Musil ja musil on vahe sees

Lugesin juba kolmapäeval Merje blogist selle kirgikütva teema kohta, kus käis tuline heitlus selle üle, kas lapse musitamine suule on OK. Mul on endal täitsa oma arvamus olemas ja kuigi alguses arvasin, et ah, ma ei viitsi hakata kaasa kaagutama, sest see on suht mõttetu teema, siis lugedes täna uuesti kõiki selle teemalisi postitusi, kommentaare ja kuhu kõik see on oma mõtteavaldustega jõudnud, siis tekkis ikka soov oma arvamus ka kirja panna. Mitte, et ma arvaks, et mul oleks midagi uut öelda või et minu tagasihoidlik seisukoht midagi muudaks või peale minu postitust ütleksid kõik kooris "Ou, jeesjees, now we got it!".
Kõige esimese asjana lugesin üksipulgi Merje ja Malluka postituse all olevad kommentaarid läbi (no et näha, et milline olukord või mõttemall blogimaastikul domineerib). Kõigepealt tahan öelda, et ma sain kohutava peavalu sellest, sest see, mida ma lugesin...see oli kohati lihtsalt minu jaoks nii haige. Kõik need võrdlused ja läbimõtlemata mõtteavaldused.  Kuigi minu arvates sattus sinna vahele õnneks ka üpris mõistlikke ja arukaid tähelepanekuid ja kui ma poleks nii laisk, siis ma kirjutaksin lemmik kommentaaride autoritele ja küsiksin luba nende mõtteid siia copy pasteda. Aga ilma pikema keerutamise ja veiderdamiseta ütlen, et minu meelest on see täiesti OK, kui laps teeb või lapsele tehakse suu peale väike ja lühike musimops. Ükskõik kuidas ma seda ka ei vaataks, siis mina küll ei näe selles midagi seksuaalset. Minu jaoks on väike mööda minnes tehtud musi väga heaks läheduse sümboliks ja kui siin hästi mitmed lugejad on argumendina kasutanud väidet, nagu huultele musitamine oleks ainult mehe ja naise vaheline tegevus, sest on seksuaalse alatooniga...noo, ma eii teaa...Nagu musil ja musil on ikka vahe sees. Musi saab teha mänguliselt ja õrritavalt, musi saab teha täiesti lihtsalt, süütult ja ilma minngi väärastunud tagamõtteta. Ma täiesti aktsepteerin mõlema leeri esindajaid, aga siin ongi paar nüanssi liiga tahaplaanile jäänud, et miks see nii tugevasti kirgi on üles kütnud. Esiteks see, mismoodi Merje seda teemat provokatiivselt ja minu arvates ka lapsikult esile tõstis, tõukaski inimesed kommenteerima. Sest see ei olnud pelgalt küsimus, kas lapse musitamine suule on okei, vaid kasutati fraase "lapsega tatti panema", "miks te oma lastega suudlete", "keelt kurku ajama" jmt. Minu jaoks on selliste fraaside kasutamine teadlik provokatsioon, sest iga mõistusega inimene teab, et suudlus, tatti panemine jne ei ole musi. Meil ongi eestikeeles palju erinevaid sõnu selleks, et end õigesti väljendada. Ma saaksin aru, kui meil oleks selle tegevuse jaoks ainult üks sõna, et siis võib tekkida arusaamatusi, eriti kui inimene pole just kõige parema väljendusoskusega, aga no see Merje esimene postitus oli selgelt provokatsioon.
Teiseks oli hästi palju juttu just musitamis piltidest, et miks lapsevanemad riputavad neid FBsse üles ja et neid on rõve vaadata jne. Ütleme nii, et inimesed, kes ei poolda lapsele musi tegemist suule / lapselt musi saamist oma suule, et siis neile võib taoline  pilt mõjuda nagu punane rätik härjale ehk et Häiribki üldiselt ka see lapse ja vanema musi tegemine suule, aga kui pead veel toda jäädvustatud hetke oma ekraanilt vahtima ka lisaks, et siis tõmbabki sisikonna keerdu. Saan sellest täiesti aru, aga ma ei nõustu sellega, et see annaks kuidagi mingigi õiguse õiendada või sõimata neid lapsevanemaid ja nende lapsi. Kui Sind häirivad need pildid, siis kruti oma newsfedi sätted nii, et ei peaks neid pilte nägema või kui satub mõni, siis liigu edasi ja asi ants, ära jää ohkima.
Samamoodi on need musitamised väga tihedalt kultuuri ja ajalooga seotud. Näiteks Serbias on viisakas juba esmakohtumisel tervituseks suudelda teist inimest põskedele või otsaette ja seda teevad nii mehed kui ka naised, nii omavahel, kui ka eraldi ja kellegil ei tule mõtteisse hakata sõimama neid pederastideks või seada kahtluse alla nende seksuaalne orientatsioon, sest me teame, et see on rahvuslik viisakus.
Kui veel rääkida siin nendest kommentaaridest, mis postituse all leidus, siis üks kõige arulagedamaid kommentaare oli see, kui üks ütles, et lapsele musi tegemine suule on täiesti out, sest nii levib herpes. Hallooo, sellisel juhul ei tohiks Sa musitada, suudelda, tatti panna ka oma elukaaslasega, never ever nagu. Või kui nikastanud peab inimese maailm olema, kui näeb väikeses möödaminnes tehtud musimopsus seksuaalsust või pedofiilsust vms. Täiesti out of blue. Äkki lihtsalt katsuks mõistuse juurde jääda ja olla väheke tolerantsemad ning ärge rünnake üksteist. Kui ei taha suule musi, siis Jumala eest, take it easy, keegi ei tule relva ähvardusel sundima ja vastupidi ka.

CONVERSATION

1 kommentaari:

  1. Nonii, nüüd sain just Joosepilt teada, et kogu selle kammajaa põhjustas saate "Mu imeline muutumine", kus ema läks ja andis saate lõpus oma tütrele suu peale musi ja see jäi lihtsalt inimestele eraldi silma...arvatavasti ka Merjele, kes tuli siis ajendatult tollest saatelõigust, oma postitusega lagedale ja et rohkem tähelepanu saada, siis läbimõeldud lükkena kasutaski taolist kirjeldust ja sõnavara. Labane igaljuhul :S

    VastaKustuta

Back
to top