Sööge taimi või sööge liha, kuid jätke jonn ja jätke viha

Ma pean ka oma postitust alustama Marimelli sõnade kohaselt, et ma samuti ei plaaninud mitte mingilgi moel või kujul sõna võtta taimetoitlusest, veganlusest, liha söömisest jne, sest ma lihtsalt ei pea end nii pädevaks inimeseks, et antud teemat rakutasandini lahti lahata. Kuid olen veendumusel, et igal inimesel (k.a. blogijatel) on õigus oma arvamusele. Lugesin siit ja sealt erinevaid arvamusi ja mõtteid, mida blogijad herbivoor vs omnivoor teemast arvavad ja millised on nende seisukohad antud küsimustes. Mina ei hakka  endale õigust võtma, et hakkaksin analüüsima kellegi toitumisharjumusi. Olen nimelt veendunud, et iga inimene, kes koostab ja järgib oma toidusedelit on igaühe isiklik valik ja otsus. Ole Sa siis taimetoiduline või ole segatoiduline, lihasööja, nimetage end kuidas tahate. Kui ühed on rahul kausitäis idude ja seemnete üle ning teised on rõõmsad kausitäie liha üle, siis no problemo. Pole vaja ju hakata ilkuma ja kõõrdi vahtima, mida keegi sööb. Ma siiralt loodan, et sellest sõnast "idud"ei tule järjekordset sõnasõda, nagu veganid toituksid ainult idudest ja seemnetest, sest olge rahulikud,ma olen teadlik veganite mitmekülgsest toidulauast. Täpselt nagu ma olen teadlik, et lihasööjad ei toitu ainult lihast.
Tihti heidetakse ette, et ää, need veganid on vihased ja kibestunud inimesed, kes sõimavad omnivooridel nägusid täis... Mnjah, pean kahjuks tunnistama, et olen isegi taolist hoiakut veganite poolt kohanud, sellis n-ö turja kargamist ja seletamist, et nemad teevad seda eetilistel kaalutlustel, õigluse, headuse ja keskkonnakaitse nimel ja kes neid ei mõista, on ajutegevuseta silmakirjalikud olevused. Aga vot siin ongi see koht, kus mina olen veendunud, et sellised sõnavõtud on äärmuslastest veganite omad. See miks nad on niivõrd äärmuslikud...no neid põhjuseid võib olla mitmeid. Võib olla, et varasemalt olid nad täitsa rahumeelsed taimemäletsejad, aga kuna lihasööjate seas kohtab ka ikka pääris palju mõnitavaid, ilkuvaid ja naeruvääristavaid kommentaare, mida pillutakse üpris korralikult veganite ja taimetoitlaste suunas, siis vb lihtsalt nüüdseks olemegi jõudnud sinnamaale, kus kõige parem kaitse on rünnak...? Mis muidugi ei õigusta jälle minu jaoks sellist käitumist, mitte kummagi poole pealt.

Ma ei saa üldse aru, et milleks on vaja pooli valida. Kui oled lihasööja, siis saad taimetoitlaste käest verbaalset peksu ja pika epistli selle kohta, kuidas meiesuguste värdjate pärast lokkabki loomatööstus ja kuidas me saastame keskkonda jne. Teisalt kui oled taimetoitlane/vegan, siis saad naeruvääristavaid, pilastavaid või ohkivaid kommentaare, et mis asja, Sina ka või? Ja kui Sa pead iga suvise grilliõhtu jooksul kuulma neid ühtesid ja samu nalju miljon korda, siis viskab lõpuks rihma maha küll ja teate mis- not funny! 
Ühesõnaga tegelikult tuleks minu meelest meil kõigil enne ise peeglisse vaadata, enne kui lähed teise hoovi peale keksima ja näpuga vehkima.

Kui üldse arutleda keskkonna säästlikuse üle, siis võib täiesti olla nii, et inimene on vägagi rohelise mõtte- ja eluviisiga ning sõidab elektriautoga või enamus korrad üldse jalgrattaga, elab põhumajakeses, niidab heina vikatiga ja sorteerib prügi, kuid aegajalt armastab ikka natuke liha ka süüa. Ja samamoodi võib olla meil vägagi eeskujulik vegan, kes ei pista surreski midagi loomset suhu, aga vot sõidab diiselmootor maasturiga, prügi ei sorteeri ja elab vanas lagunenud puumajas, mida peab talvel vääga palju kütma ja kütmisel tekib teadagi kui palju kahjulikke aineid ehk süsinikdioksiidi...vähemalt ELu tähtsad ametnikud väidavad nii. Noh, millest me siis siin räägime- meil ei ole õigust teiste eluviiside üle viriseda ja vinguda, kui me ise pole ideaalsed. 

