Uusi asju on alati tore õppida

Arvamusfestivalil, kui viibisin Helpifici telgis, said inimesed proovida poksikinnastega kommipurgi avamist, kommi välja võtmist ja kommipakendi avamist. Selle eesmärk oli lasta inimestel saada minginegi ettekujutus sellest, et mismoodi peavad reumat põdevad inimesed hakkama saama. Lisaks sai spetsiaalselt valmistatud ratastooli takistusrajal oma võimed proovile panna ja tunda omal nahal, et kui suureks takistuseks võib olla üks väikseimgi auk asfaldis või servake. Võin kinnitada, et see on mega raske...oodatust raskem ja keerulisem. Mina olin seal koos oma Džännuga, kus inimesed said proovida pimesi juhtkoeraga kõndimist. Väga palju toredaid ja sõbralike uudistajaid oli. Minu meelest sellised simulatsioonid aitavad inimestes empaatiat kasvatada. Kutsusin ka ühte vanemat prouat juhtkoeraga kõndima, aga ei, tema hoiab taolistest negatiivsetest asjadest eemale. Eks see inimese vaba valik ole, aga ikka mind üllatas veidi selline suhtumine.  Püüdsin isegi proua meelt muuta, et siis saaks aimu, et mismoodi pimedad inimesed tajuvad keskkonda ja kui keeruline või lihtne on avalikus linnaruumis liikuda juhtkoera või valge kepiga.
Ma ise proovisin ka selle ratastooli takistusraja ära ja no mul oli topeltraske, kuna lisaks erinevatele takistustele, ei näinud ma ka, et kuhu ma sõitma pean. Kuid lõppudelõpuks sain ma hakkama, aga naljakas oli see, et kuna tavapärases olukorras hoian vasaku käega juhtkoera rakmetest kinni, siis see käsi on tugevam ja ma pidevalt kiskusin viltu ja sõitsin rajalt välja :D Kuid, kui ma peaks jääma mingil põhjusel ratastooli ja ma olen pime, siis pole ju ohtu, et ma ära eksin, kui mu üks käsi on teisest tugevam, siis lihtsalt sõidan koguaeg ringiratast :D
Teine hästi lahe asi, mida natuke õppisin oli viipekeel. Nüüd võib tekkida küsimus, et mismoodi ma pimedana viiplen ja suhtleksin kurdi inimesega, aga see on äärmiselt lihtne. Ma katsun käemärke, mida kurt näitab. Ma õppisin päris palju sõnu ja lauseid ütlema. Mängisime isegi kurtide telefonimängu, see oli jällegi väga põnev kogemus.
Seoses selle viipekeelega tekkis minul mõte, et see oleks ju asi, mida ma saaksin õppida ja olla kasulik. Pimedad ju töötavad kätega ja kui muidu on pimedate seas meeletu kogus massööre, siis minul tekkis hoopis mõte hakata viipekeeletõlgiks kurtidele. See võib hetkel kõlada küll veidralt või lausa nii, et Kai on puhta segi tõmmanud, kuid päriselt. Ma kujutan seda nii elavalt ette. Saalis istub terve hunnik kurte ja lava nurgas seisab pime, kes viipleb kurtidele :D Vaat see oleks alles fenomen.
Siin mõned sõnad, mida ma juba oskan: kollane, must, sinine, roheline, roosa, punane, see on minu juhtkoer, mina olen pime, tema on kuulja, tema või Sina oled kurt, saal vabaneb kell... , jänes, koer, suhkur, pea, telk, inimene, pulgakomm, maja. Lisaks oskan tähestikus mõningasi tähti, näiteks: a, b, c, d, e, i, j, k, l, o, p, r, x ja rohkem hetkel ei meenu :)

CONVERSATION

0 kommentaari:

Postita kommentaar

Back
to top