Jumal, Sa näed, aga ei mürista!?


Oo gaash, milline nõdrameelne päev on täna olnud. Pean siinjuures silmas just seda volinike koosolekut, millest eile kirjutasin, kus mind plaaniti juhatusest tagasi kutsuda. Täna siis selgus ka see salapärane põhjus, miks selline päevakorrapunkt oli sisse võetud. Ma olen nimelt liiga aktiivne ja mul on nii palju tegevusi käsil ning äkki mul pole ikka piisavalt aega juhatuse töös kaasa lüüa. Ma muidugi ütlesin selle peale, et kui mul poleks aega olnud, siis poleks ma end lasknud üldse juhatusse validagi või kui ma peaksin mingil imelikul hetkel tajuma, et aega ja võhma enam ei jätku, siis annan sellest teada ja teen lahkumisavalduse. Selgitasin ka volinikele olukorda, et mis on selle aasta algusest peale toimunud, mismoodi on juhatuse koosolekutest teada antud, kuidas ei ole kaalumisele isegi võetud ürituste ja projektide täiendusi, kuna see on aja- ja energiakulukas, kuidas on eiratud minu soovi hakata protokolle elektrooniliselt salvestama ja allkirjastama jmt. Üks juhatuse liige ütles üldse, et temale anti küll teist informatsiooni...nimelt olevat ma ise teinud avalduse, kus ma ütlesin, et ma soovin tagasi astuda (sellisel juhul peaks olema ühingul minu allkirjaga avaldus, kus soovin enne tähtaja lõppu juhatusest välja astuda ja kui mina ei ole seda esitanud, siis ma ei tea, mis või kust nad sellise avalduse said) . Püüdsin volinikele selgitada, et juhatuse liikme tagasi kutsumine on väga äärmuslik samm ja selleks peaks juhatuse liige olema kahjustanud ühingu mainet, tööd jmt, kuid ma ei ole seda ju teinud. Lisasin veel, et kui mind praegu tagasi kutsutakse, siis see on umbusaldus ja näitab, et ma pole oma tööga hakkama saanud. Endine juhatuse esimees ja praegune volinik (kes osa volinike mäletamist mööda ei valitudki üldse viimane kord volinikuks, kuna soovis olla lihtliige ja nautida oma vaba pensionipõlve) ütles, et tagasi kutsumine ei ole umbusaldus. Ma ei nõustunud sellega, kuid nendega vaielda on sama hea, kui peaga vastu müüri jooksmine. Ma ütlesin enne hääletust, et ma siiski palun volinikel järgi mõelda ja mitte hääletada minu tagasi kutsumise poolt ning teen ise lahkumisavalduse, mille peale eelmise juhatuse sekretär ütles: "Ah, mis siin ikka mitme hääletusega mängida. Hääletame tagasi kutsumise poolt ja ei hakka nende mitmekordsete hääletamistega mängima, see on mõttetu."
Kelle jaoks mõttetu?! Tema jaoks mõttetu, aga minu jaoks ei ole, sest sellise n-ö "mõttetu" hääletustulemusena jääb mulle alatiseks märk külge, nagu ma poleks mulle usaldatud valdkonnaga hakkama saanud. Ainult üks volinik, kes tõesti mõtles kaasa ja kellele oli valet informatsiooni edastatud, oli täiesti hämmingus hääletusel toimuvast, kui inimesed hakkasid käsi tõstma selle poolt, et kes nõustub minu tagasi kutsumisega. See volinik terve selle aja sõnas: "Mida te teete inimesed? Kas teil häbi pole? See on nii piinlik, mida te ometigi teete! Uskumatu!"
Kui hääletus läbi sai ja ma olin tagasi kutsutud juhatuse staatusest, siis minu poolel olnud volinik pöördus minu poole ja lausus: "Kai, anna andeks! Ma ei teadnud, et need inimesed nii kurjad võivad olla ja mulle tõesti edastati valet informatsiooni."
Ta oli tõesti äärmiselt nördinud, aga tema sümboolne vastuhääl minu tagasikutsumis küsimuses aitas mul koosoleku lõpuni vastu pidada. See oli tõesti raske, sest sellist sappi ja õelutsemist pole ma varem nii otseselt kogenud.
Kusjuures enne koosoleku algust korjati allkirju ja kui uurisin, et millele minu allkirja soovitakse, siis öeldi, et noo, see on seesama dokument, mis kinnitab Sinu viibimist antud koosolekul. Kui uurisin edasi, et kas see allkirjadega dokument läheb protokollile lisaks, siis öeldi, et läheb jah. Selle peale teatasin ma, et ma ei allkirjasta ja soovin protokolli enne allkirjastamist elektroonilisel kujul oma meilile. Mille peale hakkas eelmise juhatuse sekretär ja esimees seletama, et kas Sa plaanid kohtusse minna või kardad, et petame Sind või oled Sa ise nii palju petnud...
 Pole vist rohkem vaja näiteid tuua, mis seal koosolekul toimus ja kuidas kõigist minu soovidest üle sõideti või näkku pandi.
Kui koosolek läbi sai helistasin Joosepile ja Joosep ütles, et seda asja ei jäta nii, sest tema näeb iga päev, kui pühendunult ma teen tööd ja annan endast kõik, et asjad õnnestuksid ning sellist häbimärki minu nime taha ei jäeta. Otsime mulle esindaja ja asi läheb tsiviilvaidlusesse.
Kui tõusin koosolekulaua tagant püsti, siis pöördusin esimehe poole ja palusin tal noortele edastada informatsiooni selle kohta, et mina ei ole enam noorte tegevusjuht ja leidke uus inimene, kes jätkaks minu projekti, mille peale eelmise juhatuse esimees teatas: "Kai, aga Sa võid ju lihtliikmena ikka noortega tegeleda."
Wtf, kas ma tõesti kuulsin praegu õigesti. Hetk tagasi kutsuti mind juhatusest tagasi, kuna väideti, et ma olen aktiivne ja võib-olla mul pole ikka piisavalt aega noortega tegelemiseks ja nüüd selline lause... Vabandust, aga mul tõesti tekkis vahepeal tunne, et need inimesed on seal vanusega nõdrameelseks muutunud.
"Ei, ma ei tegele noortega edasi, sest kui ma ei olnud teie meelest pädev juhatuse liikmena selle valdkonnaga tegelema, siis ei tegele ma selle valdkonnaga ka lihtliikmena, eriti veel, kui minuga praegu nii inetult käituti. Kena päeva kõigile!" laususin enesekindlalt ja lahkusin Džännuga ühingust.

