib põlema, kui ma oma pimeda pilguga sinna sisse vaatan või? Halenaljakas on veel see, et neid pilte tehakse kolm tükki, et oleks ikka mille hulgast valida, eksole, aga mitte ühelgi korral ametnik ei korrigeerinud mind, nii et valikuvõimalust mul ei olnudki. Ma pean nüüd need järgnevad viis aastat oma ID-kaardil paremat ülemist nurka vahtima, endal veel mingiharakapesa küljelt välja turritamas. Miks ometigi ei võinud see ametnik mind juhendada, kui nägi, et jummalast metsa poole on kõik.Me pimedad ei ole mingisugused pühad lehmad, keda ei tohi sõrmeotsagagi puutuda ega mitte midagi öelda, sest meil vaesekestel on elu niigi raske, ei hakka vaest pimedat veel oma juhendamisega traumeerima. Pähh, ma veel maksin ka sellise "kunstiteose" eest.

Helistasin emale ka ja vuristasin kogu olukorra ette ja ema ütles, et ma oleks pidanud ikka nägijast tuttava kaasa võtma, et neid ametnike ei huvita, millisena inimene sinna jääb. Jah, nende ainus kriteerium on, et ära Sa jumala eest naerata. No viie aasta pärast, kui uut ID-kaarti lähen taotlema, siis võivad nad kindlad olla, et ma ei naerata, sest see jama ajab hoopis nutma.
Koju tulles sattusin Lindaga ühele bussile ja kui talle oma uut kaarti näitasin, siis lohutas, või õigemini ennem lasi üle bussi ühe korraliku kajaka ja alles siis ütles, et ärgu ma põdegu, kõik näevad sellised välja (kahtlen sügavalt) ja et tema näeb oma õpilaspileti peal üldse välja nagu kartul, mille ta on teibiga kinni kleepinud. Good to know! :D
Aa, , aga oot, mida see Manjanagi mulle alles hiljuti ühe postituse alla kommentaariks kirjutaski... A la et päris modellid vaatavadki kuskile kaugusesse ja ainult amatöörid vaatavad kaamerasse... Seega ma olen lihtsalt professionaal :D

CONVERSATION

27 kommentaari:

  1. Don't põe, mu ID-kaardipilt näeb vällja, nagu ma oleks kriminaal :D Kõigile ütlen, et see mu vanglapilt, ja kõik julgevad veel nõustuda ka! :D

    VastaKustuta
  2. Ma olen oma eelmise ID-kaardi peal nagu hullult ära mukitud mustlane :D ära põe

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma kujutan ette... Ses suhtes, et mustvalge pilt tekitab ju veel eriti ränga kontrasti :D

      Kustuta
  3. Minul on isikutunnistusel pea viltu ja moosivarga ilme - laps iga kord lõkerdab seda nähes. Mind ennast paneb ka muigama - nüüd; enne oli küll reaktsioon, et wtf, nii imelik olengi päriselt või?! Ainult 4 aastat veel sellise pildiga leppida jäänud...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No loodame, et järgmine tuleb siis vähe normaalsem ;)

      Kustuta
  4. Seal putkas tehtud pilt tulebki imelik, vähemalt minul ja mu emal tuli ka. Kolm pilti jah, aga üks hullem kui teine. Viimasel korral ma lasin pildi fotopoes teha, siis sai hoopis parem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mhmh, mul ema soovitas ka järgmisel korral päris fotograafi juurde minna :)

      Kustuta
  5. Ise võid ka pildi endast teha ei pea kindlasti seal putkas seda tegema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jep, aga meil pole kaamerat ja kui tahaks, et taustaks jääks normaalne ühtlane valge taust, siis peaks klõpsu esikus ära tegema, aga seal pole jällegi piisavalt päevavalgust :D

      Kustuta
  6. No kuule... sa näed ju täiesti tibens-tobens välja siin:-) enamus jääb ID-kaardi ja passipildile, ma vabandan väljenduse eest, umbes selline nagu vahest postimehes teadaannete rubriigis... kus otsitakse ilgelt ärajoonud ja punsunud näoga eluheidiku omalseid. Ma ise muide näen samasugune välja oma passis. Taanis ükskord lennujaamas kutsuti lausa kõrvale ja paluti mingit muut dokumenti ka näidata😀

