Lapsi treenitakse nagu koeri

Ühel ilusal hommikul, nagu ikka, sirutasin ma oma käe öökapile ja haarasin sealt esimese asjana oma nutifoni, et visata kiire pilk uudistele ja blogidesse. Miskit erilist mul esialgu silma / kõrvu ei jäänud, kuid siis jäi mu pilk pidama kellegi Heidi Ruuli postitusele, kus küsib: armsad mehed, mis teiega ometi juhtunud on?

Ma ei hakka kogu toda postitust siia ümber trükkima, kes soovib, siis saab sellega tutvuda siin
. Kuid siiski paari lausega annan ülevaate Heidi murest. Naine heietab sellest, kas mäletame seda muinasjuttu printsessist, kes pandi lossitorni luku taha ja siis üllas kartmatu prints kappas preilit päästma. Kartmata seejuures ära neetud metsa, seitsme peaga lohet või kurja võlurit. No ja siis hakkabki arutlema selle üle, et miks tänapäeval on kõik risti vastupidi ja mismoodi käituks tänapäeva mees sarnastes olukordades, kus mees peab seisma vastamisi hirmudega. Veel kirjutab Heidi, et tahaks, et mees julgeks otsustada ja vajadusel jalaga vastu maad lüüa ja võtta ohjad enda kätte ning mitte lasta naisel kõige eest vastutada. Ühesõnaga soovitan, enne minu postituse lugemist, Heidi murekirjale pilk peale visata, siis saate terviklikuma pildi sellest, millest mina hakkan nüüd rääkima.

Lugesin kohe mitu korda Heidi murekirja otsast lõpuni läbi ja minu kindel seisukoht ja arvamus selles küsimuses on see, et muinasjutuliste meeste väljasuremises on süüdi see kuramuse sooline võrdõiguslikkus, millest meile söögi alla ja peale pasundatakse. Jah, arvan ja usun seda kohe tõsiselt.
Ma alles hiljaaegu sattusin vaatama, kas "Pealtnägijast" või "Radari" saatest lugu, kus keegi Islandi proua naeratas kaamerasse ja seletas, et nemad avasid esimese Islandi sootute lasteaia ja nad treenivad lapsi võimalikult sooneutraalseks. No et, kui püksis on nõks, et siis ei pea ainult sinist kandma, autodega mängima ja legoklotsidest torne ehitama ning kui püksis ei ole miskit rippuvat, et siis ei pea ilmtingimata kandma patse ja roosat ning nukunurgas vankrit kärutama.

Ma vaatasin ja kuulasin ja mida enam see proua sõna sai, seda vastikum mul hakkas. Ei, mitte sellepärast, et me ei rebi poisslastelt nukke käest ega jookse laps käe kõrval lastenõustaja vastuvõtule,kui näeme neid nukkudega mängimas või roosat pluusi tahtmas. Minugi poolest las mängivad, millega hing ihkab, sest minu arvates sellised kodu mängimist imiteerivad mängud tulevad ainult kasuks. Sama lugu tüdrukutega. Kui tahab mänguautoga ringi rallida või konstruktoreid kokku panna, siis lasku käia. Usun, et seegi aitab lapse igakülgsele arengule kaasa ja on vaheldus nukumaailmale.

Aga see, mis mul harja punaseks ajas, oli see sõna kasutus- me treenime lapsi kandma roosat, kleite, pükse ja seda olenemata soost. Õpetades poistele plikalikkust ja tüdrukutele poisilikkust ehk lõhutakse soorolle. Esiteks, lapsi ei treenita, lapsed ise arenevad. Üks asi on anda ja tutvustada neile valikuvõimalusi ja hoopis teine tera on neile sisse kodeerida mingisugune teatav käitumismuster, mille järgi edaspidises elus elada ja valikuid teha. Me ei peida eraldi poiste eest roosat värvi ja nukusid, me ei peida ka tüdrukute eest autosid ja sinist värvi. Kõik valikuvõimalused on meie ümber olemas ja ega keegi ei lukusta lapsi ju keldritesse ega vala neid vastavalt soole ainult roosamannavahuga või kraanatäis mänguautodega üle. Seepärast leian, et selline lasteaed on mõistusevastane ja pigem lõhutakse seal tulevasi omanäolisi isiksusi.