CONVERSATION

6 kommentaari:

  1. Tere, Kai!
    Sa kirjutad siin, et see, mis Su tagasi kutsus, oli volinike koosolek. Kui nii, siis ei ole Su tagasikutsumine kooskõlas Mittetulundusühingute seadusega. Selle seaduse paragrahv 19 lg 1 p 2 alusel kuulub juhatuse liikmete määramine ja tagasikutsumine üldkoosoleku ainupädevusse. On teatud asjad, mida võib põhikirjaga delegeerida juhatusele või volinike koosolekule, kuid sellesama paragrahvi teine lõige sätestab, et: "Käesoleva paragrahvi lõike 1 punktides 1–6 (ja juhatuse liikme tagasikutsumine on p. nr. 2) nimetatud küsimuste otsustamist ei tohi põhikirjaga anda juhatuse või muu organi pädevusse." Nii et kui juhatuse liikme tagasikutsujaks oli üldkoosoleku asemel volinike koosolek, on see otsus õigustühine, kuna volinike koosolekul ei ole selleks pädevust.

    Inimlikku kadedust, pahatahtlikkust ja õelust on raske taluda... Kuigi tunned, et pole ise süüdi, jääb ikkagi vastik maik suhu.
    Edu Joosepile juristi leidmisel ja Sina pea vastu! Homme on parem päev!

    VastaKustuta
  2. Issand kui nõmedad inimesed, isegi mul tuli viha peale praegu! Soovin edu sulle, Kai, nende jobudega hakkama saamisel, sest ma tean et sa oled tore inimene :)

    VastaKustuta
  3. Täiesti haige ja just sellised inimesed igal pool eesotsas istuvadki...

    VastaKustuta
  4. Aitäh, seda on hea teada, et ma pole üksi! :)
    Mis puutub sellesse Mittetulundusühingute seadusesse, siis kõnealuses MTÜ on koguaeg volinikud juhatuse valinud. Üldkoosolekul valitakse volinikud ja volinike koosolekul valitakse iga 2-aasta tagant uus juhatus ja esimees.
    Ma ei oska öelda, et mida on antud MTÜ põhikirjas selle kohta öeldud, kuna kui mind juhatusse valiti ja palusin meilile põhikirja saada, siis ulatati mulle paberkandjal põhikiri ning lisati: "No, mõni sõber või Joosep loeb Sulle ette..."
    Igatahes mul on küll tunne, et seal on absoluutselt kõik valesti ja seadustest vaadatakse täiesti mööda :(

    VastaKustuta
  5. Selle kohta ütleks, et see on ainult selle ühingu kaotus. Oled nende jaoks lihtsalt liiga kvalifitseeritud. Teades, kuidas ajad juhtkoerte ühingu asju, ei saa kohe mitte kuidagi aru, mis neil viga on. Ja küsimus tekib, et miks sind sinna üldse kutsuti? Oleksid Sa siis ise end kangesti pakkuma läinud, aga isegi siis oleks nende reaktsioon ikka väga imelik, arvestades sinu pühendumisviisi asjadesse. Nii et pea püsti ja julgelt edasi. Mis puutub kohtusse, siis selliste asjadega mul kogemusi ei ole, aga tõsi on see, et enda õiguste eest tuleb seista - mitte ehk viimseni, aga normaalsuse piirides. Ja Sinu reaktsioon on igati tsiviilne. Aga ausalt, ära sinna tagasi küll taha, parem rakenda oma head energiat siin Heade Mõtete Linnas.

    VastaKustuta
  6. Aitäh Sulle, Pia! :)
    Ma soovin vaid, et minu tagasi kutsumise otsus tühistataks, siis esitan lahkumisavalduse ja seda nii juhatusest, volinike seast, kui ka ühingust endast. Ma ei soovi enda kõrvale inimesi, kes on sapised ja silmakirjalikud.
    Kuid mul on siiralt hea meel, et mul on head sõbrad ja lugejad :) Olen täna juba päris mitu telefonikõnet saanud ja kõik on öelnud, et ma pole üksi ja minu selja taga on kujutletav kaadrivägi. See teeb südame alt soojaks :)

    VastaKustuta

Back
to top