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Haha, jajaa, räägi nüüd, et Sind ei otsita taga, tegelikult oled raudselt rahvusvaheliselt tagaotsitav :D

      Kustuta
  7. Been there, done that! Minu kõige parem feil oli muidugi juhilubadega, kus ma ei olnud arvestanud, et ARKi viies kohe fotoboksis pilti ka peab tegema. Oli hommikune aeg, nii et paras padjakas oli ees ning kirsiks tordil - ma avastasin, et olin unustanud juuksed kammimata! Ok, lohutasin siis peale juhiloa saamist end sellega, et 2 aasta pärast, kui vahtralehest lahti saan, saan lõpuks uue pildi. Tegingi sel kauaoodatud päeval kerge meigi pähe, kammisin juuksed ära ning läksin kohale ja siis see ametnik ütles nii muuseas: "A ja selle pildi võtame eelmise juhiloa pealt..." TORE! Ma pean veel 10 aastat seda padjanägu seal juhiloa peal kannatama. Jehhuu! :D aga noh JUBA 2025 on ehk lootust uuele pildile :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Issand halasta, ma sain praegu naerukrambid. Kui ma oleksin nägija ja me saaksime uuesti kokku, siis ma tahaks Su juhiluba oma ihusilmaga üle kaeda :D

      Kustuta
  8. Jeerum, selline paanika väiksest pildist. See on väga normaalne. Mis siis, et natuke üks salk teistest üleval pool. Pealkirja lugedes valmistusin hoopis hullemaks. Ma näen ka ID kaardil alati eriti "tore" välja.
    M.

    VastaKustuta
  9. Mul on praegune id-kaardi pilt suht.. okei. Noh, ütleme nii, et üle aastate üks normaalne.

    Kui ma kunagi 14aastaselt läksin uut passi tegema, oli sellega suht kiire. Mind ootas ees reis Saksamaale, kui avastasin, et ops, pass ei kehti. Põhimõtteliselt oli päevade mäng, kas jõuab valmis või ei, seega tuli kiirelt linna minna pilti tegema. Isa mul keeldus linna sõidutamast too päev ja siis ma nutsin ikka mega palju oma toas. Seepeale tuli isa minu juurde, et "Naliii, lähme linna pildileee."
    Ja kujuta nüüd ette siis mind blondide juustega (selline ilus kollakas toon), kulme polnud ollagi (sest mu kulmud max heledad ja ma ei olnud nende värvimisest kuulnudki), silmad-nina nutust paistes ja punased ning mina serial-killeri näoga kaamerasse põrnitsemas... Vapustav.

    Järgmisel korral, kui uut id-kaarti tahtsin, mõtlesin, et valmistan end ilusasti ette ja puha. Juhtus aga nii, et samal päeval läksin oma esimesest armastusest lahku ja jälle ulgusin ikka korralikult enne pildi tegemist :D Seekord olid juuksed mustad ja lühikesed, kulmud endiselt olematud ja nägu jälle mõrtsuka oma peas.

    Minu puhul mängis suurt rolli ka see, et ma igapäevasel kannan prille, piltidel aga seda teha ei võinud, mistõttu olid pildid veel ERITI võõrad (ja korraliku prillipäevitusrandiga). Niiet ausalt, sinu pilt pole minu kahe eelmisega võrreldavgi :D :D :D

    VastaKustuta
  10. Mina sain oma ID kaardi kõige esimesena. Samal üritusel, millel president Rüütel ja muud prominendid.

    Kuna see oli KÕIGE ESIMENE, ei osanud fotopoed ega KMA sellise imeasjaga veel arvestada. Nad skaneerisid mu pildi rämedasse alasärri. Tulemus - siluett. Minu kaardiga oleks üle piiri saanud ükskõik milline Sahaara-aluse Aafrika pagulane.