Mis puutub konkreetselt Heidi kirjutisse, siis jätame lapsed korraks kõrvale ja tuleme tänapäeva täiskasvanute maailma. Mulle just tundub, et neid naisi, kes taovad rusikaga rinnale ja nõuavad võrdõiguslikkust, siis mis nendel meestel enam üle jääb. Nüüd tuleb üks naine kapist välja ja kirjutab avaliku kurva kirja sellest, kuidas tahab, et mees lööks jalaga vastu maad ja otsustaks ise. Aga kuramuse päralt, siis kui mees otsustas naisele ukse avada ja sai selle eest kotiga vastu vahtimist, siis me küll ei taha, et mees kasutaks oma mõistust ja tegutseks. Tahame, et meid koheldaks nagu tõelisi printsesse, aga kui mees üritab seda teha, näiteks tasudes vaikimisi ise õhtusöögi eest, siis see on mõnele naisele mingi sajandi solvang. Mis Sa arvad, et ma ise ei suuda oma toidu eest maksta või!?

Meie vanaemad ja vanaisad käisid ikka nii kohtingutel ja väljas, et mees avas uksed, aitas palitu selga, maksis kohvikuarve ja kinkis lilli, aga need kombed on hääbumas, sest meestel ei lasta mees olla. Seda ju enamus naisi tahab, ma ei saa aru, miks nüüd selline ving ja kiun lahti. Kui suudad ise jääda selles sootus maailmas piisavalt naiseks, siis leiad endale ka selle printsi valgel hobusel, aga kui käid geelküüned taeva poole, kott telliseid täis ja mõrra pilk ees, et olla igaks sajaks juhuks valmis mehele selgeks tegema, et kui too üritab kasvõi natukenegi oma käitumisega anda vihjet, et naine on nõrgem sugupool, siis saab kolki. No ja need naised, kes taolist mentaliteeti ei harrasta, siis nemad peavad lihtsalt leppima tagajärgedega.

No ja loomulikult ei oska keegi päris täpselt ette ennustada, et mis see uus põlvkond endaga kaasa toob, kui meil hakatakse Islandi eeskujul lapsi treenima nagu koeri. Lõpuks on kõik tulevased inimesed, olenemata soost, mingisugused kindla seerianumbriga ja väljalaskeaastaga robotid, kes käituvad, mõtlevad, kannavad, valivad ja riietuvad ühtemoodi. Vahet pole, kas püksis peidab end noku või tussu, üks robot kõik.
Ma saan aru, et pehmeid väärtusi tuleb hinnata ja väärtustada, ega selles ei olegi küsimus, aga selleks ei pea me muutma inimesed sootuks. Meil on tarvis mehi, kes vajadusel oskavad oma naist, last ja kodumaad kaitsta, aga mitte mingeid lillelapsi, kes kirvemõrtsuka või sarivägistajaga kohtudes puistab tolle roosinupukestega üle ja teeb ettepaneku sõpradeks hakata.

PS. Heidi, ära jonni ja tule teki alt välja, sest kui Sa nelja seina vahel tekk üle pea kassid, siis ei leia Sind ükski mees üles, isegi mitte prints valgel hobusel! ;)

CONVERSATION

15 kommentaari:

  1. See blogipostitus on kahjuks väga lahmiv. Pealtnägija saates ei räägitud midagi laste koera kombel treenimisest. Kui näiteks lapsed treenivad füüsilist vastupidamist, kas siis ka seda tehakse koera kombel? Ühest sõnast niimoodi kinni haarata ja mõtestada seda negatiivselt ei tee tervet sõnumit veel negatiivseks.