Mina ise olen omnivoor ehk kõigesööja, kuid kevadel-suvel eelistan ma süüa rohkesti puu- ja köögivilju ning liha söön siis, kui organism annab märku või tekib isu. Ma ei armasta rasvast nõretavat ja pekist liha. Ja võib isegi öelda, et mina olen rohkem kalasõber kui lihasõber. Kui antaks valida, kas lihakas seljanka või köögiviljapüreesupp, valiksin pikemalt mõtlemata püreesupi. Või kui antakse valida, kas värsked herned või grillvorst, valin ma silmagi pilgutamata herned. Kuid sellegipoolest armastan ma võileiba, kus on sink, juust, kurk ja tomat ja koduses suitsuahjus valmistatud forelli ja latikat jne.


Kui me räägime täiskasvanud ja otsustusvõimelistest inimestest, siis jeebus küll, sööge mida tahate, see on igaühe valik ja otsus, aga see uudis, kus oli algselt juttu, et Itaalias sattus 2-aastane oma vanemate veganluse tagajärel kriitilises seisus haiglasse (mis nüüdseks on selgunud, et see polnudgi õnneks tõsi), siis see ei tähenda, et selliseid juhtumeid ei eksisteeriks. Tean isiklikult kahte juhtumit, või no juhtumiteks ei saa neid päris nimetada, kuna õnneks midagi ei juhtunud. Üks on see, et naine keeldus oma vastsündinud imikut rinnapiimaga toitmast ehk imetamast, sest osad veganid ju väidavad, et imetamine pole vegan ja söötis oma lapsele mingisugust rohelist taimemöksi sisse. Just märksõnal "rohelist", sest ema sõnul pidavat rohelised taimed väidetavalt sisaldama mingisugust ainet, mis on ideaalne asendusaine rinnapiimale... Ma ei kujuta isegi ette, et mis saaks vastsündinule veel parem ja naturaalsem olla, kui ema rinnapiim...klorofüll või? Ja teine juhtum oli see, et ühes veganperekonnas kasvatatakse last väga kindlate põhimõtete kohaselt. Last ei vaktsineerita ega anta mingilgi moel loomset jmt. Kuskil 3-aastaselt haigestus laps mingisugusesse viirusesse, mis täiskasvanutele pole ohtlik, kuid väikelaste seas võib osutuda eluohtlikuks. Loomulikult oleks võinud antud viirusesse haigestuda nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata laps, nii veganist kui omnivoorist laps, kuid antud hetkel pole point üldse selles. Kuna olukord muutus lapse jaoks üpriski kriitiliseks, siis läksid lapsega haiglasse, kellel diagnoositi, lisaks viirusele, ränk vedelikupuudus. Ja saades teada, et laps on nõnda kriitilises seisundis, siis vanemad ikka keeldusid süstist, ravimitest, lubasid ainult NaCl kanüülist lasta, et laps vedelikupuuduse kätte ei sureks. Tekib lihtsalt küsimus, et miks üldse siis haiglasse minna, kui ei lubata oma last aidata?


Inimesi kahjustab tihti nende piiritu veendumus omaenese tarkuses ja nii arvavadki teadvat, mis on kõige parem oma lapsele, adumata olukorra tõsidust ja sekkumise vajalikkust. Kuid paraku liigagi tihti inimene ei tea, kui vähe ta teab ja kui palju oleks veel vaja õppida. Ikka pigem vastupidi. Ja jällegi... Kuna üritan mõlema poole pealt asjale läheneda,siis on ka patsiente surnud, sest arst on veendunud oma piiritutes teadmistes... Kuid samas on väga palju tarke, kohusetundlike ja südamega asja juures olevaid arste. Ühesõnaga ei ole see maailm miskit nii must ja valge.
Lõpetuseks tahan ma tõstatada küsimuse, et kui meie oleme iseendi keha ja mõtete peremehed, tehes ise oma elus otsuseid ja valikuid ning tegeleme nende valikute ja otsuste  tulemuste, tagajärgedega. Anname vastuseid ja räägime suurelt ja laialt, et mis on meie kui isiksuse õigused ja kohustused jne, siis mille poolest on laps vähem indiviid koos oma mõtete, soovide ja valikutega? Jah, teatud eani paratamatult peavadki lapsevanemad oma laste eest otsuseid langetama, kuid mis õigusega me võtame teha lapse eest elukestev otsus, millega see väike kodanik peab oma ülejäänud elu elama? Mis õigusega me võtame selle otsustamise enda peale? Minu seisukoht on, et las laps tutvub kõigi elu poolt pakutavate võimalustega. Lapsevanem saab sealjuures selgitada, soovitada, tutvustada ja argumenteerida lahtiste kaartidega ja seejärel otsustab laps ise, mis talle meeldib ja kuhu edasi. Olgu siis selleks toitumine, uskk, elukoha ja abikaasa valik, mitte aga nii, et juba imiku eas valitakse kaasa välja ja tehakse tseremoonia. Ma küll ei oleks õnnelik, kui ma sünniksin siia ilma ja siis mulle koostatakse mingisugune elukestev plaan, kus aastaselt laulatatakse mind väikese hinduga ja kui saan teismeliseks, siis pean kindlasti saama 14 väikest sõstrasilmset präänikut, elama rahulolevana puuhütis, iga reede ja laupäev söön vetikaid, esmaspäeval on pesupäev, iga teisipäev käin palvemajas ja ülejäänud aja ümmardan oma väikest paksu hindu meest, kantseldan präänikuid ja küürin onni muldpõrandat.

CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Hahahahahaha, kujutan Sind ette oma hindu meest teenimas :D :D :D
    Aga päriselt, mulle ka ei meeldi vanemate poolt korraldatud abielud, saan aru, et selline on kunagi olnud traditsioon, aga mõned traditsioonid võiksid ka unustuste hõlma vajuda. Eriti kui 12 aastane laps pannakse mehele 30. või 40. aasta vanusele meesterahvale.
    Laste ja toitumise kohapealt arvan, et laps peaks saama maitsta liha ja lapsevanem peaks põhjendama miks ta ei söö liha. Aga lapsel puhtalt see ära keelata poleks ka õige. Samas võibolla laps ei tahagi liha. Olen kuulnud lapsevanematelt, et nende lapsed lihtsalt ei taha liha süüa. No ja sel juhul ei tasu ju last sundida.
    M.

    VastaKustuta
  2. Jah, täiesti nõus Sinuga- nii traditsioonide küsimuses, kui ka selle lapse sundimise kohapealt. Kui laps ei taha, siis loomulikult pole vaja hakata sundima, et proovi ikka ära, sest inimene peab kõike proovima, mkm. Ma olen ise kahjuks näinud olukorda, kus veganite 4-aastane laps küsis kala maitsta ja no kategooriliselt keelati ära.
    Eks see on lihtsalt üks näide ja ei tasu üldistada, aga ma pigem keskendungi neile, kes nii käituvad, olgu neid Eesti peale kokku kasvõi paarkümmend tükki.

    VastaKustuta
  3. Huhhh, mul lähevad silmad pahupidi ja kukla taha nende veganite peale, kes lapsi keelavad/sunnivad! 4-aastasele kala keelata ja imikule rohelist plöga sööta - oi, mu karv on nii turris praegu!
    Täiskasvanud inimesed söögu mida tahavad või elagu õhust ja armastusest, aga oma lastele niimoodi teha ... õudne ja kurb.

    VastaKustuta
  4. Kurb on see, et nad peavad oma tõde ainutõeks. Ma võrdleks neid isegi paduusklikega. Lihtsalt erinevus on see, et kes mida usub ja millega teistele pähe lajatab. Kui paduusklik lajatab igale teisele inimesele Piibliga lagipähe ja äärmuslik vegan lajatab heinapalliga Sulle vastu vahtimist ja sealjuures ise aru saamata, et taolised äärmuslikud käitumismaneerid peletavad ja hirmutavad hoopis teisi eemale. :(

    VastaKustuta
  5. Kommenteerin igaks juhuks anonüümsena, sest inimene kellest räägin äkki loeb ka Sinu blogi ja mingi tüli on viimnane asi mida ma tahan, niigi elus palju stressi :D

    Aga tean ka ühte noort naist kes viimase paari aasta jooksul on keeranud vegani või mis iganes usku, st seda et liha ei tarbi ning pidevalt jagab feissis igasugu linke kui halb on liha ja kui lollid on inimesed. Kui ma aus olen siis varem ta meeldis mulle palju rohkem aga nüüd enam mitte. Ei tasu selle teemaga nii lolliks minna ma arvan. Mõtlen siis seda tuttavat mitte Sind :D

    VastaKustuta
  6. Jep, sain aru. :D

    Ma šeerin siia veel ühe blogija arvamuse veganitest ja kuidas on võimalik täiesti normaalselt läbi saada. Ma ei tea, ise seda postitust lugedes tekkis endal küll tunne, et äkki on asi rahvuses. :D

    https://multifrugt.wordpress.com/2016/07/05/reklaamiparl/

    VastaKustuta

Back
to top