    Sa oled täiesti okei nägu ja väga kena keskmise idkaartlasega võrreldes :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tänan südamest, et mind praegu nii hullult naerutate oma ID-kaartide feilidega. Mulle juba peaaegu, et pakub enda foto sama palju nalja :D

      Kaur, tänan komplimendi eest! :)

      Kustuta
  11. Mina usun sellesse, et KUI see pilt endale ikka üleüldse ei meeldi ega sobi, siis - tee uuesti! Kui, muidugi, vähegi võimalik on!
    Pilt tee enne mujal, kuskil fotograafi juures ja kellegi tuttava kaasabil kah kindlasti, sest mina käisin näiteks oma pojal kaasas(kes lihtsalt keeldus seal fotoboksis kolme hulgast valimast, sest kõik olevat olnud võrdselt sitad)ja no fotograaf küll, aga seda ilusat ja sümpaatset pildinägu nagu üldse ei vallanud. Vähe sellest, ta ei suutnud ka ise selle nimel töötada. Pagan, klõpsutada oskan ma ise kodus kah ju! Ehk siis, neile ongi väga lihtne teha see üks(äärmisel juhul kaks)klõps ja rahulduda sellega. Mina siis käsutasin ja kamandasin, tee uus, tee uus, tee uus... Umbes seitsme minutiga saime näoilme, mis vastas standarditele ja rahuldas kõiki osapooli. Muuseas, fotograafi meelest oli see näinud välja nagu kõige esimene klõps. Fotograaf, maiäss!. Ma ütlesin lahkudes, et ma lähen Port Arturi toidupoodi sealt nüüd kohe ja ostan pool liitrit viina selle koletu ähkimise ja pildisünnitamise peale.
    Oleksin mina Sina, ma teeks raudselt uue. Ja just sellepärast, et Sa ei ole niisugune, nagu seal pildil. Pühataevaisake, selline asi lihtsalt võiks olla väärikas. Ja ilusa, korrektse ning väärika foto väänab Sinust välja nagu naksti.


    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma algselt tahtsingi, et Joosep tuleks minuga kaasa, sest eelmise ID-kaarti tegemise ajal oli kaasas ja oskas mind õigesti juhendada, et kuhu ja kuidas vaatama pean, et tuleks viks ja viisakas pilt, aga tal on kogu aeg nii pikad ja tihedad tööpäevad, et ei mänginud ajaliselt välja. Ta oskab isegi mehena jälgida, et sonks oleks korras :)

      Kustuta
  12. See ei ole tõesti mingi jube pilt, peale selle, et jah, sa ei vaata otse kaamerasse.

    VastaKustuta
  13. No mina enda id kaardi asemel näitan võimalusel juhilube, sest id kaardi pildil näen ma välja nagu mustade silmaümbrustega äraneetud deemon.. päriselt ka :D ma näen välja nagu inimkõhre.. ma ei tea. Õudne igaljuhul. Ja kusjuures alguses pilti valides on ju värviline, õudsaks muutuski see mustvalgeks töödelduna.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hahaha! Sorry, aga Su kirjeldus oli liiga hea :D

      Kustuta
  14. Jah, id kaardi ja passi pildid on alati päris jubedad.. Ma enda omal näen välja lihtsalt väga ümara näoga..
    Aga kummalisel kombel kõige parem pilt tuli siis, kui pidin minema passi tegema ühe reisi jaoks.. Mul polnud autot sii sveel ja see hommik kui pidin minema sadas paduvihma, bussi ei tulnud ja ajaliselt oli vähe aega jäänud et sinna jõuda. Jooksin siis läbi paduvihma mingi kilomeeter maad, higise ja läbimärjana kohale jõudes.. Kodus hoolega tehtud meigist polnud kohale jõudes miskit alles ja nägu õhetas peas. Noh, egas midagi, pilt oli vaja ära teha, võtsin wc.st paberit ja kuivatasin näo ära, juukseharja puudumisel ma tõmbasin sõrmedega lihtsalt läbi juuste, et jääks selline "wet look" sasine soeng ja istusin boksi. Ja ma olin nagu mega WOW, mismoodi see pilt siis järsku nii ilus sai! Nagu päris kena mimm vaatab sealt pildilt vastu. Kahju kohe, et uut id-kaarti ei lasknud selle pildiga teha. A kes teab, mis hernehirmutise nad tollest pildist mustvalge töötlusega oleks saanud :D

    VastaKustuta
  15. Mis sa põed, ilus pilt on sul. Mina näen oma passipildi peal välja nagu hullumajast ärakaranud kirvemõrtsukas ja juuksed on mul niikuinii kammimata, see selleks, aga see pilk, millega ma kaamerasse vaatan... Iga kord, kui ma omaenda ID kaarti vaatan, tekib mul irratsionaalne soov a. kuhugi peitu pugeda ja b. politseile sellest peidukohast sõnum saata.
    "Neid otsib taga miilits".

    VastaKustuta

Back
to top