    Inglisekeelne sõna "treenimine" seejuures oli saates tõlgitud eesti keele subtiitrites kui harjutamine, sest seda see selles kontekstis ka tähendas. Seal lasteaias harjutatakse lapsi demokraatiaga, neile kõigile pakutakse võrdseid võimalusi areneda võrdseteks isiksusteks ja neid ei üritata suruda kindlatesse soorollidesse.

    Kahjuks oleme oma maailmas jõudnudki selleni, et juba lastena peaks "treenima" ehk harjutama seda, et nii poistel kui tüdrukutel on õigus olla tugev, sõltumatu ja julge. See ei ole ainult poiste õigus, sest neid peetakse maskuliinseteks joonteks. Ja tüdrukutel ei ole ainult õigus olla üksteist aitav, lahke ja arvestav, sest neid peetakse feminiinseteks joonteks. Ka poisid saavad sellised olla. See ei tähenda, et poisse treenitakse nüüd tüdrukuteks ja vastupidi.

    Selles lasteaias antaksegi ja tutvustataksegi lastele valikuvõimalusi. See ongi tõeline võrdõiguslikkus, õigus valida kartmatult mõlemale soole sobivaid jooni oma käitumises. Mitte ainult nii lihtsaid asju nagu autoga mängimine või roosa kleit, sest mehest ei tee meest vaid see, et ta on poisina autoga mänginud ja naisest ei tee naist vaid see, et ta on tüdrukuna roosat kleiti kandnud.

    Kui soovid, võid saadet järelvaadata järgmisel lingil:

    http://etv.err.ee/v/2b8acbc9-4195-455c-8ac2-4b1a58114a93

    Naistele ukse avamine ja restoranis raha maksmine ei ole soolise võrdõiguslikkusega kuidagi seotud. Kas keegi sunnib mehi naistele uksi avama ja restoranis raha maksma? Kas naistel on keelatud endale ise ust avada ja enda arvet tasuda? Kas endale ise ust avav ja enda eest restoranis maksev naine on sootu?Mõlemil on ju täiesti võrdsed õigused seda teha või mitte teha.

    Kui nüüd rääkida kaduvast kombest neid asju teha, siis kas sul naisena oleks hea tunne, kui mehed avaksid naistele uksi ainult sellepärast, et naisi peetakse nõrgemaks sugupooleks ja meestest alamal positsioonil olevateks olevusteks? Või oleks sul hea tunne hoopis sellepärast, et sulle ust avav mees teeb seda viisakusest, lugupidamisest ja hoolivusest. Sellepärast et ta tahab seda teha ja džentelmenina käituda. Sooline võrdõiguslikkus ei kaota mitte kuidagi ära džentelmenilikkust ja daamilikkust.

    Kas naised tõesti puistavad sarivägistajaga kohtudes ta roosinupukestega üle ja teevad ettepaneku sõpradeks hakata? Kas naistel ei ole vaja oskusi ise ennast, oma lapsi ja kodumaad kaitsta?

    Võiks ju öelda, et kui tänapäeval soolist võrdõiguslikkust ei eksisteeriks, ei loeks me siit blogist praegu Sinu mõtteavaldusi. Sinul poleks naisena õigust midagi arvata ja veel vähem avalikult kirja panna juhul kui mehed on nii otsustanud. Sest naised ei oleks lihtsalt meestega võrdsel positsioonil.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu jaoks see pole demokraatia, vaid soovunelm mingisugusest täiuslikust maailmast. Miks ei võiks lapsed kasvada ja oma valikuid ise teha, andes neile valikuvõimalused, aga mitte neid koolitada / harjutada / treenida kandma roosat, mängima nukudega / autodega? Kas see ei peaks lastel tulema mitte loomulikult…

      Inglise keel on küllaltki laia sõnavaraga keel ja sellisel juhul, kui nende eesmärk ei ole treenida, siis oleks saanud vabalt kasutada teist sõna. Jah, saates ei olnud võrdlust koerte treenimisega ja ma pole seda väitnudki, vaid see oli see, mis mulle koheselt pähe turgatas.

      Sinu kommentaari teine pool on absoluutselt kapsas ja pudru ja tekitab tunde nagu Sa oleksid mingist minu lausest enne põlema süttinud ja ei suutnud enam postitust adekvaatses seisundis lõpuni lugeda.
      Jah, ma tahan, et kui mulle uks meesterahva poolt avataks, et siis see tuleb viisakusest, enda initsiatiivil ja seda ma ka oma postituses kirjutasingi. Ma võin ise ka endale uksi avada, mul pole probleemi. Kui juhuslikult hoonel on manualuksed, siis Sa ei pea muretsema, et ma pean seni lageda taeva all kükitama, kuna ma ootan meest, kes mulle kõik uksed avaks. Veits imelik mõtlemine…

      Veel ei poolda ma ka kõiksugu kvoote, mille kohaselt peaks naisi ja mehi kuskile võrdselt kuuluma ja seda väga lihtsal põhjusel – ma soovin, et mind valitakse kuskile ametikohale lähtuvalt minu oskuste, karisma, saavutuste eest, aga mitte kvootide alusel. Ma pean endast vähe rohkem lugu ja ei vaja sellist haletsust. Jah, loomulikult on olemas šovinistlikke sigasid, kes käituvad naistega nagu nad oleksid mingi alamrass, aga see tuleb juba kodusest kasvatusest ja jõudes tagasi lasteaia juurde, siis ükski selline lasteaed ei muuda kodust kasvatust, sest sellise mentaliteediga lapsevanemad lihtsalt ei paneks oma lapsi sellisesse lasteaeda. Seega muutusi tuleb teha mujal.

      Kustuta

  2. Oh, Kai! See postitus tegi my pühapäevahommiku nii ilusaks, et mul tekkis tahtmine kõva häälega juhhei-juhhei karjuda ! Ma olen sellest võrdõiguslikkuse jamast nii tüdinud, et tahaks kuskile koopasse ära minna! Ma ei arva muidugi, et naissugu peaks hirmsasti rõhutud ja maha surutud olema. Ma tahan, et mul oleks ka õigus ! Õigus olla naine, õrn ja haavatav koduperenaine, kelle peamine väljund on kodu ja pere eest hoolitsemine. Ja ma tõesti tahan, et mu kõrval on mees kes on mees, kes mõistab tööriistu kasutada, pere heaolu eest seista ja saab hakkama keerulistes olukordades. Loomulikult ma olen rõõmus ja tänulik kui ta ka avab mulle uksi, aitab mantli selga, tassib poekotte jne. Kui mul on hea ja armastav mees, siis ma olen hea meelega tema õrn ja armastav naine. Ma tunnen ennast traditsioonilises soorollis väga hästi, aga minu feministiks hakkanud endised sõbrannad ei taha sellega kuidagi leppida. Neid kohe segab see, kuidas ma oma traditsioonilist soorolli naudin, tõsi, nende suureks rõõmuks käin ma vähemalt tööl.
    Sellest sooneutraalsest lasteaiast ma ei taha üldse rääkida, see on nii absurdne, et sõnad saavad otsa.

    VastaKustuta
  3. Aeg-ajalt neid emmeblogisid lugedes jääb ikka mulje küll, et kuigi paljud väidavad, et nemad oma tütrest roosahullu ei kasvata, siis tegelikkuses just nii läheb. Olen isegi tutvusringkonnas näinud, et poistega on ikka autod lennukid ja sinised riided, tüdrukutega roosad ja printsessikleidid. Võib-olla vanemad ise kukuvad sinna lõksu? Samas mõjutab kindlasti reklaam, mis tuleb uksest-aknast sisse (vaadates kui suur osa väikelapsi on erinevate ekraanide ette aheldatud, ei tasuks nende mõju alahinnata) ja teised lapsed - kui ikka kõik sõbrannad mängivad printsesse roosas, siis ei taha ka sinu laps sellest ilma jääda jne.

    Mulle isiklikult meeldib see, et mees toob lilled ja avab ukse, aga samas suhestub paljudele meestele selline käitumine ajaga, mil mees oli mees suure esitähega, kes käskis, poos ja laskis ja naise sõna või arvamus oli väärt eimidagi. Kuidagi ikka vist kipub nii olema, et kui vähegi nõrgemana ennast näidata, siis kipub mõni mees seda kohe ära kasutama.

    Teine anonüümne

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paraku imikueas laps tõesti ei saa väljendada oma soove, et mis värvi riideid ta eelistaks, aga ma tean mitmeid, kelle laps kandis teatud vanuseni rohkelt roosat, kuid siis kasvasid sellest välja ja nüüd on garderoobis kõikvõimalikud värvid. Sama ka poistega. Lapsena olid ikka enamuses helesinised ja poisilikud riided ja nüüd see poiss on viimane moeguru ja kannab vabalt punaseid teksaseid. Üli cool ja nad ei ole selleks käinud kuskil seda harjutamas või õppimas, vaid lihtsalt vanemad on ülimoekad ja kaasaegsed inimesed ja lastele on jäänud taoline äge ja vaba riietumisstiil lihtsalt külge. Seega jään arvamusele, et pole tarvis mingeid sooneutraalseid lasteaedasid, vaid kõik algab kodust.

      Kustuta
  4. A kuidas selle lasteaia kasvatus inimeselt SOO ära võtab? See, et sina sugu sinise-roosa ja stereotüüpiliste ametitega seod ongi ju väga elav näide sellest, kui kinni inimesed soorollides on. Miks on vale väikeste inimeste stereotüüpidest vabastamine, neile sõltumatu valikuvabaduse andmine? See on ju "seerianumbritega robotiks" (:D) treenimise konkreetne vastand. Minu loogika ütleb, et laste täiskasvanute rumalast "noku püksis" jutust säästmine ja neile lihtsalt täiesti kompleksivaba mängukeskkona loomine peaks olema kõige iseenesestmõistetavam viis lapse tohutut ja rikkumata loomingulisust toetada. See, et sa natuke kardad, sest sulle tuttav ja turvaline maailm muutumises on, ei tähenda, et muudatused halvad oleksid. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Miiu, ma ei karda muutusi. See, et ma tõin stereotüüpseid näiteid oma postituses, siis need olid võetud tolle proua jutust ja lähtuvalt sellest, millest need sooneutraalsust tagaajavad inimesed kogu aeg räägivad, no et soovivad kõike seda muuta. Milleks üldse sellest teemat teha? Miks ei võiks lastel olla lihtsalt neutraalne mängumaa ja vaba voli mängida nukude ja autodega, kodu ja sõda, ilma, et keegi pööraks sellele tähelepanu? Kui mõni tüdrukutirts ongi väga plikalik ja poiss poisilik, siis miks me hakkame seda lõhkuma?

      Mu õel on viis last, kõik nad on eranditult erineva iseloomu, huvide, stiili ja käitumisega. Kõige pisem, kes sai sügisel 3-aastaseks, on absoluutne kleidifänn. Ehted ja klambrikesed panevad lapsel silmad särama, no ühesõnaga tõeline aadlipreili ja mitte keegi pole teda sinna suunanud või oma eelistusi peale surunud. Õel on vahel isegi lausa probleem tüdrukule pükse jalga saada (no kui ilm nõuab), aga näe lapse isiksus on selline. No ja kujutame nüüd ette, et keegi hakkab neid treenima ja õpetama, et kanna ja mängi ikka nende asjadega ka, sest see on OK. Laps tunneb ise, mis on tema jaoks õige, sobiv ja meeldiv. Tegu on siiski mõtleva isiksusega :)

      Küsimusele, kuidas võtab sooneutraalne lasteaed lastelt soo ära, siis sellele ma ei oska vastata, kuna seda jällegist räägivad selle lasteaia loojad, et nemad soovivad, et laps ei mõtleks endast kui poisist / tüdrukust, vaid kui inimesest.

      Kustuta
  5. Oh Kai, oleksid sa veel kursis mis USAs toimub noorte seas. Uus trend on olla "sootu" ja eirata meessugu ja naissugu ja teha nägu, et inimene saab ise otsustada kas ta üldse on mingist soost! :D Lisaks veel solvutakse tualettuksel oleva naise ja mehe sildi peale, sest nende jaoks on naissugu ja meessugu ühiskonna poolt väljamõeldud mumbo-jumbo. Niiet teretulemast uude maailma, mis soost tahaksid sina olla? :D Nende jaoks on olemas nüüd näiteks pansexual, omnisexual, polysexual ja fluid jne. Ausõna täielik ajuvabadus, u cant deny whats in ur pants god damn :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Püharistivägi! Ma olen üht koma teist kuulnud ja lugenud USA kohta, aga Sinu kommentaarist sain ma praegu nii mõnegi uue ja huvitava sõna oma varamusse, mille tähendust ma isegi ei tea :D

      PS. See jutt vetsudest... Ma peaks hakkama äkki solvuma invavetsumärgistuste peale, sest seal on mingi ratastoolika pilt, ega ma mingi jalutu pole :D Järgmine kord ka solvun ära ja lähen kasutan neutraalsemat vetsu ja võtan riski istuda täiskustud prilllaua peale, sest mina ei lase end niimoodi solvata! :D

      Kustuta
  6. See, kas mees toob lilli, avab uksi ja nii edasi mõjutab siiski kodune kasvatus ning mitte see, kas kusagil teises maailma otsas võideldakse võrdõiguslikkuse eest või mitte. Just, teises maailma otsas, sest minu arvates Eestis selline liikumine väga populaarne pole? Hiljuti oli küll artikkel sellest, et naised võiksid siiski samal töökohal samasugust tööd tehes meestega võrdset palka saada aga see on ka kõik.

    Rääkides printsidest valgel hobusel siis võib ju rääkida ka tänapäeva naistest. Kui paljud neist on naised suure algustähega? Kui paljud neist oskavad hoolitseda mehe eest, kodu eest, käia korralikult riides ja nii edasi? Ma ei väida sugugi, et kõik naised peaksid või see ongi vaid naiste ülesanne. Aga kui oodatakse printsi siis võiks ka printsi vääriline olla, eksole.

    Islandi näide on küll väga-väga äärmuslik aga samas mina olen kahe käega võrdõiguslikkuse poolt küll. Nii meeste (et nad võiksid tegeleda just sellega, mis neid õnnelikuks teeb ilma, et kohe "sa oled nii naine" või "sa oled homo!" kostuks) kui ka naiste puhul. Lihtsalt kahjuks on ekstremiste, kes rikuvadki kõik ära ning kargavad kõigile kaela, kes vähegi viisakad julgevad olla. Ja noh..siinkohal võiks küsida, et kuhu küll elementaarne viisakus on kadunud?!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen Sinu kommentaari teise poolega sada protsenti nõus!!! :)

      Kustuta
  7. Oi oi, Kai, su postituses on üks lause (just seal lõpu pool), mis mind alati vihale ajab. Võib-olla sa ei mõelnud seda nii, nagu kirja läks, kuid kui tõesti mõtlesid, mis on on suur tõenäosus, siis on kahju, et sa nii mõtled ja/või sedasi arvad :(

    VastaKustuta

Back
to top